21 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΠΘ: Δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις - κανένα «αντίτιμο»!

Kάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στις σπουδές

Το προηγούμενο διάστημα πριν την έναρξη της νέας χρονιάς, η λέσχη του ΑΠΘ παρέμεινε κλειστή για ανακαίνιση. Όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για τυπική ανακαίνιση υποδοχής του νέου έτους αλλά για μια νέα συνθήκη η οποία δρομολογεί την προώθηση και εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων πλαίσιο και Γαβρόγλου, που βάλλουν ευθέως τη δυνατότητα των παιδιών από λαϊκές-εργατικές οικογένειες να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Δείγματα γραφής είχαμε και την περασμένη χρονιά σε σχολές της περιφέρειας (λέσχη στη Ξάνθη, οι λέσχες των εστιών και εδώ, αλλά και το ζήτημα που προέκυψε, όχι τυχαία, με τα συγγράμματα). Η αναδιαμόρφωση που συζητιέται περιλαμβάνει την υποχρεωτική επίδειξη κάρτας σίτισης στην είσοδο για όσους φοιτητές δεν έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια σπουδών και πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, που χρόνο το χρόνο γίνονται και όλο και πιο στενά. Για τους άλλους, τους μη "προνομιούχους" που έχουν υπερβεί το όριο του ν+2, από φέτος η σίτιση και στη λέσχη του ΑΠΘ θα πληρώνεται ανά γεύμα ή με μηνιαίες κάρτες.

Η εξέλιξη αυτή είναι φυσική συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της λέσχης του ΑΠΘ και της εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο και νόμου Γαβρόγλου. Μεθοδεύουν την λειτουργία με όρους «ανταποδοτικότητας», δηλαδή μετακυλούν το κόστος σπουδών στην πλάτη των φοιτητών. Μπορεί αυτή την στιγμή το μέτρο να πλήττει μια συγκεκριμένη μερίδα φοιτητών, όμως η επιδίωξη τους είναι να επιβληθεί συνολικά το «αντίτιμο». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λέσχη του ΑΠΘ είναι από τις τελευταίες στην χώρα που είναι δωρεάν!

Μεθοδεύεται και προχωρά αποφασιστικά και με αυτές τις εξελίξεις, όπως και με το συνεχές χτύπημα στο Λαϊκό - Άσυλο - Αγώνων, το χτίσιμο του πανεπιστημίου των λίγων και των εκλεκτών, της εκπαίδευσης των ταξικών φραγμών όπου χωράνε να σπουδάζουν κατά τα δικά τους λεγόμενα οι "άξιοι και οι ικανοί" κατά Διαμαντοπούλου παλαιότερα και δια στόματος Μήτκα με μεγαλύτερη σαφήνεια "πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση για όσους θέλουν και μπορούν και εναλλακτικές ελκυστικές επιλογές για όλους τους άλλους".

Τι και αν η κυβέρνηση από την αρχή δήλωνε ότι θα καταργήσει τις διαγραφές; Όλοι γνωρίζουμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ολοένα και πιο απαιτητική οικονομικά καθημερινότητα των σπουδών μας, που σε συνδυασμό με τη γενικευμένη φτώχεια που προωθείται με τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα και τη μείωση μισθών των γονιών μας κάνουν τη δυνατότητά μας να τελειώσουμε τη σχολή όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο πιεστική, όσο πιο γρήγορα σε ένα συνεχώς πιο εντατικοποιημένο περιβάλλον, με ξέφρενους ρυθμούς σπουδών. Το χτύπημα στα δικαιώματά μας για Δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις σίτιση και η εισαγωγή εισιτηρίου προστίθεται σε μια σειρά μέτρων που αναγκάζουν μεγάλο κομμάτι σπουδαστών να παρατούν τις σπουδές, εφαρμόζοντας έτσι τις διαγραφές με ένα τρόπο που συγκαλύπτει την πολιτική του υπουργείου, της κυβέρνησης, συνολικά του συστήματος, ρίχνοντας ξανά την ευθύνη στους ίδιους τους σπουδαστές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Το προεκλογικό κλίμα που θα καλλιεργείται όλο το επόμενο διάστημα δεν σημαίνει ότι η επίθεση στα σπουδαστικά δικαιώματα θα μπει στον πάγο. Οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της Μπολόνια και της ΕΕ πρέπει να εφαρμοστούν. Ίσως κεντρικά η κυβέρνηση και το υπουργείο να μην επιλέξει συνολικού χαρακτήρα αντιπαράθεση με το φοιτητικό σώμα αλλά οι φορείς της πολιτικής του συστήματος υλοποιούν τις ήδη ψηφισμένες διατάξεις των αντιφοιτητικών ν. πλαίσιο και Γαβρόγλου

Το χτύπημα της σίτισης είναι ένας ταξικός φραγμός, κομμάτι αυτής της επίθεσης που μας αφορά όλους. Με πρόσχημα το χιλιοειπωμένο «δεν υπάρχουν λεφτά» θέλουν να εκβιάσουν την αποδοχή του μέτρου του εισιτηρίου και της κάρτας και τη μη κινητοποίησή μας ενάντια σε αυτό. Προσπαθούν να μας κάνουν συνυπεύθυνους στην πολιτική που μας στερεί δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Η επιβολή της κάρτας σίτισης και του εισιτηρίου είναι η αρχή για τη συνολική κατάργηση της δωρεάν σίτισης. Να αντισταθούμε μαζικά και αποφασιστικά.

Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος και τη δυνατότητά του όταν παλεύει να αποσπά νίκες και να καταφέρνει πλήγματα στην πολιτική κυβέρνησης - υπουργείου - πρυτανικών αρχών, να βγούμε στο δρόμο του Αγώνα. Με μαζικές συνελεύσεις στους συλλόγους να απαιτήσουμε να αποσυρθεί ο έλεγχος της κάρτας και τα αντίτιμα, να διεκδικήσουμε δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Με την κοινή δράση όλων των δυνάμεων που αναφέρονται στα δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας πάνω σε αιτήματα αντίστασης - διεκδίκησης και με όρους ισότιμους, να ανατρέψουμε την πολιτική των ταξικών φραγμών, να σπάσουμε το κλίμα της αποδοχής και της αδράνειας πιάνοντας ξανά το νήμα των αγώνων. Αντιλαμβανόμενοι πως όλα όσα έχουμε, δικαιώματα και κατακτήσεις είναι ζήτημα πάλης και αντιπαράθεσης. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες.

• ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΚΑΝΕΝΑ «ΑΝΤΙΤΙΜΟ»

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ» ΜΕΡΙΜΝΑ

• ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΑΣΟ-ΛΙΣΤΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ

• ΚΑΤΩ Ο Ν. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ – Ν. ΠΛΑΙΣΙΟ

• ΔΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

• ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

• ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: