07 Σεπτεμβρίου 2018

COSCO: απεργία κόντρα σε προβοκάτσιες και συκοφαντίες

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι της COSCO μετά από απόφαση του σωματείου τους (ΕΝΕΔΕΠ) και αφού η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στις 29/8 απέρριψε τις "προτάσεις" της εργοδοσίας. Από το πρωί οι εργαζόμενοι βρίσκονται έξω από τις προβλήτες  II και III της Cosco με τη στήριξη συνδικάτων και συλλογικοτήτων που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους.

Παράλληλα έχει στηθεί εκ μέρους της εργοδοσίας και με τη συνεργασία των ΜΜΕ μια επιχείρηση συκοφάντησης των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ραδιοσταθμού 24/7 όπου σε πρωινή του εκπομπή, και με τη βοήθεια των "αντικειμενικών" και "ουδέτερων" ερωτήσεων των δημοσιογράφων ο διευθύνων σύμβουλος της DPORT Γιώργος Πέτσης συκοφάντησε τους εργαζόμενους και το σωματείο δηλώνοντας ότι είναι καμιά 50αριά αυτοί που απεργούν, με τη στήριξη καμιά 20αριά ακόμη περίπου που δεν είναι εργαζόμενοι του χώρου, ότι αυτοί εμποδίζουν τους υπόλοιπους 1650 να δουλέψουν (συν άλλους 5000 που εργάζονται στο λιμάνι), ότι η ΕΝΕΔΕΠ είναι μειοψηφία, ότι είναι από τους πλέον υψηλόμισθους της χώρας και ότι ζητούν 30% αύξηση. Δεν παρέλειψε βέβαια να διαφημίσει και το εργοδοτικό σωματείο, κι ας μην είναι εργοδοτικό όπως λέει, διαφημίζοντας την ίδρυσή του, την μαζικότητά του και τα αιτήματά του που είναι πιο... προωθημένα από τις ΕΝΕΔΕΠ, αλλά όμως δεν έχει κομματική ένταξη (μιας και η ΕΝΕΔΕΠ ανήκει στο ΠΑΜΕ).

Το οποίο σωματείο σήμερα φρόντισε να αναρτήσει πανό υπεράσπισης του "δικαιώματος στην εργασία" όπως χαρακτηρίζουν την απεργοσπασία ενώ από τις γραμμές των δικών του συγκεντρωμένων, που έχουν τη στήριξη και του χρυσαυγίτικου "σωματείου" του Περάματος, βγήκαν τραμπούκοι και χτύπησαν άλλο δημοσιογράφο (του "Έψιλον") που κάλυπτε την απεργία. Το σωματείο αυτό ιδρύθηκε με την "κινητοποίηση" δικών της ανθρώπων με αιτήσεις που μαζεύονταν στα γραφεία της εταιρίας, ενημερώσεις που γίνονταν από εταιρικά αυτοκίνητα και εκλογές σε χρόνο-ρεκόρ για την ανάδειξη ΔΣ του «νέου σωματείου», όπως κατήγγειλε και το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ στις 9/8. Ουσιαστικά, δώσανε στον απεργοσπαστικό τους μηχανισμό νομική μορφή, για να πάρει έγκριση από το Πρωτοδικείο σαν σωματείο και να μπορεί η εταιρία να το χρησιμοποιεί για να χτυπήσει την απεργιακές κινητοποιήσεις και να διαπραγματεύεται, επί της ουσίας, με τον εαυτό της. Και δεν άργησε η στιγμή για να το χρησιμοποιήσουν, όταν -δύο μέρες πριν την απεργία στις 7/9- κυκλοφόρησε ανακοίνωση της εταιρίας με τίτλο «Νόμος είναι άραγε το δίκιο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ;» με σαφή υπαινιγμό για την ύπαρξη και του «δικού της» σωματείου. Πάντως και σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε την προτίμησή του!

Όσο για τα δικαστήρια για άλλη μια φορά έβγαλαν παράνομη την απεργία γιατί δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση με την εργοδοσία, λες και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται εδώ και τόσους μήνες αποτελούν κάτι άλλο! 

Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, όμως, μέσα από τις απεργιακές -και όχι μόνο- κινητοποιήσεις τους, άσκησε μεγάλη πίεση τόσο στη εργοδοσία όσο και στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την απόφαση-εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας στις 27 Αυγούστου για ένταξη όλων των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Αυτή η θετική εξέλιξη για ένα πάγιο αίτημα του σωματείου αποτελεί απάντηση στις όποιες προσπάθειες των «καλοθελητών» της εταιρίας που καλλιεργούν την ηττοπάθεια προσπαθώντας να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να τους πείσουν για τη ματαιότητα του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι έχουν να αναμετρηθούν με τους μηχανισμούς των COSCO-DPORT-Εργολάβων αλλά και με ολόκληρο το νομικό οπλοστάσιο που τους έχει δώσει και αυτή η κυβέρνηση, σαν άξιος συνεχιστής της αντεργατικής πολιτικής των προηγούμενων, καθώς και με τις συκοφαντίες των ΜΜΕ.

Αλλά ένα πράγμα έχει φανεί ξεκάθαρα μέχρι τώρα. Πως το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα αλλά και στην ίδια τη ζωή, είναι αποτέλεσμα πάλης και διεκδίκησης και δεν χαρίζεται από κανέναν «καλό» εργοδότη. Οι όποιες υποσχέσεις ή ακόμα και «δεσμεύσεις» κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν πρέπει να προκαλούν κανέναν εφησυχασμό στους εργαζόμενους, μέχρι να υλοποιηθούν. Δεν χρειάζονται δείγματα «καλής πίστης» από τους εργαζόμενους και κατανόηση προς την εργοδοσία, αλλά μαζικός, παρατεταμένος αγώνας, με τη συνεχή πολιτικοποίησή του και την ενεργό συμμετοχή πρώτα και κύρια των ίδιων των εργαζομένων για να καταφέρουν οι υποσχέσεις να γίνουν τελικά πράξη.

Σήμερα το απόγευμα οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για το πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.  Ακολουθεί ανακοίνωση του σωματείου για την προσφυγή της εργοδοσίας στα δικαστήρια αλλά και για την προτίμησή της στο άλλο "σωματείο":

Ανακοίνωση - καταγγελία έβγαλε και για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου όπου σημειώνει:

«Η επίθεση ξεκίνησε από ομάδα που έφυγε από την κλίκα των εργοδοτικών - απεργοσπαστών και με επικεφαλής το γνωστό χρυσαυγίτη Μεγαλοοικονόμου Νίκο, που είναι και μέλος του δήθεν Σωματείου της Χρυσής Αυγής στη Ν/Ζώνη.

Παρά το γεγονός ότι η επίθεση έγινε μπροστά στους λιμενικούς, αυτοί άφησαν το δράστη να διαφύγει. Η ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους και των υπευθύνων της λιμενικής δύναμης είναι τεράστια.

Και με αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνεται ότι θέλουν το λιμάνι του Πειραιά να είναι ένα εργασιακό γκέτο όπου θα τραμπουκίζονται εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι χωρίς καμιά συνέπεια.

Δεν θα τους περάσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: