29 Αυγούστου 2024

Ινδονησία: Ο λαός στους δρόμους, ενάντια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις

Εδώ και μέρες ο λαός της Ινδονησίας βγαίνει μαζικά στους δρόμους, με διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

Αφορμή για αυτό το μαζικό ξέσπασμα είναι οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της χώρας και οι αλλαγές που προωθούν στον εκλογικό κανονισμό της χώρας.

Μέσω των αλλαγών αυτών επιδιώχθηκε η προώθηση της «οικογενειακής διαδοχής» του απερχόμενου προέδρου Τζόκο Ουιντόντο, μειώνοντας το όριο ηλικίας για να μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για τις περιφερειακές εκλογές, ώστε να μπορεί να εκλεγεί ο γιος του, Καεσάνγκ Πανγκεράπ, που είναι 29 ετών και με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να εκλεγεί.

Με επίκεντρο την πρωτεύουσα Τζακάρτα, οι διαδηλώσεις και συγκρούσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, στις πόλεις Γιογκιακάρτα, Μακάσαρ, Μπαντούνγκ και Σεμάρανγκ. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές σπάνε τους κλοιούς της αστυνομίας, καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτήρια και υπηρεσίες ενώ έρχονται αντιμέτωποι με σκληρή καταστολή, ξύλο, χημικά και αύρες νερού. Παρόλα αυτά η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα του κινήματος έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Με το φόβο της περαιτέρω μαζικοποίησης του κινήματος η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε υποχώρηση και πήρε πίσω την αναθεώρηση του νόμου. Ωστόσο, αυτή η υποχώρηση είναι προσωρινή, καθώς δηλώνουν ότι θα το προσπαθήσουν σε μέλλοντα χρόνο, ή με ακόμα πιο συνοπτικές διαδικασίες. Με «fast track» διαδικασίες επιχείρησαν και τώρα, αλλά τα αντανακλαστικά του λαού ήταν τέτοια που δεν το επέτρεψαν.

Ο λαός της Ινδονησίας έχει πολλές αιτίες για να βρίσκεται στο δρόμο και αυτό οι κυβερνώντες το γνωρίζουν πολύ καλά. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν και να μάχονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ίδια τους τη ζωή, ακόμα και μετά τον ελιγμό της κυβέρνησης.

Χ.Π. 


 

πηγή των βίντεο: https://thered.stream/

Δεν υπάρχουν σχόλια: