22 Σεπτεμβρίου 2018

Αλγερία | Οι συγγνώμες του Μακρόν κάλυμμα για τα τωρινά εγκλήματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού

Τό 'χουν συνήθειο τα τελευταία χρόνια οι ηγέτες ιμπεριαλιστές να παραδέχονται τα εγκλήματα των προκατόχων τους. Την αρχή, αν θυμόμαστε καλά, την έκανε ο Κλίντον ο οποίος στην επίσκεψή του στην Ελλάδα παραδέχτηκε ακόμη και την εμπλοκή των ΗΠΑ στο χουντικό πραξικόπημα ζητώντας συγγνώμη. Συγγνώμες για το παρελθόν οι οποίες έρχονται να καλύψουν τα εγκλήματα του παρόντος!

Πριν από μία εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Macron παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός χρησιμοποίησε συστηματικά βασανιστήρια ενάντια στους αγωνιζόμενους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας (FNL). Ο Μάουριτς Έντιν, ένας αγωνιστής του FNL, είχε «εξαφανιστεί». Ο Μάκρον είπε τώρα ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από Γάλλους στρατιώτες. Επισκέφτηκε τη χήρα του Audin και ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο του συζύγου της.

Πριν από μερικές ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε το μνημείο του λόφου σε «μάρτυρες» που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Αλγερίας για ανεξαρτησία.

Είναι κάτι περισσότερο από υποκριτικό όταν ο γαλλικός ιμπεριαλισμός τώρα παραδέχεται τμήματα της εγκληματικής ιστορίας του, ενώ σήμερα έχει χιλιάδες στρατιωτικούς Αφρική, ειδικά στη ζώνη του Σαχέλ. Κάτι βέβαια που δεν πολυακούγεται στα επίσημα ΜΜΕ. Εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη στις παλαιές αποικιακές χώρες του καταπιέζοντας και δολοφονώντας τις λαϊκές μάζες στις χώρες αυτές.

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός σκότωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αλγερινούς κατά τη διάρκεια του αγώνα της απελευθέρωσης. Και τώρα οι αλγερινοί θα πρέπει να είναι "ικανοποιημένοι" με τον Macron επειδή παραδέχτηκε τα βασανιστήρια και την ενοχή των προκατόχων του; Οι λαοί όχι μόνο δεν μπορούν να είναι... ικανοποιημένοι, πολύ περισσότερο όταν οι ιμπεριαλιστές τους καταστέλλουν και κλέβει τη γη, τις πηγές και το εργατικό δυναμικό τους. Όπως γίνεται στη διπλανή της Αλγερίας Λιβύη ή στην παραδίπλα Συρία. Και στο κόσμο όλο.

Ο ηρωικός αγώνας του αντιιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του γαλλικού ιμπεριαλισμού ενέπνευσε τότε εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τους αντιαποικιακούς αγώνες σε ολόκληρη την Αφρική.

Ο ιμπεριαλισμός σήμερα δείχνει ότι οι «παλιοί αποικιοκράτες» εκμεταλλεύονται και επεμβαίνουν ακόμη περισσότερο στις εξαρτημένες χώρες. Από την άλλη εξακολουθούν να φοβούνται τη συγκλονιστική δύναμη των καταπιεσμένων λαών και το ενδεχόμενο να χάσουν την επιρροή τους και τα κέρδη τους από αυτές τις χώρες. Κανένας πραγματικός αντιιμπεριαλιστής και επαναστάτης δεν μπορεί να εμπιστευτεί δηλώσεις όπως αυτές του Macron. Πρέπει να ενισχύσει τις αντιιμπεριαλιστικές και επαναστατικές δυνάμεις στον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστές σήμερα! Όπως έμαθαν οι ιμπεριαλιστές από την ιστορία, έτσι πρέπει να μάθουν και οι λαοί από τη δική τους!






Δεν υπάρχουν σχόλια: