Μεγαλειώδης ήταν η κινητοποίηση της 5 Μάη στο Βόλο, ενάντια στην καύση σκουπιδιών και τη δημιουργία εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε μορφή SRF από το δήμο Βόλου. Χιλιάδες εργαζόμενων, νεολαίων αλλά και συνταξιούχων συμμετείχαν στη διαδήλωση. Με πλήθος καλεσμάτων από διάφορους φορείς και συμμετοχή όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και του α/α/ε χώρου της πόλης. Μια δυναμική διαδήλωση που υπογράμμισε την εναντίωση του βολιώτικου λαού ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Μια διαδήλωση λαμπερή, που ναι μεν έσπασε την αδράνεια του τελευταίου διαστήματος, ωστόσο όμως ανέδειξε σοβαρά ζητήματα.
Η απουσία σωματείων και συλλόγων εργαζομένων
Εξόφθαλμη ήταν η απουσία σωματείων από τη διαδήλωση. Πρώτα από όλα απουσίαζε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, ακόμα και το σωματείο των εργατών της ΑΓΕΤ απουσίαζε! Μπορεί κάποια ΔΣ να έβγαλαν ανακοινώσεις στήριξης, ωστόσο τα μπλοκ από εργασιακούς χώρους ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού (και κυρίως αυτά που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ). Με εξαίρεση τα 2-3 πανό της επιτροπής που ήταν διάσπαρτα στο σώμα της διαδήλωσης, τα υπόλοιπα στην πλειονότητά τους ήταν αυτά των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο. Δείχνει πως λείπουν εκείνες οι πολιτικές διαδικασίες σε εργατικούς και εργασιακούς χώρους προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην καύση σκουπιδιών, μπολιάζοντάς τον με περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά. Να συνδεθεί δηλαδή το ζήτημα των σκουπιδιών με τον αγώνα ενάντια στη συνολικότερη επίθεση, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά και τη ζωή.
Η ενίσχυση της αντιδραστικής άποψης «πέρα από κόμματα»
Μέρες πριν από το συλλαλητήριο έβγαιναν ανακοινώσεις για την «υπερκομματική» κινητοποίηση. Για ένα συλλαλητήριο «πέρα από κομματικούς χρωματισμούς για το καλό όλων των πολιτών». Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο, το «όχι κόμματα» ήταν μια από τις βασικές απόψεις αυτών που πήραν την πρωτοβουλία για τη σύσταση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Μια αντιδραστική άποψη, που βάζει στο ίδιο σακί αριστερές, προοδευτικές και δεξιές απόψεις. Που εμποδίζει την παραπέρα πολιτικοποίηση των εργαζόμενων και του λαού. Εμποδίζοντάς τους να κατανοήσουν το ποιος πραγματικά ευθύνεται και πώς ουσιαστικά απαντιέται το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Μια άποψη που από τη μια κλείνει την πόρτα σε όσες δυνάμεις δεν αποδέχονται να αποκρύψουν τις οργανωμένες (και κυρίως αριστερές) απόψεις τους και από την άλλη βάζει από το παράθυρο απόψεις που όχι μόνο δεν εναντιώνονται στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ αλλά προωθούν και «κοινώς αποδεκτές» λύσεις.
Το προμοτάρισμα των «εναλλακτικών λύσεων»
Καλούσαν από τα μεγάφωνα το λαό που διαδήλωνε να φωνάξει «Όχι στην καύση σκουπιδιών! Ναι στη ζωή! Ναι στην ανακύκλωση!» Από την επιτροπή πολιτών μέχρι και δυνάμεις της αριστεράς είχαν έτοιμες τις προτάσεις τους. Φυσικό αέριο, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.ά. σαν πρόταση-αντιστάθμισμα για να μην καίνε σκουπίδια. Υποκαθιστώντας επί της ουσίας τον αγώνα ενάντια στην καύση με προτάσεις (επιστημονικά πάντα τεκμηριωμένες…) προς την ΑΓΕΤ και την κυβέρνηση! Φάνηκε για ακόμη μία φορά η λογική της συνδιαχείρισης που πηγαίνει «παρέα» με την έλλειψη εμπιστοσύνης και το φόβο απέναντι στις λαϊκές δυνάμεις και τους μαζικούς αγώνες.
Αλλά και παραπέρα. Εναλλακτικές λύσεις σημαίνει πως κάποιος άλλος θα αξιοποιήσει τα σκουπίδια. Αυτόματα αυτό σημαίνει πως κάποια άλλη εταιρία, που πιθανότατα θα κάνει πιο «πράσινη» αξιοποίηση των σκουπιδιών από ό,τι η ΑΓΕΤ, θα βγάλει κέρδος. Και εδώ μπαίνει ένα βασικό –τουλάχιστον για το ΚΚΕ(μ-λ)- ερώτημα. Πρέπει να παλέψει ο λαός; Και αν ναι, για ποιο πράγμα; Ενάντια στην καύση σκουπιδιών για το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά ή για το ποιος κεφαλαιοκράτης θα βγάλει πιο «πράσινο» κέρδος από τα σκουπίδια; Θα δώσουμε προτάσεις (από τις οποίες κάποιοι από αυτούς θα βγουν κερδισμένοι) για το πώς να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που αυτοί δημιούργησαν ή θα προτάξουμε αιτήματα που θα συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική τους και θα προωθούν τη συγκρότηση της λαϊκής πάλης, για να υπερασπιστούν τα δίκια τους;
Η ήρα με το σιτάρι
Η ύφεση του κινήματος, η αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης και η κυριαρχία της ηττοπάθειας και των συστημικών αντιλήψεων «έδωσε» την άνεση στον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μεϊκόπουλο αλλά και σε τοπικούς ΣΥΡΙΖΑίους να προχωρούν (σχεδόν) ανενόχλητοι ανάμεσα στους διαδηλωτές! Ακόμη και διάφοροι δεξιοί (π.χ. Χρυσοβελώνη, Κολυνδρίνη κ.ά.) «τοπικοί παράγοντες» χρησιμοποίησαν αυτή τη διαδήλωση και τις ανησυχίες του λαού για τη ζωή του και τις ζωές των παιδιών του, είτε για να αναδειχθούν είτε για να ξεπλυθούν!
Οι αποπροσανατολιστικές κινήσεις της δημοτικής αρχής
Σε μια προσπάθεια να θολώσει τις λαϊκές συνειδήσεις, ο Α. Μπέος κατέθεσε μήνυση κατά της ΑΓΕΤ ύψους 500.000.000 ευρώ, δύο μέρες πριν από το συλλαλητήριο. Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Μάλιστα κάλεσε τους Βολιώτες να διαδηλώσουν, όπως είπε, «ειρηνικά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, όπως αυτή γίνεται σήμερα, χωρίς, όπως προκύπτει, να τηρούνται όλοι οι αναγκαίοι όροι και να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος» - η υπογράμμιση δική μας. Ενώ λίγους μήνες πριν, κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου, από τη μία δηλώνει πως θα υπογράψει στο τοπικό «δημοψήφισμα» της επιτροπής ενάντια στην καύση και από την άλλη δηλώνει πως η δημιουργία εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε μορφή SRF ως εναλλακτικό καύσιμο τσιμεντοβιομηχανιών είναι απόφαση και θα υλοποιηθεί. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως θα χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε μπορούν προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι τους σχεδιασμούς τους.
Η κυβέρνηση σταθερά ενάντια στο λαό
Η συλλογή υπογραφών και η κατάληψη στο γραφείο του Φάμελλου δεν θα πιέσουν ούτε την κυβέρνηση ούτε την ΑΓΕΤ να πάρουν πίσω τις μηνύσεις ή να σταματήσουν τα σχέδια για την καύση. Μάλιστα λίγες μέρες μετά το συλλαλητήριο, ο αν. υπουργός περιβάλλοντος Φάμελλος ανακοίνωσε την εγκατάσταση μετρητών ρύπανσης και ξεκίνησε διαδικασίες προκειμένου να συγκροτηθεί Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου. Δήλωσε επίσης στη Βουλή ότι από τις αναλύσεις που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προκύπτει κάτι το ανησυχητικό(!) καθώς επίσης ότι «θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία».
Βλέπουμε λοιπόν πως έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση στοιχισμένη πίσω από τις επιταγές ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Και αυτό σημαίνει πως μπορεί στο συλλαλητήριο να δηλώθηκε σε όλους τους τόνους η κατηγορηματική αντίθεση των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με αυτήν την υπόθεση.
Για εμάς
Ως ΚΚΕ(μ-λ) σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμάμε τη δυναμική παρουσία του βολιώτικου λαού σε αυτό το συλλαλητήριο. Ούτε βέβαια τις διαθέσεις του για να αγωνιστεί ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της υγείας του. Έχουμε όμως την άποψη πως για να συνεχιστεί και να είναι νικηφόρος αυτός ο αγώνας, θα πρέπει να πάρει περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Κόντρα στις απόψεις που θέλουν τοπικοί βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι σαν «σωτήρες» να δώσουν λύση. Κόντρα στη συνδιαχείριση και την προτασεολογία, που οδηγεί στο συμβιβασμό και την υποταγή. Μέσα από την αντίσταση στην πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών και τη διεκδίκηση για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή.
Η παρέμβαση της Λαϊκής Αντίστασης–ΑΑΣ στο συλλαλητήριο είχε μαζικά χαρακτηριστικά, τόσο με την παρουσία των συναγωνιστών και φίλων της όσο με το πλατύ μοίρασμα ανακοίνωσης και με τη συνθηματολογία.
Μ.Β.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου