11 Οκτωβρίου 2018

Θεσσαλονίκη, ΑΠΘ | Φοιτητική διαδήλωση, Παρασκευή 12 Οκτώβρη, 11.00 στην πλατεία Χημείου

Κάλεσμα των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ για την φοιτητική διαδήλωση, Παρασκευή 12 Οκτώβρη, 11.00 στην πλατεία Χημείου:

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ - ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

Ο νόμος Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πέρασε πέρυσι και θα τον βρούμε μπροστά μας, βαθαίνει την επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα. Κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον ισχύοντα νόμο-πλαίσιο, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος αντίστοιχα στις προσταγές των ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Τα προωθούμενα μέτρα αφορούν: τη διάσπαση του ενιαίου πτυχίου και τη θέσπιση «διετών πτυχίων», τη συγχώνευση σχολών και κατάργηση τμημάτων, την κατάργηση της δωρεάν σίτισης, στέγασης και σπουδών, και τη κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια. Ορθώνονται δηλαδή, μία σειρά από ταξικούς φραγμούς, όχι «επειδή δεν έχουμε λεφτά», αλλά για να προωθηθεί η αμφισβήτηση του δικαιώματος στις σπουδές και στη ζωή για τα λαϊκά στρώματα. Ήδη στο ΑΠΘ βρίσκουμε με την έναρξη του νέου εξαμήνου δύο σημαντικούς κόμβους εφαρμογής της παιδείας «για λίγους και εκλεκτούς».

ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ

Το προηγούμενο διάστημα πριν την έναρξη της νέας χρονιάς, η λέσχη του ΑΠΘ παρέμεινε κλειστή για «ανακαίνιση». Δεν πρόκειται για τυπική ανακαίνιση υποδοχής του νέου έτους αλλά για μια νέα συνθήκη η οποία δρομολογεί την προώθηση και εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων-πλαίσιο και Γαβρόγλου. Η αναδιαμόρφωση που συζητιέται περιλαμβάνει την υποχρεωτική επίδειξη κάρτας σίτισης στην είσοδο- για τους «μη προνομιούχους» από φέτος η σίτιση και στη λέσχη του ΑΠΘ θα πληρώνεται ανά γεύμα ή μηνιαία. Οι «κάρτες σίτισης» δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές, δεν καλύπτουν τους φοιτητές που έχουν συμπληρώσει τα ν+2 χρόνια, ενώ έχουν «οικονομικά κριτήρια» που πρόκειται κάθε χρόνο να γίνονται αυστηρότερα, εφόσον εφαρμοστούν. Ένα μεγάλο κομμάτι συμφοιτητών μας θα αναγκαστεί να πληρώσει, ενώ ανοίγεται ο δρόμος για την συνολική κατάργηση της δωρεάν σίτισης και την ολοκληρωτική εφαρμογή του «αντίτιμου».

Το χτύπημα της σίτισης είναι ένας ταξικός φραγμός, κομμάτι αυτής της επίθεσης που μας αφορά όλους. Με πρόσχημα το χιλιοειπωμένο «δεν υπάρχουν λεφτά» θέλουν να εκβιάσουν την αποδοχή του μέτρου του εισιτηρίου και της κάρτας και τη μη κινητοποίησή μας ενάντια σε αυτό. Προσπαθούν να μας κάνουν συνυπεύθυνους στην πολιτική που μας στερεί δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Η επιβολή της κάρτας σίτισης και του εισιτηρίου είναι η αρχή για τη συνολική κατάργηση της δωρεάν σίτισης.

Δείγματα γραφής είχαμε και την περασμένη χρονιά σε σχολές της περιφέρειας (λέσχη στη Ξάνθη, οι λέσχες των εστιών στο ΑΠΘ, αλλά και το ζήτημα που προέκυψε πέρσι, όχι τυχαία, με τα συγγράμματα και την απειλή για τη μη διανομή τους).

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει προτείνει την: «αναπροσαρμογή της τιμής του σιτηρεσίου («αντίτιμου») από 1.80 Ευρώ σε ρεαλιστικά επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις τιμές του σήμερα».

ΜΑΣ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών οι πανεπιστημιακές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παραπέρα εφαρμογή των δήθεν «μέτρων ασφαλείας» όπως τα παρουσιάζουν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα «την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών» στο ΑΠΘ. Τοποθέτησαν δηλαδή, στις σχολές της ΣΘΕ και του Πολυτεχνείου κάγκελα και κιγκλιδώματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι απειλές στις πολιτιστικές ομάδες του ΑΠΘ ότι θα κλειδώνονται εκτός των χώρων στους οποίους δραστηριοποιούνται και η οδηγία της πρυτανείας να αφαιρεθούν από τα φουαγιέ τα τραπεζάκια των συνδικαλιστικών δυνάμεων για λόγους δήθεν... «ασφάλειας και πυρόσβεσης»!

Η πραγματική έγνοια τους είναι πως θα μπορέσουν όσο πιο γρήγορα και με όσο δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις να βάλουν ταφόπλακα στο άσυλο, δηλαδή σε μια δημοκρατική κατάκτηση του φοιτητικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε, να οργανωνόμαστε και να αγωνιζόμαστε χωρίς να είμαστε συνεχώς υπό τον βούρδουλα της αστυνομίας και της κρατικής καταστολής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που πετιούνται από πέρυσι εκτός πανεπιστημίου με τα «μέτρα ασφαλείας» τους δεν είναι οι ναρκέμποροι που μια χαρά τους αφήνουν να μας καταστέλουν με άλλα μέσα, αλλά οι θεατρικές/κινηματογραφικές ομάδες, των οποίων επί της ουσίας πλέον απαγορεύουν τη λειτουργία κλειδαμπαρώνοντας τους χώρους που κάνουν πρόβες/προβολές. Τελικός τους στόχος, είναι η συνολική απαγόρευση του δικαιώματος στη συνέλευση, τη διαδήλωση, στην κατάληψη, σε κάθε μορφή οργάνωσης και πάλης του φοιτητικού κινήματος, το οριστικό κλείδωμα των σχολών ενάντια σε κάθε πολιτική-πολιτιστική δράση.

ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ!

Δεν είναι στην διάθεσή μας να περιγράψουμε ένα μαύρο τοπίο που δεν μεταβάλλεται και απλά να μείνουμε εκεί. Απέναντι στο δόγμα που λέει «κοίτα την δουλειά σου», «μην ασχολείσαι με την πολιτική», ότι «στο πανεπιστήμιο ήρθες για να μάθεις μόνο το αντικείμενό σου», εμείς σε καλούμε να αντιταχθείς. Να αντιμετωπίσεις κριτικά τις γνώσεις που σου παρέχονται, την «αυθεντία» των καθηγητών και τις «διεξόδους» που σου προτείνει το σύστημα στον επιστημονισμό, την μετανάστευση, τον ανταγωνισμό με τον συμφοιτητή σου.

Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος και τη δυνατότητά του όταν παλεύει να αποσπά νίκες και να καταφέρνει πλήγματα στην πολιτική κυβέρνησης-υπουργείου-πρυτανικών αρχών, να βγούμε στο δρόμο του Αγώνα. Με μαζικές συνελεύσεις στους συλλόγους να απαιτήσουμε να αποσυρθεί ο έλεγχος της κάρτας και τα «αντίτιμα», να διεκδικήσουμε δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις, να απαιτήσουμε να αποσυρθούν τώρα οι καγκελόπορτες από Πολυτεχνείο και ΣΘΕ, να απαιτήσουμε να μην μας κλειδώνουν έξω από τις ίδιες μας τις σχολές!

Γι’ αυτό και ως Αγωνιστικές Κινήσεις καλούμε κάθε φοιτητή που κατανοεί ότι την ασφυκτική κατάσταση που βιώνει φέτος θα προσπαθήσουν να την κάνουν ακόμη χειρότερη, να μη μείνει με τα χέρια σταυρωμένα αλλά να μπει στην πάλη για ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.
  • ΚΑΝΕΝΑ «ΑΝΤΙΤΙΜΟ» ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΑΠΘ - ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΫΟΠΟΘΕΣΕΙΣ!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΓΚΕΛΟΠΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΣΘΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ,
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΗ | 11.00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΗΜΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: