10 Δεκεμβρίου 2018

ΛΕΥΚΙΜΜΗ | Αντιφασιστική πορεία την Κυριακή 9 Δεκέμβρη

Την Κυριακή 25 Νοέμβρη έχασε τη ζωή του ο 63χρονος Αλβανός εργάτης γης και επί 20 χρόνια κάτοικος της Λευκίμμης Πέτριτ Ζίλφε, ο κυρ-Πέτρος όπως ήταν γνωστός στην περιοχή. Αιτία θανάτου ο πυροβολισμός από κυνηγετική καραμπίνα και ως δράστης φέρεται ο 44χρονος Δ.Κ. από τα Δραγωτινά Λευκίμμης, ο οποίος στις 30 Νοεμβρίου συλλαμβάνεται, ομολογεί το έγκλημα, προφυλακίζεται και στη συνέχεια παραπέμπεται με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Όπως όλα δείχνουν, το έγκλημα δεν βασίζεται σε προσωπικές διαφορές θύτη-θύματος ούτε στη συναισθηματική κατάσταση του δράστη ούτε επειδή ο δράστης βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και μέθης, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος τώρα. Το σκηνικό στήθηκε και η πολιτική δολοφονία έγινε: καφενείο στο χωριό, πολιτική αντιπαράθεση για εθνικά θέματα, από τη μια ο αλλοδαπός εργάτης γης που τόλμησε να αντιπαρατεθεί στο μίσος και τον εθνικισμό, από την άλλη ο δράστης, γνωστός στην περιοχή ως Χρυσαυγίτης, αφού υπήρξε και εκλογικός αντιπρόσωπος της Χ.Α. στις τελευταίες εκλογές.

«Σε καφενείο στα Δραγωτινά Λευκίμμης, ο δράστης παρεμβαίνει σε μια κουβέντα των θαμώνων για τη Μακεδονία βρίζοντας και προσβάλλοντας όλους τους μη Έλληνες. Ο Zifle, που επίσης βρίσκεται στο καφενείο, ανταπάντησε με αποτέλεσμα να ξεκινήσει διαπληκτισμός μεταξύ τους. Οι θαμώνες τους χωρίζουν και ο δράστης αποχωρεί απειλώντας το θύμα. Αργότερα ο δράστης στήνει καρτέρι και δολοφονεί εν ψυχρώ με κυνηγετική καραμπίνα τον 63χρονο Αλβανό και στη συνέχεια τον πετάει σε ένα χαντάκι όπου και βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας από διερχόμενο κάτοικο της περιοχής». Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη», η οποία ανακοίνωση συνέβαλε αποφασιστικά να ξεσκεπαστεί το έγκλημα ως πολιτική δολοφονία. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η δολοφονία του Αλβανού συγχωριανού μας είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της παρουσίας της ΧΑ στη Λευκίμμη τα τελευταία χρόνια, μέσω της εμπλοκής της στο κίνημα ενάντια στο ΧΥΤΑ. Η κλιμάκωση αυτή συνοδεύεται με την ταυτόχρονη έξαρση των φασιστικών συμπεριφορών, των απειλών και της στοχοποίησης συγχωριανών μας με δημοκρατικές, αριστερές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις».

Πράγματι, η Χρυσή Αυγή έχει προσπαθήσει να εδραιώσει την παρουσία της στον αγώνα αυτό με σκοπό να τον εγκλωβίσει τοπικά, να τον στρέψει σε ανώδυνα και ακίνδυνα κανάλια για το σύστημα. Έτσι, έχει απειλήσει άμεσα ή έμμεσα κατοίκους της περιοχής, που είναι δημοκράτες, αγωνιστές, σύντροφοι. Έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ανάγκη για ενότητα του δίκαιου αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ για να σπείρει το μίσος, έχει πατήσει στην ανοχή που καλλιεργεί η ηττοπάθεια και την αδιαφορία που ευνοεί η αποπολιτικοποίηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται λοιπόν να προστεθεί η εν λόγω δολοφονία. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, αποκτά ιδιαίτερη αξία το κάλεσμα που έκανε η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκίμμης για αντιφασιστική πορεία στη Λευκίμμη την Κυριακή 9 Δεκέμβρη. Το ΚΚΕ(μ-λ), μαζί με το Μ-Λ ΚΚΕ, απεύθυνε κάλεσμα για κοινή προκήρυξη στις άλλες δύο οργανώσεις της αριστεράς που δρουν στο νησί μας, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στη Λαϊκή Ενότητα, από τις οποίες ανταποκρίθηκε θετικά μόνο η Λαϊκή Ενότητα. Έτσι, στη χθεσινή πορεία στη Λευκίμμη μοιράστηκε το κοινό αυτό κείμενο από τις τρεις οργανώσεις. Η πορεία είχε καλή συμμετοχή τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από την υπόλοιπη Κέρκυρα, διήρκεσε αρκετή ώρα ακολουθώντας μια μεγάλη διαδρομή μέσα στη Λευκίμμη, ήταν πολύ ζωντανή και φωνάχθηκαν αντιφασιστικά, αντιναζιστικά και πολιτικά συνθήματα, όπως:

• Ούτε στη Λευκίμμη ή στα Δραγωτινά, τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά

• Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι

• Χτες ήταν Χίτες και ταγματασφαλίτες, μπράβοι του συστήματος είν’ οι χρυσαυγίτες

• Αυτοί που τώρα δολοφονούν, με του λαού την πάλη θα λογαριαστούν

• Ο Πέτρος ζει, τσακίστε τους ναζί

Η οργάνωσή μας εκτός από την παρέμβαση στην Κέρκυρα, παρέμβηκε και στην Ηγουμενίτσα με το ίδιο κείμενο από κοινού με το Μ-Λ ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως επίσης και με χωριστή ανακοίνωση στα Γιάννενα. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζονται οι αιτίες που ευνοούν «τη δράση των ναζιστοομάδων, που αποθρασύνουν τις φασιστοσυμμορίες, που οπλίζουν τα χέρια των δολοφόνων τους». Και συγκεκριμένα, οι ναζιστικές-φασιστικές ομάδες «ευνοούνται από την έλλειψη κινήματος εργαζομένων, λαού και νεολαίας που θα αντιστέκεται στην επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ και θα διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή, που θα παλεύει για ανεξαρτησία ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που θα οικοδομεί τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των γειτονικών λαών, ενάντια στον εθνικισμό, χωρίς πολέμους και αλλαγές συνόρων».

Και συνεχίζει κλείνοντας: «Αυτό το κίνημα χρειάζεται να έρθει στο προσκήνιο με την πάλη μας. Είναι αυτό η πιο απόλυτη καταδίκη-καταγγελία της δολοφονίας του αλβανού εργάτη από το χρυσαυγίτη δολοφόνο».

Αυτό το κίνημα είναι η καλύτερη τιμή και μνήμη του Πέτριτ Ζίλφε, αλλά και του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν και όσων άλλων που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, βιαιοπραγίας, ξυλοδαρμών και εν τέλει δολοφονίας από τη ναζιστική-φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: