16 Μαΐου 2018

Για τις εκλογές στον φοιτητικό Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί, τόσο τον τελευταίο χρόνο όσο και τα προηγούμενα, στην άκρως προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τον φοιτητικό Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ και συγκεκριμένα γύρω από το ζήτημα της διεξαγωγής της εκλογικής του διαδικασίας. Μια κατάσταση που φέτος οδήγησε -για ακόμη μία φορά- στην ακύρωση της διαδικασίας και στην διάλυση ουσιαστικά του Συλλόγου. Με βάση αυτό αξίζει να γίνει αναφορά σε μία σειρά γεγονότων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το ιστορικό του Συλλόγου γύρω από την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών είναι λίγο πολύ γνωστό στους περισσότερους. Συνοπτικά, μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους Συλλόγους φοιτητών στην Ελλάδα (όσον αφορά την συμμετοχή φοιτητών) ο οποίος ωστόσο είτε δεν έχει πραγματοποιήσει εκλογές είτε το έχει κάνει με πολύ προβληματικούς όρους τα τελευταία χρόνια. Οι ευθύνες για αυτό, πέραν από τις επιθέσεις αναρχικών ομάδων, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να βοηθάν τον στόχο του συστήματος για διάλυση των Συλλόγων, βαραίνουν κυρίαρχα τις καθεστωτικές δυνάμεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Δυνάμεις οι οποίες αξιοποίησαν στο έπακρο, ως πρόφαση, την ευκαιρία του εκφοβισμού, που απλόχερα προσέφεραν ομάδες του αναρχικού χώρου με τις οργανωτικές τους επιθέσεις, για να δημιουργήσουν ένα καθεστώς απομάκρυνσης των διαδικασιών του Συλλόγου από τον φυσικό τους χώρο(γενικότερα στις σχολές του κέντρου και όχι μόνο στην ΑΣΟΕΕ πλέον). Καθεστώς που θέλει να αποτινάξει από την διαδικασία των φοιτητικών εκλογών κάθε πολιτικό χαρακτηριστικό, να μην θυμίζει σε κανέναν πως είναι μια διαδικασία-κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και τελικά να αποξενώσει τους φοιτητές από μία διαδικασία ανάπτυξης των αντιστάσεών τους και του αγώνα τους απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους. Διαδικασία που δεν είναι άλλη από την συγκρότηση και υπεράσπιση των οργανωμένων μορφών πάλης τους, των Συλλόγων τους.

Για ακόμη μία χρονιά λοιπόν, όλο το «προεκλογικό» διάστημα ήταν μετέωροι για τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ οι όροι πραγματοποίησης της εκλογικής διαδικασίας του Συλλόγου τους. Αυτό με βάση το ότι οι δυνάμεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ που είναι και οι κυρίαρχες στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Συλλόγου, έχουν βρει ευκαιρία με βάση τις παραπάνω επιθέσεις για να απομακρύνουν την πολιτική διαδικασία των εκλογών από τον φυσικό χώρο του Συλλόγου. Τον χώρο που αποτελεί Άσυλο για τις πολιτικές του διαδικασίες, τον χώρο που περνάει ο φοιτητής το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του, τον χώρο που ζει και αναπνέει. Έτσι, οι προπέρσινες εκλογές έγιναν στο Μέγαρο Μουσικής ενώ οι περσινές στο Ζάππειο. Μακριά και έξω δηλαδή από τον χώρο της σχολής και μάλιστα με εκβιαστικούς όρους τόσο προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στον Σύλλογο όσο και προς τους ίδιους τους φοιτητές για τους οποίους «κόπτονται». Οι κυρίαρχες ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, αφού είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους, ανακοίνωναν προς τον φοιτητικό Σύλλογο τους όρους διεξαγωγής των εκλογών που μόνοι τους και αυθαίρετα είχαν αποφασίσει, εφόσον δεν τους είχαν θέσει ποτέ προς συζήτηση στο σύνολο των φοιτητών και σε καμία επίσημη πολιτική διαδικασία του Συλλόγου. Με ανάλογο τρόπο κινούμενοι και φέτος, και αφού έπαιξαν διάφορα παιχνίδια στην πλάτη του Συλλόγου, κατέληξαν να επικαλούνται την ασυνεννοησία μεταξύ Πρυτανείας και Ζαππείου, προσπαθώντας να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την μη διεξαγωγή εκλογών για ακόμη μία φορά για τον Σύλλογο. Εξέλιξη που αποτελεί ξεκάθαρο αποτέλεσμα της λογικής που θέλουν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ να επιβάλλουν μες στον Σύλλογο, λογικής που υπαγορεύει την εξάρτηση του Συλλόγου και των διαδικασιών του από κρατικά όργανα(π.χ. πληρωμή από την Πρυτανεία για το Ζάππειο, φύλαξη των εκλογών από τις αστυνομικές δυνάμεις) ή ιδιωτικούς φορείς(π.χ. πρόταση πρόπερσι για εκλογές στον χώρο του Πανελληνίου).

Μπροστά στα δεδομένα που διαμόρφωναν με τις πρακτικές τους ΠΑΣΠ και ΔΑΠ αλλά και οι δυνάμεις της Αριστεράς με την απροθυμία τους να ανοίξουν το ζήτημα προς τους φοιτητές, θεωρώντας πως οι μόνοι αρμόδιοι για τον καθορισμό των όρων των εκλογών στον Σύλλογό τους είναι οι ίδιοι οι φοιτητές, ως Αγωνιστικές Κινήσεις καταθέσαμε αίτημα προς τις δυνάμεις του Δ.Σ. για πραγματοποίηση Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης για την Πέμπτη 10/5. Ζητώντας παράλληλα, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τοποθέτηση για την πραγματοποίησή της και πάνω στην κατάθεση της άποψής μας για εκλογές στον χώρο της σχολής, σε χώρο Ασύλου.

Η απάντηση που πήραμε από την ΠΑΣΠ ήταν πως δεν υπογράφει πουθενά και για τίποτα, πιστεύοντας πως δεν έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί ανοιχτά προς τον Σύλλογο για τα παραπάνω και καταπατώντας για ακόμη μία φορά το δικαίωμα του Συλλόγου να συνεδριάσει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όσο αυτό της συγκρότησης του, δηλαδή την διαδικασία των εκλογών. Δεν μας ξαφνιάζει καθόλου η στάση της, την οποία και καταγγέλλουμε, μιας και η ΠΑΣΠ έχει πολλές φορές αρνηθεί να υπογράψει αίτημα του Φοιτητικού Συλλόγου να συνεδριάσει, ακόμα και όταν αυτό συνοδευόταν από εκατοντάδες υπογραφές φοιτητών και ακόμα και όταν η καθημερινότητα μας έφερνε απέναντι σε πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, όπως αυτές των πολεμικών επεμβάσεων. Ενώ η ΔΑΠ, απέφυγε να απαντήσει κρυβόμενη πίσω από την στάση της ΠΑΣΠ. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ μένουν πιστές στην κατεύθυνση που τόσα χρόνια υπηρετούν μέσα στον Σύλλογο με την παρέμβασή τους, την κατάργηση δηλαδή του οργάνου (φοιτητικού Συλλόγου) που έχουν οι φοιτητές για την ανάπτυξη του αναγκαίου αγώνα τους απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους.

Δυστυχώς, απέναντι στον καταθλιπτικό συσχετισμό δύναμης που έχει διαμορφώσει το σύστημα και οι εκφραστές του μέσα στο πανεπιστήμιο, φαίνεται να υποτάσσονται και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Απέναντι στο αίτημα των Αγωνιστικών Κινήσεων για Εκλογοαπολογιστική αρνήθηκαν να δεσμευτούν για την πραγματοποίησή της, αποποιούμενοι και αυτοί τις ευθύνες τους να ενεργοποιήσουν τον Σύλλογο απέναντι στις εξελίξεις. Ακόμη και την τελευταία στιγμή, επιμένουν να προτάσσουν, επί της ουσίας την διάσπαση του Συλλόγου ανακυρήσσωντάς τον καταδικασμένο σε πολιτική αδράνεια και προκρίνουν εναλλακτικές δομές. Είτε το ονομάζουν επιτροπές αγώνα είτε τμηματικές Συνελεύσεις, στην πραγματικότητα προσπαθούν με οργανωτικά κόλπα να κρύψουν κάτω από το χαλάκι τον συσχετισμό δύναμης και να υπεκφύγουν από το βασικό καθήκον της ανασυγκρότησης του Συλλόγου σε πολιτική βάση.

Είναι οι ίδιοι άλλωστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και κατά τη διάρκεια του φετινού, απαξίωναν τα όργανα και τις διαδικασίες του Συλλόγου (λέγε με ΚΝΕ) ή ρίχνανε στο τραπέζι προτάσεις για εκλογές έξω από τον χώρο της σχολής (λέγε με ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝΑ) ευνοώντας την άποψη των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Με βάση αυτή την κατεύθυνση, κατέληξαν σε προβληματικά προτάγματα και γύρω από το ζήτημα των εκλογών φέτος, μην προσπαθώντας να διαμορφώσουν όρους που θα κινήσουν τους φοιτητές γύρω από την υπεράσπιση του Συλλόγου και θα φέρουν τις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ προ των ευθυνών τους. Προδικάζοντας την κατάσταση και επί της ουσίας εταιροκαθορίζομενες από τις ορέξεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για τους όρους που αυτές θα κατέθεταν τελικά, κάλεσαν τους φοιτητές να ρίξουν άκυρο στην διαδικασία συγκρότησης του συλλογικού τους οργάνου.

Στάση που τις εξέθεσε και βρέθηκαν προ αδιεξόδου. Όταν είδαν ότι τελικά δεν ισχύουν οι όροι με τους οποίους ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ήθελαν η διαδικασία να προχωρήσει ούτε οι ίδιοι δεν είχαν πρόταση για τους όρους διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών του Συλλόγου. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, μέχρι και την τελευταία στιγμή, απευθυνόμενη πρώτα και κύρια προς τους φοιτητές, επιμείναμε στην άποψη μας την οποία στηρίξαμε και σε συνάντηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην οποία παρευρεθήκαμε. Εκεί, προτείναμε τον χώρο της ΑΣΟΕΕ για την πραγματοποίηση της διαδικασίας ως την μόνη ρεαλιστική λύση που μπορούσε να εξασφαλίσει την μαζική προσέλευση των φοιτητών καθώς και ορισμένα πολιτικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, ακόμα και την τελευταία στιγμή, τόσο οι συστημικές ΠΑΣΠ-ΔΑΠ αλλά και οι αριστερές ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝΑ απέδειξαν πως ούτε θέλουν αλλά ούτε και μπορούν να υπερασπιστούν το μοναδικό όπλο που έχουν οι φοιτητές στα χέρια τους για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ενώ η ΚΝΕ έλαμψε διά της απουσίας της, απαξιώνοντας για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα υπεράσπισης του Συλλόγου, πιστή στην κατεύθυνση που ακολουθεί όλο τον προηγούμενο χρόνο. Καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν στήριξε την πρόταση μας, παρά μόνο την απαξίωσαν χωρίς καν να επιχειρηματολογήσουν και ακόμη χειρότερα δεν πρότειναν και τίποτα διαφορετικό οδηγώντας στην διάλυση του Συλλόγου. Και οι ευθύνες για αυτό πρέπει να τους αποδοθούν αντί να ζητάν και τα εύσημα για αυτή την κατάληξη.

Όσο μας αφορά, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα των φοιτητών να συγκροτούν τα όργανά τους και να έχουν και τον τελευταίο λόγο γύρω από τους όρους με τους οποίους θα το πραγματοποιήσουν. Θεωρούμε αναγκαίο ο ίδιος ο φοιτητικός Σύλλογος να καταφέρει να συνεδριάσει εκ νέου πλέον και να αποφασίσει για την πραγματοποίηση της εκλογικής του διαδικασίας σε χώρο Ασύλου και οικείο προς τους φοιτητές, για την διασφάλιση μίας δημοκρατικής, πολιτικής διαδικασίας που θα διασφαλίσει έναν Σύλλογο ενιαίο.. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης της πάλης των φοιτητών με συλλογικό τρόπο κόντρα στην ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα τους, μέσα από τα όργανα τους, επιμένουμε σταθερά, στην κατεύθυνση ανατροπής του αρνητικού συσχετισμού δύναμης που επικρατεί σήμερα, μέσα από τον Σύλλογο και τις διαδικασίες του και όχι έξω από αυτόν. Είναι αναγκαίο να υπερασπιστούμε και να περιφρουρήσουμε όλοι τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, κόντρα στους εκβιασμούς από τις συστημικές δυνάμεις, είτε εμφανίζονται με την μορφή των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ είτε με την μορφή αναρχικών ομάδων. Δυνάμεις, οι οποίες όσο δεν δυναμώνουμε την φωνή μας, ως φοιτητές, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, θα κάνουν τον Σύλλογο μπαλάκι από Μέγαρο Μουσικής σε Ζάππειο και από εκεί στην κατάργηση του, εν τέλει. Η αντιπαράθεση σε λογικές και πρακτικές τσιφλικιού και διάλυσης του Συλλόγου, που βάζουν οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ μέσα στον σύλλογο, αλλά και σε λογικές ήττας, παραίτησης και διάσπασής του, από μεριάς της κυρίαρχης αριστεράς, είναι απαραίτητη στην κατεύθυνση υπεράσπισης του Συλλόγου μας ως όργανο πάλης στα χέρια μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ ΤΕΙ
http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: