15 Οκτωβρίου 2018

Καρδίτσα | Παρουσίαση του βιβλίου «Η εθνική συγκρότηση στα Βαλκάνια και το λεγόμενο “Μακεδονικό Ζήτημα”» (12/10)

Με τη συμμετοχή αρκετών Καρδιτσιωτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13/10 η εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η εθνική συγκρότηση στα Βαλκάνια και το λεγόμενο “Μακεδονικό Ζήτημα”». Στην βιβλιοπαρουσίαση που διοργανώθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ και το blog ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ μίλησε για το βιβλίο του ο συγγραφέας Δημήτρης Μάνος.

Παρά τη σχετική “δυσκολία” του θέματος και παρά την εκτεταμένη τοποθέτηση του ομιλητή, ήταν αμείωτο το ενδιαφέρον και ήταν αρκετοί οι Καρδιτσιώτες που παρακολούθησαν την εισήγηση και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε σ’ ένα ευρύ φάσμα από ζητήματα, τόσο ιστορικά και ιδεολογικά όσο και πολιτικά. Από την έννοια του έθνους, την αφύπνιση των εθνών και τον σχηματισμό των εθνικών κρατών στο Βαλκανικό χώρο, τη σύνδεση με το “Ανατολικό Ζήτημα”, την εμφάνιση του “Μακεδονικού ζητήματος” και όλη την ιστορική διαδρομή του από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο πως αντιμετωπίστηκε το ζήτημα από τη μεριά του κομμουνιστικού κινήματος, τόσο στην πολυεθνική ΕΣΣΔ όσο και στα Βαλκάνια, στο πως διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε η θέση και η πολιτική του ΚΚΕ στο μεσοπόλεμο μέχρι την Κατοχή και μετά, στους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες κομμουνιστές και το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν εκπληρώνοντας τόσο το διεθνιστικό όσο και πατριωτικό τους καθήκον. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν βέβαια και τα σημερινά επίδικα: οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, οι ένθεν κι ένθεν εθνικισμοί των αστικών τάξεων, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ευθυγραμμίζεται με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, οι κίνδυνοι που συσσωρεύονται για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Τέλος, κοινή διαπίστωση όλων, ομιλητή και παραβρισκόμενων, ήταν η απουσία αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα αντισταθεί στους ιμπεριαλιστές και τα ενεργούμενά τους, που θα θέσει τα πραγματικά μέτωπα πάλης για το λαό:

● Της εναντίωσης σε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων που έχει διαμορφώσει η Ιστορία.

● Της ειρηνικής συμβίωσης των λαών μέσα από αμοιβαίους συμβιβασμούς.

● Του σεβασμού και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

● Της εναντίωσης στον αστικό εθνικισμό που στρώνει το έδαφος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

● Της εναντίωσης σε οποιονδήποτε πολεμικό τυχοδιωκτισμό που μόνο συμφορές μπορεί να φέρει στους λαούς.

● Της κοινής πάλης των λαών της περιοχής ενάντια σ’ αυτούς που αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς και από τους οποίους προέρχονται οι μεγαλύτεροι των κινδύνων: τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις.

https://aristerastikarditsa.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: