19 Οκτωβρίου 2018

Θεσσαλία - Αγων. Κινήσεις (εκπαιδευτικών και φοιτητών) | ΟΧΙ στο «νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»!

ΟΧΙ στο «νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»!
ΚΑΤΩ ο νόμος πλαίσιο και Γαβρόγλου!
Αντίσταση και Πάλη για Σπουδές-Δουλειά-Ελευθερίες-Ζωή

Η περιοχή της Θεσσαλίας το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα. Έχει μετατραπεί σε εύφορο έδαφος επιβολής και προώθησης της πολιτικής της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, αλλά και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Από τη μια, ΝΑΤΟϊκή βάση drones στη Λάρισα στην οποία φημολογείται πως θα φέρουν και ιπτάμενα τάνκερ. Αλλά και δηλώσεις Καμμένου για χρήση του Στεφανοβίκειου από τους Αμερικάνους και μάλιστα σε μια λογική πλήρους εκπόρνευσης της περιοχής στους αμερικανονατοϊκούς φονιάδες που «θα αφήσουν και 5 δεκάρες».

Από την άλλη τα σχέδια για το «νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», πυροδότησαν συζητήσεις και τοποθετήσεις βαθιά τοπικιστικές. Σχετικά με το ποια περιοχή πρέπει να πάρει ποια τμήματα, άρα και ποια θα επωφεληθεί οικονομικά έναντι των υπολοίπων. Και μάλιστα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ενισχύουν την αντιπαράθεση μεταξύ των τοπικών παραγόντων των νομών.
Μια αντιπαράθεση που θέλουν να τη μεταφέρουν και μεταξύ των εργαζόμενων και της νεολαίας των νομών, μόνο που από αυτήν, οι μόνοι που θα βγουν επί της ουσίας κερδισμένοι είναι η κυβέρνηση και η ντόπια αστική τάξη.

Τα κριτήρια για τα κυβερνητικά σχέδια δε μπορεί να είναι το που θα είναι οι έδρες των σχολών ή ποιες πόλεις-νομοί θα έχουν περισσότερες σχολές αλλά η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας στις σπουδές και στην εργασία.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου για τη δημιουργία του «νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα αυτά, με ακόμη πιο αναβαθμισμένο τρόπο. Ο νόμος Γαβρόγλου, σα συνέχεια το νόμου πλαίσιο, κλιμακώνει αυτήν την επίθεση. Μέσα από την εφαρμογή ταξικών φραγμών και την προσπάθεια κατάργηση συνολικά δικαιωμάτων γνωστών και ως «δωρεάν παροχές» -όπως είναι η σίτιση και η στέγαση- προσπαθούν είτε να εμποδίσουν την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε να αποθαρρύνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών να τελειώσουν τις σπουδές τους. Στόχος τους, η δημιουργία μια εκπαίδευσης προνόμιο για «λίγους κι εκλεκτούς», όπου τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών δεν θα έχουν θέση. Μια εκπαίδευση, κομμένη και ραμμένη, σύμφωνα με τις ανάγκες του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και πλήρως εναρμονισμένη με τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που διαμορφώνουν τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα.

Οι χαρακτηρισμοί «αναβάθμιση» ή «πανεπιστημιοποίηση» λοιπόν, δεν είναι τίποτε παραπάνω από το τυράκι στη φάκα των νόμων πλαίσιο και Γαβρόγλου. Μια φάκα η οποία περιέχει:

Συγχωνεύσεις-κλεισίματα τμημάτων, Πρόκειται για μια αποφασιστική εφαρμογή συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολών ΤΕΙ και ΑΕΙ, που δρομολογείται εδώ και χρόνια (βλέπε σχέδιο Αθηνά). Όχι μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά επειδή στον καπιταλισμό, ένας ανειδίκευτος εργαζόμενος είναι πιο φθηνός άρα πιο ανταγωνιστικός!

Μειώσεις εισακτέων, προκειμένου να κλείσει η «στρόφιγγα» των πτυχιούχων και να μετατραπεί η εκπαίδευση σε προνόμιο λίγων.

Διάσπαση του πτυχίου και χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου το πτυχίο θα αντικατατασταθεί με φάκελο προσόντων που σημαίνει πως οι απόφοιτοι της ίδιας σχολής θα έχουν διαφορετικά πτυχία! Και όχι μόνο αυτό. Ο καθένας θα μπορεί να προσθέτει μονάδες ανάλογα τα σεμινάρια και φυσικά την οικονομική του δυνατότητα.

Αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τα «νέα δεδομένα». Με άλλα λόγια τις ανάγκες του κεφαλαίου. Άρα περισσότερα μαθήματα για τους φοιτητές και εκτίναξη της εντατικοποίησης των ρυθμών φοίτησης σε εξοντωτικούς ρυθμούς με εργασίες, προόδους και υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, κάνοντας το δρόμο για το πτυχίο όλο και πιο δύσκολο.

Δημιουργία κύκλων σπουδών διετούς φοίτησης. Οι «κύκλοι», τα διάφορα «πιστοποιητικά», το «δια βίου» κυνήγι πιστωτικών μονάδων, καθώς και το νέο κυνήγι της «διδακτικής επάρκειας», είναι όλα βήματα στη διάλυση του ενιαίου πτυχίου και των δικαιωμάτων που αυτό κατοχύρωνε ή συμβόλιζε εδώ και δεκαετίες. Βαθιά είσοδος δηλαδή στις συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, που επιβάλει η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Είναι εύκολα αντιληπτό πως πρόκειται για ένα αντιδραστικό σχεδιασμό, κόντρα στα δικαιώματα της νεολαίας για σπουδές και δουλειά. Αλλά και κόντρα στο δικαίωμα σε δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Γιατί το τελευταίο διάστημα προωθούν την κατάργηση του λαϊκού Ασύλου με σεκιουριτάδες, κάμερες, κάγκελα και λουκέτα. Μια προσπάθεια που έγκειται στην πολιτική της έντασης φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, προκειμένου οι δυνάμεις του συστήματος να οχυρωθούν απέναντι στον εχθρό-λαό. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει το Άσυλο για την οργάνωση της πάλης όχι μόνο των φοιτητών, αλλά όλου του λαού.

Από την άλλη, δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν τις αγωνίες των φοιτητών στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, προκειμένου να πλασαριστούν σαν καλύτεροι εντολοδόχοι και διαχειριστές των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Έτσι μεταφράζεται η κατάληψη του ΤΕΙ Λάρισας από τη ΔΑΠ της ΝΔ. Η ένταση της επίθεσης των δυνάμεων του συστήματος και η ύφεση των κινηματικών διαδικασιών αφήνει χώρο σε δεξιές απόψεις να εμφανίζονται ως «υπερασπιστές» των φοιτητών. Μόνο που αυτοί οι ψευτοσωτήρες, στηρίζουν και προωθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, της ανεργίας, της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, έχουμε ξεκάθαρο πως η δημιουργία του «νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», εξυπηρετεί τις ανάγκες των δυνάμεων του συστήματος που είναι κόντρα σε αυτές του λαού και της νεολαίας. Οφείλουμε και πρέπει να εναντιωθούμε στο μύθευμα περί αναβάθμισης και πανεπιστημοποίησης. Να ανοίξει η νεολαία το δικό της δρόμο. Αυτό της μαζικής Αντίστασης στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών και της Διεκδίκησης του δικαιώματος σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Ανεξάρτητα από το κράτος και τους μηχανισμούς του, όπως είναι τα συνδιοικητικά όργανα που στηρίζουν τη γραμμή του υπουργείου. Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.

• Όχι στο «νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» - Κάτω οι νόμοι πλαίσιο και Γαβρόγλου
• Κάτω η εντατικοποίηση και οι ταξικοί φραγμοί
• Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό
• Κάτω τα χέρια από το Άσυλο ανήκει σε όλο το λαό
• Πάλη για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους
• Κάτω η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
• Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή – Κάτω τα βάρβαρα μέτρα
• Καμιά νέα βάση-ορμητήριο των φονιάδων
• ΕΞΩ το ΝΑΤΟ - ΕΞΩ από την ΕΕ
• Όχι σε ιμπεριαλισμό-πόλεμο-εθνικισμούς - Καμιά αλλαγή συνόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: