28 Νοεμβρίου 2018

ΑΘΗΝΑ | ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ

Αν κάτι θα μπορούσαμε να πούμε σα μια πρώτη διαπίστωση για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, κατά την πάγια τακτική της "τουφεκιάς λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού", είναι ότι γίνανε απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια Αθήνα που κατά τα άλλα δούλευε! Το μόνο που δυσκόλεψε αρκετά την κατάσταση ήταν η 24ωρη απεργία του Μετρό και των τρόλεϊ καθώς και η υπολειτουργία των αστικών λεωφορείων παρά τη λήξη της στάσης τους στις 9!

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και να ρίξει την ευθύνη για την έλλειψη μαζικότητας στην απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα αυτών που επέλεξαν την 24ωρη, αλλά μιας και έχουμε ζήσει κι άλλες απεργίες πολύ μαζικότερες κι ας απεργούσαν τα μέσα, μάλλον αλλού βρίσκονται οι αιτίες και όχι εδώ! Αιτίες για τις οποίες έχουμε πει και γράψει αρκετές φορές.

Έτσι λοιπόν σήμερα η όχι ανύπαρκτη αλλά υπαρκτή ως σύμμαχος των κυβερνήσεων και των εργοδοτών ΓΣΕΕ έκανε το καθήκον της υπονομεύοντας την ενιαία κίνηση των εργαζομένων παρέα με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που δεν κήρυξε ούτε καν 3ωρη στάση εργασίας, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου το ...αιτήθηκαν ομοσπονδίες ή Ν.Τ. αργά χθες το απόγευμα ή το βράδυ και όπου οι εργαζόμενοι το έμαθαν -αν το έμαθαν- μέσω SMS και e-mail! Στελέχη της ΓΣΕΕ από νωρίς σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, με μπόλικο θράσος, φρόντιζαν να προεξοφλούν την αποτυχία της σημερινής απεργίας και των πορειών ρίχνοντας την ευθύνη στην ...κακοδαιμονία της πολυδιάσπασης, της κομματικοποίησης, ιδιαιτέρως δε στην αδιαφορία -φυσικά- των ίδιων των εργαζόμενων.

Το ΠΑΜΕ, που ακολούθησε παρά τους βερμπαλισμούς του κατά πόδας τον προγραμματισμό της ΓΣΕΕ αλλάζοντας τρεις φορές μέσα σ' ένα μήνα τα απεργιακά του καλέσματα, μπορεί να είναι ευχαριστημένο για την "ογκώδη διαδήλωσή του" στην Αθήνα, μιας και ήταν αρκετά μεγαλύτερη από των άλλων. Όσο για το πλαίσιό του ελάχιστα έως και καθόλου διέφερε από αυτό της ΓΣΕΕ. Τα 751 ευρώ κατώτερος μισθός είναι υπεραρκετά και για τους μεν και για τους δε και η συνέχεια είναι η κλιμάκωση του αγώνα, μάλλον σε συνδυασμό με τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή!

Οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των Συντονισμών που έχουν αναφορά στην απεργία της 1ης Νοέμβρη, ρίχνοντας την ευθύνη στο ΠΑΜΕ, εγκαλώντας το για ασυνέπεια στο κοινό δρόμο -ως προς την αντίληψη τουλάχιστον- που και δύο ακολουθούν και το οποίο απ' ότι φαίνεται είναι έτοιμες να το κηρύξουν πρωτοπορία του εργατικού κινήματος αν τους ..."ακούσει" και πάψει να ακολουθεί την ΓΣΕΕ, ξέχασαν τις αναλύσεις που προηγήθηκαν της 30ης του Μάη, αλλά και μετά την ανακοίνωση της σημερινής απεργίας, καλούσαν στο Πολυτεχνείο και στο Μουσείο. Εκεί καλούσαν και δυνάμεις και συνδικαλιστικά σχήματα της αναρχίας, της αυτονομίας και του τροτσκιστικού χώρου.

Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία μαζί με την Ταξική Πορεία και την ΕΡΓΑΣ καλούσαν στην Πατησίων, στη συμβολή της με την Χαλκοκονδύλη. Με τα κείμενά τους και τα συνθήματά τους στάθηκαν απέναντι στις κάθε είδους πρακτικές εργατοπατερισμού  και καλούσαν τον εργαζόμενο λαό να επιλέξει τον συλλογικό και επίμονο αγώνα απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά του και τη ζωή του που ασκεί το σύστημα όλο και πιο έντονα. Τον αγώνα που θα κάνει ο ίδιος και όχι κάποιοι άλλοι αντ' αυτού!

Το ΠΑΜΕ ξεκίνησε την πορεία του λίγο μετά τις 10:30 από την Ομόνοια, και κατέληξε στο Σύνταγμα. Οι ελάχιστοι που συγκεντρώθηκαν στην Κλαυθμώνος κατευθύνθηκαν με σχετικά γρήγορους ρυθμούς και αυτοί προς το Σύνταγμα. Όλες οι υπόλοιπες συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις προχώρησαν μετά το Σύνταγμα προς τα Προπύλαια.







Δεν υπάρχουν σχόλια: