29 Ιουλίου 2016

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»: Αντιμέτωποι με τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Ξανά ο Ν. Τόσκας κάνοντας ιδεολογική αντιπαράθεση στις λεγόμενες καταλήψεις στέγης:

..."Θέλουμε αγώνες μαζικούς, το λαϊκό κίνημα στο προσκήνιο",
..." να οργανωθούν σωστά, στην κατεύθυνση των λαϊκών αγώνων και του λαϊκού κινήματος"...,
και το αποκορύφωμα:
"Η Αριστερά είναι των αγώνων, του μόχθου, της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, της αναζήτησης δουλειάς, εκεί δίνεται ο μεγάλος αγώνας ... ιστορικά, έχουμε δει εξεγέρσεις σε συνδυασμό με καταλήψεις, αλλά όχι καταλήψεις που οδηγούν σε εξεγέρσεις, σημείωσε.
Το κύριο πρόταγμα του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς δεν είναι η αυτονομία, είναι η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τόνισε."

Οπότε μιας και η κυβέρνηση είναι υπέρ των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων αποφάσισε να στείλει τα ΜΑΤ, που σε άλλο σημείο τους αναγορεύσει συμμάχους,  κατά των βιομηχάνων της Καβάλας που επιβουλεύονται τα Λιπάσματα και να επιβάλει το δίκιο του λαού συλλαμβάνοντας επιπλέον συνδικαλιστικά τους στελέχη! Αντιγράφουμε από τον 902.gr:

Εντατικοποιείται η καταστολή κατά των απεργών στα «Λιπάσματα Καβάλας». Το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των ΜΑΤ και μπράβοι της επιχείρησης απέκλεισαν τη Δυτική Πύλη του εργοστασίου για να «διευκολύνουν» την είσοδο του απεργοσπαστικού μηχανισμού στο εργοστάσιο.
Μάλιστα, δεν δίστασαν να προσαγάγουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος Ευθύμιο Θεοχάρη. Η Ομοσπονδία έχει κηρύξει από την Τρίτη επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Κάτω από τη δυναμική παρέμβαση των απεργών στο Αστυνομικό Τμήμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τις 8.30 π.μ.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αμετακίνητοι και συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα στο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που επιχειρούν κράτος και εργοδοσία, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται, όπως τονίζουν οι απεργοί, ότι η δημοκρατία τους σταματά έξω από την πύλη των εργοστασίων, σταματά εκεί που οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Τρίτη, οπότε και άρχισε η απεργία, αλλά και η επίδειξη του αυταρχισμού, γίνονται καθημερινές παρεμβάσεις από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, για το γεγονός ότι η αστυνομία κάνει πλάτες στην εργοδοσία, για να υλοποιήσει τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς.
Το νέο κύμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στον απεργιακό αγώνα τους. Επίσης, την αλληλεγγύη τους εκφράζουν η Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπωνοποιών, καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ - ΝΑΤ. Ακόμη το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας.
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι βγήκαν τον Ιούνη σε αναγκαστική άδεια και από την 1η Ιούλη σε 3μηνη διαθεσιμότητα, ενώ έχουν γίνει 51 απολύσεις -οι 6 από αυτές προχτές, μια μέρα πριν από την απεργία, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα.
Όπως καταγγέλλουν, εδώ και τρεις μήνες το εργοστάσιο στην ουσία είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ η προσπάθεια της εργοδοσίας στα Λιπάσματα Καβάλας έχει ένα και μοναδικό στόχο, να μετατρέψει το σύνολο των εργαζομένων σε εργολαβικούς, χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Η εργοδοσία απαιτεί την οικειοθελή παραίτηση με ταυτόχρονη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Τις προηγούμενες μέρες, η μεθόδευση του εργοδότη να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με νέες προσλήψεις δύο - τριών μηνών έπεσε στο κενό.
Πολλοί πάντως είναι οι εργαζόμενοι που τη μια μέρα προσλήφθηκαν και την επόμενη αποχώρησαν αρνούμενοι να παίξουν αυτό το ρόλο. Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της πρώην ΒΦΛ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους σωματεία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: