22 Σεπτεμβρίου 2018

Σύσκεψη δυνάμεων στο ΑΠΘ για το ζήτημα της Λέσχης

Με αφορμή τη θέσπιση αντιτίμου στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ για όσους φοιτητές δεν πληρούν τα κριτήρια της «κάρτας σίτισης», πραγματοποιήθηκε χτες, Παρασκευή 21/9, στη ΣΘΕ, με πρωτοβουλία της ΣΣΠ, σύσκεψη πολιτικών δυνάμεων και σχημάτων που παρεμβαίνουν και δραστηριοποιούνται σε Συλλόγους του Α.Π.Θ. για να συζητηθεί το ζήτημα και να διερευνηθούν οι προοπτικές από κοινού δράσης. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν (πέραν της ΣΣΠ), οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η ΑΡΑΣ, η ΑΡΕΝ, η Αρ.Πα. (σχήμα των ΕΑΑΚ στη Φιλοσοφική, που συμμετέχει η ΑΡΙΣ), η νΚΑ και η Πορεία. Επίσης, τοποθέτηση υπήρξε και από μέλος του Αυτόνομου Σχήματος Φυσικού.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το θέμα της σίτισης ως ένα μέρος της συνολικής επίθεσης απ’ το σύστημα στο λεγόμενο «δωρεάν πλέγμα» και να το συνδέσουμε με το ζήτημα του χτυπήματος στο Άσυλο (καγκελόπορτες και ρολά στη ΣΘΕ και το Πολυτεχνείο), ανάγοντάς τα όλα στην εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο και νόμου Γαβρόγλου, η οποία θέλει να τσακίσει τα φοιτητικά και σπουδαστικά δικαιώματα στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης (με βάση και τις επιταγές των ιμπεριαλιστών) να δημιουργήσει το «πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών».

Μετά από συζήτηση, συμφωνήθηκε από όλες τις δυνάμεις κινητοποίηση για το ζήτημα στην Πρυτανεία την Πέμπτη 27/9 στις 11 π.μ., η οποία θα καταλήξει στη Λέσχη. Σε κοινή αφίσα και τρικάκι που θα διακινηθούν στις σχολές συμφώνησαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η ΑΡΕΝ και η ΣΣΠ, με υπογραφή «Πρωτοβουλία ενάντια στο αντίτιμο στη Λέσχη» και συνθηματολογία :

• Κανένα αντίτιμο στη Λέσχη.
• Δωρεάν σίτιση χωρίς προϋποθέσεις για όλους.
• Έξω οι εργολαβίες απ’ το πανεπιστήμιο.
• Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
• Κάτω τα χέρια απ’ το Άσυλο.
• Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου.

Η «Πρωτοβουλία» όρισε επίσης εκ νέου συνάντηση την επομένη της κινητοποίησης, Παρασκευή 28/9, για να συζητήσει την περαιτέρω δράση της.

Θεωρούμε πως πρωτοβουλίες συντονισμού και δράσης των δυνάμεων που αναφέρονται στο φοιτητικό κίνημα, σαν και αυτή που παραβρεθήκαμε, κινούνται σε μια σωστή κατεύθυνση και μπορούν να θέσουν όρους ώστε να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης σε κάθε σχολή και Σύλλογο, για να μπορέσουν οι φοιτητές να πιάσουν ξανά το νήμα των αγώνων μέσα απ’ τα συλλογικά τους όργανα ενάντια συνολικά στην πολιτική του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: