17 Νοεμβρίου 2018

Εταιρεία καθαρισμού «Φάσμα»: Ζητάς δεδουλευμένα; Διαμαρτύρεσαι για τις συνθήκες εργασίας; Απολύεσαι!

Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, η εργολαβική εταιρεία καθαρισμού «Φάσμα» μετά από διαγωνισμό «έφυγε» και «ανέλαβε» η «Αgienda Netta», δηλαδή η εταιρεία της συζύγου του εργολάβου του Φάσματος (!!!!), που εδρεύει στο ίδιο κτήριο και με σχεδόν ίδιο προσωπικό, απλά με άλλο όνομα. Με την ανοχή του πανεπιστημίου και της εφορίας του Νοσοκομείου, με μια σύμβαση ηλικιακά ρατσιστική, έχει γεμίσει το νοσοκομείο με 18, 19, 20 χρόνων παιδιά, που έχουν υπογράψει σε λευκά χαρτιά, στο πόδι. Παράλληλα, κράτησε μερικούς παλιούς, αφού τους ανάγκασε να παραιτηθούν από την πρώτη εταιρεία και να ενταχθούν στη δεύτερη.

Τους υπόλοιπους τους μετακίνησε σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από έναν Παλαιστίνιο εργαζόμενο, πατέρα δύο παιδιών, πολιτικοποιημένο και ενεργό συνδικαλιστικά, Γραμματέα της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, τον οποίο και απέλυσε. Ο εργαζόμενος αυτός είχε πολλές φορές διαμαρτυρηθεί και αντιδράσει για τις συνθήκες εργασίας και ειδικά για την καθυστέρηση στην πληρωμή. Αυτή η απόλυση είναι άδικη και έγινε καθαρά για λόγους εκδίκησης και παραδειγματισμού. Για να φοβηθούν οι "καλοί" εργαζόμενοι που είναι ήδη τρομαγμένοι (όλοι θυμόμαστε την Κούνεβα).

Ως Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον άδικα απολυμένο εργαζόμενο του Φάσματος και δηλώνουμε πως θα είμαστε δίπλα του σε κάθε διεκδίκησή του. 


Απαιτούμε:


Άμεση ανάκληση της απόλυσης.

- επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

- μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

- να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε ομηρία, στην ώρα τους.

- να φύγουν οι εργολάβοι από τους χώρους δουλειάς στο δημόσιο.

........................

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ
Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Γ' ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48Β 3ος ΟΡ. - ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 10443 - ΤΗΛ. 6979567968 - 6979190283
09/10/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Συνδικάτο Καθαριστριών-Καθαριστών καταγγέλλει την εταιρεία «Φάσμα» για την απαράδεκτη πρακτική της προς τους εργαζόμενους, που ενώ υπάρχει πολύμηνη απληρωσιά, ασκεί τρομοκρατία” σε όποιον εργαζόμενο ζητήσει τα δεδουλευμένα του, φτάνοντας μάλιστα να του στέλνει ειδοποίηση απόλυσης. Αυτό έκανε και πριν 2 χρόνια σε εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Αρεταίειο, όπου μετά από παρεμβάσεις του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και του Συνδικάτου μας στο διοικητή και στην εταιρεία, την επαναπροσέλαβε.

Πριν από λίγο καιρό, πάλι στο Νοσοκομείο Αρεταίειο, το έργο της καθαριότητας το ανέλαβε άλλη εταιρεία με άλλη επωνυμία («Ατζέντα»), αλλά με την ίδια έδρα, προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, επειδή έχουν χαμηλότερο κόστος, ενώ το παλιό και έμπειρο προσωπικό της εταιρείας «Φάσμα» το εξανάγκασε σε «οικειοθελή παραίτηση» με δυσμενή μετάθεση ή σε παραίτηση και επαναπρόσληψη στην καινούργια εταιρεία, με νέα σύμβαση εργασίας. Επίσης, έναν εργαζόμενο, πατέρα 2 παιδιών τον απέλυσε επειδή είναι συνδικαλιστής και συχνά διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εργασίας και ιδίως για την καθυστέρηση της πληρωμής. Την απόλυση αυτή τη θεωρούμε άδικη και εκδικητική και απαιτούμε την ανάκλησή της.

Όλες οι εργολαβικές εταιρείες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, επειδή χρησιμοποιούν τους αντεργατικούς νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες. Ακόμη, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να επιστρέφουν ένα μέρος του μισθού τους στην εταιρεία, με την απειλή της απόλυσης.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Είναι απαραίτητο να συσπειρωθούμε στο συνδικάτο μας, για να μπορούμε ενωμένοι να αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα και να μη σκύβουμε το κεφάλι.

Απαιτούμε:

➢ Έξω οι εργολάβοι και οι εταιρείες τους από τους χώρους δουλειάς.

➢ Άμεση πρόσληψη απευθείας από τους φορείς, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέ πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

➢ Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

➢ Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ βασικό μισθό.

➢ Επαναφορά του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

➢ Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: