17 Αυγούστου 2018

Για το 19ο Camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου φοιτητές και μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και αρκετοί νέοι εργαζόμενοι βρεθήκαμε στην Πλάκα Δρεπάνου, λίγο έξω από το Ναύπλιο. Αυτές τις δέκα μέρες προσπαθήσαμε και κατορθώσαμε να τις περάσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών, εφαρμόζοντας στην πράξη το τρίπτυχο Αυτοοργάνωση - Συλλογικότητα - Αλληλεγγύη.

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι, παρά τα προβλήματα που μας έβαλε ο καιρός, και φέτος οι ομάδες του κάμπινγκ κατάφεραν μέσα από τη λειτουργία τους τόσο να δώσουν τροφή για πολιτικό προβληματισμό και συζήτηση όσο και να αποτελέσουν το βασικό κύτταρο "αυτοοργάνωσης" της ζωής του κάμπινγκ. Η βροχή δεν μας εμπόδισε να πραγματοποιήσουμε όλες τις εκδηλώσεις, τα εργαστήρια και τις γνωστές συζητήσεις των ομάδων. Με αποκορύφωμα την τελευταία μέρα, που πραγματοποιήσαμε το προγραμματισμένο αποχαιρετιστήριο πάρτι και δεν πτοηθήκαμε από το γεγονός ότι ο κεντρικός χώρος είχε... πλημμυρίσει απ’ τη βροχή!

Η ζωντάνια και η δημιουργικότητα, ιδιαίτερα απ’ τους νέους συναγωνιστές, εκδηλώθηκαν απ’ την πρώτη κιόλας μέρα με το στήσιμο του χώρου και στη συνέχεια με το καλωσόρισμα στην εναρκτήρια συνέλευση και τη δημιουργία-γνωριμία των ομάδων.

Στην πρώτη κεντρική εκδήλωση με τίτλο: «Ελληνοτουρκικά, εθνικά ζητήματα και τα καθήκοντα του κινήματος» συζητήσαμε με βάση τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την αύξηση της επικινδυνότητας για τους λαούς με βάση την όξυνση των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την αυξημένη παρέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Σχολιάστηκαν η σύγχυση που υπήρξε την τελευταία περίοδο με βάση τα «εθνικά» ζητήματα και η αδυναμία της αριστεράς να δώσει κινηματικές διεξόδους. Αναπτύχθηκε πλούσια πολιτική συζήτηση και εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί.

Η δεύτερη κεντρική εκδήλωση με τίτλο: «Εργαζόμενοι- φοιτητές: οργάνωση και αντίσταση σε σχολές και χώρους δουλειάς» προσπάθησε να προσεγγίσει ζητήματα που αντιμετωπίζει ένας φοιτητής που παράλληλα με τις σπουδές του αναγκάζεται να δουλεύει. Άνοιξε το ζήτημα του εργασιακού μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν σήμερα λαός και νεολαία, την επίθεση του συστήματος σε μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως η ασφάλιση ή το δικαίωμα στην απεργία και την αναγκαία απάντηση που πρέπει να δοθεί από πλευρά νεολαίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας σε σπουδές - δουλειά - ελευθερίες. Αυτή ήταν απ’ τις πιο μεγάλες συζητήσεις, μιας και αρκετοί συναγωνιστές που δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους τοποθετήθηκαν γύρω απ’ το θέμα της εκδήλωσης.

Τις μέρες που διεξαγόταν το camping συνέβη το μαζικό έγκλημα με τις φωτιές στην Αττική. Γεγονός που απασχόλησε από την πρώτη μέρα αρκετά τον κόσμο. Άλλωστε το ότι βρισκόμασταν σε διακοπές δε σήμαινε ότι δεν μας απασχολούσαν οι εξελίξεις. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του camping έγινε τοποθέτηση γύρω απ’ θέμα. Επίσης στο χώρο διακινήθηκε η ανακοίνωση της ΛΑ-ΑΑΣ και του ΚΚΕ(μ-λ) και κολλήθηκε σχετική αφίσα του ΚΚΕ(μ-λ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα φετινά εργαστήρια. Η καθιερωμένη συνάντηση των Μαθητών και των σπουδαστών των ΤΕΙ πανελλαδικά οδήγησαν σε πλούσια κουβέντα μιας που η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη αλλαγές. Έτσι τόσο οι μαθητές όσο και οι συναγωνιστές των ΤΕΙ μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και εξοπλίστηκαν με πολιτικά εφόδια για τη χρονιά που έρχεται.

Το φετινό camping ξεχώρισε από τα προηγούμενα λόγω του αναβαθμισμένου πολιτιστικού του προγράμματος.

Το εργαστήριο με θέμα «το θέατρο στην αντίσταση» πλαισιώθηκε από αρκετούς συναγωνιστές και εκφράστηκαν αρκετά ερωτήματα για την τέχνη εκείνη την περίοδο, για το ΕΑΜ καλλιτεχνών και τη συμμετοχή τους στο αντάρτικο, τις παραστάσεις που έδιναν και μια σειρά ενδιαφέροντα ζητήματα που ήταν άγνωστα σε αρκετούς. Στα πλαίσια του εργαστηρίου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Αλίντα Δημητρίου, «το θέατρο στο βουνό».

Σημαντική στιγμή του φετινού camping ήταν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και η συζήτηση που έγινε με τον ένα απ’ τους δύο σκηνοθέτες, Γιάννη Ξυδά και τη συμμετοχή του συγγραφέα Τάσου Κατσαρού. Μια συζήτηση που δεν περιορίστηκε στο "τότε" αλλά ανέδειξε ζητήματα που αφορούν το κίνημα σήμερα.

Ακόμη μια συγκλονιστική στιγμή ήταν η παρουσίαση θεατρικής παράστασης από την ομάδα "Επενέργεια" του στεκιού Ρωγμή της Ξάνθης. Παρουσίασαν τρία μονόπρακτα από το έργο του Μπ.Μπρεχτ "Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ" που καθήλωσαν όλο τον κόσμο του camping.

Σ' αυτό το δεκαήμερο δεν έλειψαν επίσης τα πάρτι, τα διάφορα τουρνουά και οι εκδρομές. Το τουρνουά τάβλι με ζωντανή αναμετάδοση αλλά και το τουρνουά ποδοσφαίρου αγκαλιάστηκαν από πολλούς συναγωνιστές. Αξέχαστα θα μείνουν τα συνθήματα απ΄την κερκίδα στο τουρνουά ποδοσφαίρου, που έγινε μαζί με τους Τούρκους συναγωνιστές, που δεν αφορούσαν τις ομάδες αλλά τη φιλία των λαών!

Με τους συναγωνιστές από την Τουρκία πέρα από τις καθημερινές επαφές πραγματοποιήθηκε ένα κοινό γλέντι. Το γλέντι άνοιξαν τοποθετήσεις για την πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα και διεθνώς, για την μετεκλογική περίδο στην Τουρκία κ.ά. Ακολούθησε πολύς χορός και τραγούδι, καθώς και διάφορα εδέσματα από την Τουρκία.

Συνολικά, αυτό το 10ήμερο ξεκουραστήκαμε, χαλαρώσαμε και περάσαμε τις διακοπές μας με ένα συλλογικό τρόπο, υλοποιώντας το τρίπτυχο Αυτοοργάνωση - Συλλογικότητα - Αλληλεγγύη.

Το επόμενο ραντεβού που δίνουμε με όλο τον κόσμο που βρεθήκαμε στο camping, με αυτούς που δεν τα κατάφεραν να έρθουν αλλά και με όλο τον λαό και τη νεολαία είναι στους δρόμους, στις σχολές και στα σχολεία για να συμβάλλουμε στην αναγκαία όσο ποτέ δημιουργία εστιών αντίστασης.

Καλούμε όλους τους συναγωνιστές και φίλους να ανανεώσουμε την συνάντησή μας στο πανελλαδικό συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων που θα γίνει το φθινόπωρο.

http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: