02 Δεκεμβρίου 2018

ΤΥΝΗΣΙΑ | Απεργίες και διαδηλώσεις για τους μισθούς

Στις 22 Νοεμβρίου 650.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα απαίτησαν υψηλούς μισθούς και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι δήμοι και τα υπουργεία έκλεισαν. Ήταν η μεγαλύτερη απεργία στην Τυνησία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ήταν επίσης μια διαμαρτυρία ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο προειδοποίησε ότι δεν θα αυξήσει τους μισθούς, "για να αποφύγει σοβαρά προβλήματα χρέους" και απειλούσε να σταματήσει την οικονομική "υποστήριξη".

Η ένωση UGTT που κάλεσε την γενική απεργία ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να μην συμφωνήσει με το ΔΝΤ. Το UGTT κατήγγειλε την εκστρατεία της κυβέρνησης στα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης, κατηγορώντας το UGTT και τις απεργίες ότι είναι η κύρια αιτία της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στη χώρα. Η απεργία στόχευε επίσης στις περικοπές στις επιδοτήσεις τιμών βασικών αναγκών όπως το ψωμί, τα αυγά, τα φάρμακα, καθώς και την βενζίνη. Περίπου το 90% του εργαζόμενου του δημοσίου τομέα συμμετείχε στην απεργία.

Στις 24 Νοεμβρίου υπήρξαν χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν μπροστά στο κοινοβούλιο του Bardo, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και στις πόλεις Sfax, Gabes, Sidi Bouzid και Kasserine.

Αυτή η απεργία δείχνει ότι ιδρύματα όπως το ΔΝΤ κ.λπ. είναι μέσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών. Η απεργία για υψηλότερους μισθούς είναι επίσης ένας αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική καταπίεση και τους θεσμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: