16 Νοεμβρίου 2018

ΑΘΗΝΑ | Ανακοίνωση για τα γεγονότα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενόψει των ημερών της επετείου και κατά τη διάρκεια του εορτασμού στην Αθήνα, το λαϊκό κίνημα βρίσκεται μπρος σε ακόμα μια αμφισβήτηση του ίδιου του εορτασμού, του πολιτικού του φορτίου καθώς και του λαϊκού ασύλου. Σε μια περίοδο που περισσότερο από ποτέ βάλλεται το αντιιμπεριαλιστικό-αντιφασιστικό στίγμα της εξέγερσης του Νοέμβρη από το σύστημα. Σε μια περίοδο που η επίθεση του συστήματος χτυπάει ανοιχτά το άσυλο, τις ελευθερίες, τα λαϊκά δικαιώματα στο ψωμί, τη δουλειά, τις σπουδές.

Πέρυσι, αμφισβητήθηκε ανοιχτά το δικαίωμα του λαού και των οργανώσεών του να πραγματοποιήσουν τον εορτασμό. Με την κατάληψη ομάδας με αναφορά στον χώρο της αναρχίας, που μέχρι τη δεύτερη μέρα, προκαλώντας με παρακρατικό τρόπο, απέκλειε το λαό και τις οργανώσεις του, σωματεία, συλλόγους και αριστερά να εμπλακεί στον εορτασμό.

Φέτος, με τη λήξη της απεργίας στις 14 του μήνα, όταν μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων κατευθύνθηκε στο χώρο του κάτω Πολυτεχνείου για να πραγματοποιήσει συντονιστικό ενόψει τριήμερου εορτασμού. Εκεί ήρθε αντιμέτωπο με ολιγομελή ομάδα που είχε κάνει «κατάληψη» σε κομμάτι του χώρου(κτίριο Αβέρωφ), αποκλείοντας την είσοδο σε αυτό. Με παρόμοια χαρακτηριστικά με πέρυσι, η ομάδα αυτή έφτασε σε σημείο να καταγγέλει τους φοιτητικούς συλλόγους σαν προβοκάτορες, με σαφές επίσης το αντιαριστερό πρόσημό της.

Σε συνέχεια της περσινής αμφισβήτησης του εορτασμού και του ασύλου, έρχεται να προστεθεί η φετινή. Με ότι συνεπάγεται αυτό για την συκοφάντηση του στίγματος της εξέγερσης και του λαϊκού εορτασμού. Είναι μια κίνηση τραμπούκικη, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί αποδιοργανωτικά για τον εορτασμό, προβοκατόρικα για το στίγμα του Πολυτεχνείου, όπως και περισσότερο για τη συκοφάντηση του ασύλου. Είναι μια κίνηση που δίνει χώρο στο σύστημα να συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά αμφισβήτησης των λαϊκών ελευθεριών.

Παρά την πραγματοποίηση του συντονιστικού των συλλόγων στις 14 του μήνα και το ξεκίνημα ορισμένων πολιτικών εκδηλώσεων στο χώρο του Πολυτεχνείου εκτός του κτιρίου Αβέρωφ, η συγκεκριμένη ομάδα συνεχίζει να παραμένει με ιδιοκτησιακούς όρους στο Αβέρωφ, αναπαράγοντας ένα κλίμα αντίστοιχο με το περσινό, αντίστοιχο με αυτό που πετυχαίνει μέχρι τώρα. Να συμβάλει στο «άδειασμα» του χώρου, σε ένα άμαζο Πολυτεχνείο, σε μια λαϊκή μνήμη που να ξεχαστεί.

Δεν πρέπει να περάσει έτσι η συκοφάντηση της εξέγερσης. Δεν πρέπει να σηκώσουμε τα «χέρια ψηλά» παραδινόμενοι στις ορέξεις της κάθε ομάδας, που ανάλογα με την άνεση που εκτιμάει ότι έχει, θέτει ευθέως ζήτημα αμφισβήτησης πραγματοποίησης του εορτασμού. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια χρόνια προσπάθεια. Πρέπει να υπερασπιστούμε πολιτικά το στίγμα του Νοέμβρη. Την πάλη που σηματοδοτεί αυτός απέναντι στα ιμπεριαλιστικά δεσμά, το φασισμό και τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, την εκμετάλλευση, και το σύστημα που θέλει το λαό στο γύψο γκρεμίζοντάς του λαϊκές ελευθερίες. Πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Νοέμβρης αποτέλεσε μια από τις πιο μαζικές εκφράσεις του κινήματος του λαού μας. Της μαζικής και οργανωμένης του πάλης απέναντι σε ένα σιδερόφραχτο-αμερικανοστήριχτο εχθρό.

Καλείται το ίδιο το κίνημα και οι οργανώσεις του, οι σύλλογοι, τα σωματεία, να καταδικάσουν τέτοιου τύπου ενέργειες, σαν επιζήμιες και να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση του εορτασμού. Η ίδια η πολιτική υπεράσπιση του Πολυτεχνείου, όπως και το πως θα απαντηθούν τέτοιου τύπου ενέργειες, είναι ακριβώς ζήτημα της ανάπτυξης του λαϊκού-εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Ενός κινήματος που θα υπερασπίζεται τις γιορτές του, για έναυσμα νέων αγώνων.

Το Πολυτεχνείο ζει, σε αγώνες μας καλεί!

Κάτω τα χέρια από το άσυλο, ανήκει σε όλο το λαό

Η νεολαία και ο λαός να συμμετάσχει μαζικά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου
και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 17/11, στις 3:00 στο άγαλμα Κολοκοτρώνη (Σταδίου)

8 σχόλια:

dionmich1 είπε...

και τι περιμένει το κκ μλ ,να φυσήξει αερας και να φύγουν οι "καταληψίες" η¨οπως πέρυσι να κάνετέ πορεία τον γύρο του ιδρύματος..?
Συμβάλετε και εσεις με τις ισες αποστάσεις οταν η πσκ πραγματοποιούσε τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλογών να χαρακτηρίζεται ως "ΚΝΑΤ" και να στόχο ποιείται...
Ησαν και αυτοι μια καποια λυσις
Τωρα καλα ξεμπερδέματα...

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Δηλαδή η ΚΝΕ σταμάτησε επειδή την κατηγορούσαμε εμείς ως ΚΝΑΤ; Η ρετσινιά αυτή δεν κόλλησε στην ΚΝΕ επειδή την έπεφτε σε καταλήψεις αναρχικών αλλά επειδή την έπεφτε ή παρεμπόδιζε καταλήψεις πραγματικές καταλήψεις φοιτητών που πραγματοποιόντουσαν μετά από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις. Να θυμίσουμε το Χημείο και τον αγώνα των φοιτητών για τον 815; Να θυμίσουμε την πορεία του Πολυτεχνείου το '80 που με την στάση της συνέβαλε στην καταστολή; Να θυμίσουμε την αντίθεσή της και τις προσπάθειές της να τις σπάσει σε καταλήψεις των ΤΕΙ τη δεκαετία του '80 (τότε που ήμουν και 'γω εκεί) όταν το ΚΚΕ πάλευε για την πραγματική αλλαγή; Να θυμίσουμε το πέσιμο σε άλλους "προβοκάτορες" σαν και μας σε οργανωμένα μπλοκ τους σε εργατικές κινητοποιήσεις ή το ξύλο συντρόφων επειδή μοίραζαν προκήρυξη στο σωματείο τους μόνο και μόνο επειδή την πλειοψηφία την είχε η ΕΣΑΚ; Για να μην πούμε για την παράδοση "προβοκατόρων" στην αστυνομία κατά καιρούς.

Εκ του αποτελέσματος η πρακτική αυτών των αναρχικών ομάδων είναι πράγματι προβοκατόρικη για το κίνημα αλλά δεν αντιμετωπίζονται με τις ίδιες πρακτικές. Έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για το πως συγκροτείται το κίνημα.

Όσο για πέρυσι μάλλον θα πρέπει να ενημερωθείς καλύτερα!

Ανώνυμος είπε...

dionmich1 να σου αποκαλύψω ότι διαβάζοντας το κείμενο των Αγωνιστικών Κινήσεων για τα τεκταινόμενα στο Πολυτεχνείο που πάνε να γίνουν "καθεστώς" με έπιασε μεγάλη τσαντίλα για τις προβοκάτσιες που στήνουν κάποιοι σε βάρος του κινήματος και μάλιστα σε κρίσιμη περίοδο. Και δεν σου κρύβω ότι το μυαλό μου πήγε τότε που κάποιοι άλλοι είχαν αναλάβει "εργολαβικά" την περιφρούρηση των εορτασμών του Πολυτεχνείου. Θυμάμαι τις "συλλήψεις" έξω από το κτίριο και τις ανακρίσεις στην Αρχιτεκτονική από τον Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη ( δεν ζει πια ) στέλεχος της ΠΣΚ και γραμματέα της ΕΦΕΕ και σκέφτηκα ότι ... ήταν μία κάποια λύσις.
Αλλά μετά πάλι τι μου ήρθε στο μυαλό. Ότι οι χρονιές με την πιο ισχυρή "περιφρούρηση" ήταν τότε που οι πορείες στην αμερικάνικη πρεσβεία για το Πολυτεχνείο ήταν απαγορευμένες (1977-1978-1979) είτε επιτρέπονταν μέχρι τη βουλή. Και μετά θυμήθηκα τα γεγονότα του Χημείου το 1979 και τις "αλυσίδες" αποκλεισμού από συγκεντρώσεις και πορείες και τους τραμπουκισμούς σε κάθε αριστερό και κομμουνιστή που διαφωνούσε με το "κόμμα" ( που πάντα ήταν ένα). Και μετά θυμήθηκα το Νοέμβρη του 1980, αυτούς που επιχείρησαν να σπάσουν την απαγόρευση της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία και αυτούς που υπάκουσαν στην απαγόρευση και έλεγαν ξανά ( μετά τον Νοέμβρη του 73 ) τους άλλους προβοκάτορες ( όπου προβοκάτορας ήταν αυτός που δεν ήθελε κοινούς εορτασμούς με ΟΝΝΕΔ και δεν υπάκουε στις απαγορεύσεις των κυβερνήσεων της δεξιάς ).
Με αυτές τις σκέψεις και τις θύμησες ήρθε το μυαλό μου στα "ίσια" του και εγκατάλειψε τις ...ευκολίες στα σημερινά προβλήματα του κινήματος.
Πράγματι ισχύει το "καλά ξεμπερδέματα" αλλά αυτός που το απευθύνει πως νομίζει ότι έχει "ξεμπερδέψει" ;
Με τα προβλήματα του κινήματος δεν "ξεμπερδεύεις" εκτός και αν έχεις πάρει απόφαση να αναχωρήσεις για πιο "σίγουρους" δρόμους.
Εμείς πάντως συνεχίζουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι " ο αναρχισμός αποτελεί τιμωρία για τα οπορτουνιστικά αμαρτήματα του εργατικού κινήματος " και έτσι να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα πολιτικά και όχι "στρατιωτικά".

Γ.Α

dionmich1 είπε...

Δεν θα μπω στην παρελθοντολογία ,οχι τίποτα αλλο αλλα γιατι σκοπο εχει να κρύβεστε απο το αδιέξοδο που βρίσκεστε σήμερα...Θα επισημάνω μονο πως πολλα απο τα "επιχειρήματα"σου,, ας πουμε του 80 (του χημείου φαντάζομαι) ειναι παράσημα ,,απέναντι στα θρασύδειλα τσουτσεκια/νταηδες της νεολαίας του ΕΚΚΕ..και καποιους α/α..
Δεν εισαι με τα καλα σου,θα χρεώσεις μεχρι τον Κουμη και την Κανελλοπούλου.?
Μην φταίει και για την υπερθέρμανση του πλανήτη.?
Ποσο χαμηλά θα πεσεις οταν υιοθετεις τα παραμύθια της πλακας των α/α για παράδοση στην αστυνομία ..Αυτο που εννοούν "παράδοση"ειναι το οτι δεν τους αφήνουμε να κρυφτουν στα μπλοκ μας...Το ξερεις βέβαια αλλα μου δείχνει τι ειδους "κριτικη" εισαι διατιθέμενος να κανεις.. Της λασπης....
Αντε και για περιφρούρηση της βουλης των ελληνων,,, μην ξεχασεις..και πορτοκαλί εξωγήινους

Αλλο πράγμα να γίνονται εντάσεις ,που ειναι συχνό φαινόμενο (και στην ζωη γενικα)και αλλο οι σχεδιασμένες προβοκάτσιες...

Οχι δεν σταμάτησε η κνε γιαυτο αλλα διοτι δεν θέλουμε να είμαστε οι μαλακες της υπόθεσης,χωρις να σημενει πως αποκλείουμε καμια μορφη δράσεις οταν κρίνουμε ...
Ουτε ειπα πως φταίτε εσεις(δεν ειστε σε θεση άλλωστε) ,,αλλα πως παίξατε(μαζι με αλλους)καποιο ρολο..Επικουρικά,, και συνεχηζεται ,,,Αλλα η ταξικη παλη δεν αφηνει τιποτα ατιμώρητο..
Κατσε τωρα που δεν βγαζει η ΚΝΕ το φιδι απο την τρυπα να τρως ξυλο να σε ξεφτιλίζουν και να εχεις αλλη αντίληψη διοτι δεν σε παίρνουν οι συσχετισμοί που δεν εχεις μπορέσει να διαμορφώσεις
.Αυτές οι προβοκατόρικες πρακτικές δεν ειναι σημερινές ,,υπήρχαν και οταν το κίνημα ηταν στα πανω του,,που η αντίληψη σου λες οτι αναζητά

Οσο για πέρυσι κοιτα τα αρχεια σου ,γιατι τα ιδια λεγαμε ...Εισαι σε αδιέξοδο ,,λες οτι σου ερθει μπας και συμμαζέψεις την πολιτικη αμηχανία σου(στο συγκεκριμένο..)

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

1ον. Πράγματα που έχω ζήσει και, δυστυχώς, σε ορισμένα συμμετάσχει από τη μεριά της ΚΝΕ και σαν σπουδαστής στα ΤΕΙ δεν μπορείς να μου τα διαψεύσεις. Κλείναμε τις σχολές για να μην πραγματοποιηθούν καταλήψεις αποφασισμένες από μαζικότατες συνελεύσεις με τη δικαιολογία ότι ήταν μορφή προωθημένης πάλης και ότι το κίνημα δεν ήταν αρκετά ώριμο ναι ή όχι; Χαρακτηρίζαμε κάθε άλλη δύναμη της Αριστεράς ως προβοκατόρικη και πράκτορες της ασφάλειας χρηματοδοτούμενους από το κράτος ναι ή όχι; Ή μήπως δεν γίνονται αυτά και σήμερα; Ξέρεις η παράδοση δεν έχει να κάνει μόνο με τη σύλληψη και το άμεσο δόσιμο ενός ανθρώπου στους μπάτσους αλλά και από την άρνηση να μπει στα μπλοκ σου για να περιφρουρηθεί. Όταν ένας άνθρωπος κυνηγιέται από κάμποσους μπάτσους και τον εμποδίζεις να μπει στο μπλοκ σου, τη στιγμή που είναι με ανοιχτό πρόσωπο και δεν κρατά τίποτα "ύποπτο" πως βγάζεις το συμπέρασμα ότι είναι προβοκάτορας; Από την εμφάνιση; Ή μήπως θεωρείς ότι του επαγγελματίες ασφαλίτες τους τσακίζουν στο ξύλο οι μπάτσοι για να μην προδοθούν; Αυτούς όταν τους παίρνουμε χαμπάρι πλακώνουν οι διμοιρίες για να τους σώσουν! Η συνεχής προβοκατορολογία από την πλευρά του ΚΚΕ είναι η δικαιολογία της δικής του στάσης. Πως αλλιώς να σας πείσει ότι όλοι άλλοι είναι απλώς εχθροί; Από την ΚΝΕ πάντως δεν νοιώσαμε ποτέ προστατευμένοι! Όσο για το τι αναζητά η αντίληψή μου δεν έχει να κάνει και με το τότε που λες ότι το κίνημα ήταν στα πάνω του. Έχει να κάνει με άλλες διαδικασίες που ουσιαστικοποιούν τη λέξη κίνημα. Όσο για το αν σταμάτησε και τι η ΚΝΕ δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι δεν ήθελε να νοιώθει ο μαλάκας της υπόθεσης αλλά γιατί κατανόησε ότι ειδικά από το 2007 και μετά η τέτοια στάση της τής έκανε μεγάλη ζημιά! Έχασε πολύ κόσμο από τότε. Ή μήπως όχι; Όσο για τα περσινά, θα ήθελες, αλλά δεν λέγαμε τα ίδια και κυρίως δεν κάναμε τα ίδια! Εμείς δεν αποχωρήσαμε από το Πολυτεχνείο!

2ον. Σου βγάζω το καπέλο πάντως. Τουλάχιστον με την δική μου εμπειρία είσαι ο πρώτος Κνίτης που όχι μόνο παραδέχεται πράγματα αλλά νοιώθει και περήφανος και τα υπερασπίζεται. Να 'σαι καλά για την ειλικρίνειά σου!

dionmich1 είπε...

ΑΣΓ
1 Ναι η αλήθεια ειναι οτι με την βια προσπαθώ να εχω διαλεκτική σχεση.. Την κατανοώ-την βλεπω παντου...

2 Μπορεις να μου εξηγήσεις γιατι με λες κνιτη ,που δεν ειμαι..?

Αυριο θα προσπαθήσω να απαντήσω ..Ειναι πολλα τα σεντόνια και δεν ειμαι επαγγελματίας σχολιαστής..
Ενω καποια κανίς γκαρίζουνε...Δεν φοβάμαι τίποτα,εχω δίκιο....

Ανώνυμος είπε...

Μη πας μακριά Ασγ εδώ το '08 κλείσανε με απόφαση του "Κ"ΚΕ το Πάντειο. Ούτε γενικές συνελεύσεις ούτε τίποτα ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ. Αν και το φασίζομεν εδώ που τα λέμε τους πηγαίνει καλύτερα...

V For Viva La Revolucion

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Μετά από αυτό αλλά και μετά από το σχόλιό σου στην κάτω από την ανάρτηση για τα χθεσινά γεγονότα και κυρίως μέχρι να μάθεις να μιλάς πολιτικά σχόλιό σου εδώ δεν πρόκειται να ξαναδείς γι' αυτό γυρολόγε το διαδικτύου μην κάνεις τον κόπο να ξαναγράψεις.