17 Οκτωβρίου 2018

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ ΤΕΙ | Ανακοίνωση με αφορμή τα γεγονότα γύρω από την κατάληψη του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή

Να μην περάσει η προσπάθεια χτυπήματος του Ασύλου και του δικαιώματος στην πολιτική έκφραση!

Για ακόμη μια φορά οι κάθε λογής παράγοντες του συστήματος, τα ΜΜΕ, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ και σύσσωμο το καθηγητικό κατεστημένο, επιδίδονται σε ένα αντιδραστικό παραλήρημα ενάντια στο Άσυλο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αφορμή αυτήν την φορά ήταν η κατάληψη μιας αίθουσας στο κτίριο της Φιλοσοφικής από την «αναρχική συλλογικότητα» Ρουβίκωνας στις 11/10, για να την κάνει στέκι της. Αμέσως ακολούθησαν μια σειρά ανακοινώσεις από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, την ΠΟΣΔΕΠ, αλλά και δηλώσεις της κοσμήτορος της φιλοσοφικής, που καταδίκαζαν την κατάληψη και καλούσαν άμεσα τον Ρουβίκωνα να αποχωρήσει. Φυσικά, διαλαλούσαν σε όλους τους τόνους ότι αυτές οι κινήσεις «παρακωλύουν την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική λειτουργία και συνεπώς πρέπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση της πολιτείας».

Γι’ αυτό άλλωστε και στις 17/10 μια ομάδα καθηγητών «πήρε την κατάσταση στα χέρια της» και αποφάσισε να «πετάξει έξω από την σχολή» τον Ρουβίκωνα. Με τόσο σθένος και οργή μάλιστα που χτύπησαν και φοιτητές που ήθελαν να αντιδράσουν σε αυτήν την προκλητική στάση.

Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την απόφαση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής, για την επιβολή lock-out την Πέμπτη 18/10, μέρα, μάλιστα, που οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους, στερώντας τους αυτή τη δυνατότητα, στο όνομα της «ακαδημαϊκής ελευθερίας». Αποτελεί μια άκρως αυταρχική ενέργεια που έρχεται να εντείνει το κλίμα τρομοκρατίας και να στρώσει το έδαφος για την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στο εσωτερικό της σχολής, κάτι που μετ' επιτάσεως ζητούν μια σειρά αντιδραστικές φωνές εδώ και μέρες.

Βασικό επιχείρημα του καθηγητικού κατεστημένου είναι, ότι η κατάληψη του χώρου αυτού γίνεται από εξωπανεπιστημιακούς και για αυτό αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Γιατί το σύστημα αλλά και οι καθηγητές, σαν το μακρύ του χέρι μέσα στις σχολές, επιδιώκουν να χτυπήσουν και να περιορίσουν το δικαίωμα όλων μας στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Να χτυπήσουν τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος. Τους συλλόγους και τις συνελεύσεις μας. Έχουμε δει άλλωστε διαχρονικά την εχθρική στάση τους απέναντι στις κινητοποιήσεις μας. Τις απειλές και τους εκβιασμούς τους για χαμένα εξάμηνα και εξεταστικές. Την σταθερή εναντίωσή τους στο Άσυλο.

Πάνω στο αντιδραστικό κλίμα της φασιστικοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά και στο νομικό οπλοστάσιο ενάντια στον συνδικαλισμό και τους συλλόγους που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια για την τριτοβάθμια, όπως ο νόμος Γαβρόγλου, πατάει και το καθηγητικό κατεστημένο και προχωράει σε τέτοιου είδους κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγο καιρό κατατέθηκε το πόρισμα Παρασκευοπούλου για την ασφάλεια μέσα στα πανεπιστήμια, που σαν πρώτο και κύριο εχθρό του έχει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τα διάφορα πολιτικά στέκια που υπάρχουν στις σχολές. Να γιατί το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Δεν αφορά μόνο, ούτε κυρίως, τον Ρουβίκωνα. Γι’ αυτό άλλωστε πήρε και τέτοιες διαστάσεις.

Σαν Αγωνιστικές Κινήσεις υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην πολιτική και συνδικαλιστική έκφραση. Υπερασπιζόμαστε το λαϊκό άσυλο των αγώνων ενάντια στη λεγόμενη «ακαδημαϊκή ομαλότητα» που θέλει να απαγορεύσει κάθε πολιτική έκφραση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πολιτική δράση και πρόταση του Ρουβίκωνα δεν στηρίζεται στη μαζική πάλη και οδηγεί σε αδιέξοδα την νεολαία, γι’ αυτό και διαφωνούμε κάθετα με αυτήν. Όμως, αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι σε αυτό το αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό που στήνεται πρέπει πρώτα από όλα να καταδικαστούν πλατιά όλοι αυτοί που θέλουν να υπονομεύσουν και να χτυπήσουν το δικαίωμα στην πολιτική έκφραση μέσα στις σχολές.

Αυτή η καταδίκη πρέπει να γίνει κτήμα πρώτα από όλα των ίδιων των φοιτητών. Να καταλάβουμε δηλαδή ότι με τέτοιες ενέργειες μπαίνουν οι βάσεις για να χτυπηθεί και να αμφισβητηθεί το δικαίωμά μας στη συνδικαλιστική έκφραση. Γιατί αυτό το κλίμα θα το αντιμετωπίσουμε στις προσπάθειες μας να κάνουμε τους δικούς μας αγώνες, να χτίσουμε τις δικές μας αντιστάσεις απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που χτυπούν το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να το αντιπαλέψουμε και να μην επιτρέψουμε στις δυνάμεις του συστήματος να οικοδομήσουν ένα Πανεπιστήμιο «αποστειρώμενο» από τις ελευθερίες μας και «άδειο» από κάθε δικαίωμα μας στις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή.

• ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

• ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

• ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: