01 Δεκεμβρίου 2018

Ο εθνικισμός όπλο των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων

Η δολοφονία του Κ. Κατσίφα από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ήρθε λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του πρώην ΥΠ. ΕΞ. Ν. Κοτζιά περί επέκτασης της χώρας μας στο Ιόνιο. Οι εξαγγελίες Κοτζιά παρέπεμπαν σε ένα κλίμα ολοκληρωμένων συνομιλιών την Αλβανία πάνω στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών. Τόσο, όμως, η δολοφονία όσο και αυτά που επακολούθησαν, προϊόν ακράτου εθνικισμού και των δυο πλευρών, καθώς και οι εκατέρωθεν «πολεμικές» κυβερνητικές δηλώσεις έχουν δυναμιτίσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Οι όποιες συμφωνίες είχαν(;) επιτευχθεί δείχνουν να βρίσκονται στον αέρα ή επανεξετάζονται από διάφορα κέντρα, αν δεν έχουν κιόλας εξαϋλωθεί.

Επειδή δεν είμαστε σεναριογράφοι, οφείλουμε να δούμε και να εξετάσουμε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Όσον αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, να θυμίσουμε ότι στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας είχαν καταλήξει σε συμφωνία το 2009, μετά από τριετείς μυστικές διαπραγματεύσεις. Όμως, η εν λόγω συμφωνία των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή- Σ. Μπερίσα ακυρώθηκε το 2010 από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο μετά από την προσφυγή, έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Έντι Ράμα. Το βασικό σκεπτικό της ακυρωτικής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν ότι η συμφωνία παραχωρούσε εθνικό έδαφος και ότι ήταν επιζήμια για τη χώρα και την ακεραιότητα της. Η ελληνική πλευρά δεν προχώρησε ποτέ στην κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σ. Μπερίσα δήλωσε στην Αλβανική Βουλή ότι ο Έ. Ράμα «πρόσβαλε την ελληνοαλβανική συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο για λογαριασμό και χρήματα τρίτης πλευράς.». Ο αστικός τύπος έκανε αναφορά κατά βάση στην παρέμβαση της Τουρκίας αλλά και ορισμένες αναφορές στο ρολό της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση της εισαγγελίας Τιράνων (Μάρτης 2017) να απαλλάξει τους κατηγορουμένους εμπειρογνώμονες της αλβανικής επιτροπής διαπραγματεύσεων από τις κατηγορίες και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, μια διαδικασία που διεξαγόταν παράλληλα με τις εκ νέου διαπραγματεύσεις, αδυνάτιζε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αφήνοντας περιθώρια προσεγγίσεων. Το περασμένο καλοκαίρι Κοτζιάς και Μπουσάτι «έκλειναν» συμφωνία «πακέτο» πάνω στις διμερείς διαφορές. Ωστόσο, σήμερα οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται εκ νέου, για πολλοστή φορά, ιδιαίτερα μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’90, στο σημείο βρασμού.

Το 2009 οι δυο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία και για το θέμα των στρατιωτικών νεκροταφείων για τους Έλληνες πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στο χωριό Βουλιαράτες υπήρχε ήδη ένα στρατιωτικό νεκροταφείο που αποτελούσε επίσημο σημείο εορτασμού της 28ηςΟκτωβρίου. Η συμφωνία περιλάμβανε τελικά άλλα δυο νεκροταφεία, έναντι τριών που ήταν το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Η σχετική συμφωνία ενεργοποιήθηκε και προωθήθηκε στην εκ νέου προσέγγιση Κοτζιά- Μπουσάτι. Στις 13/6/2018 πραγματοποιήθηκε τελετή ενταφιασμού 100 Ελλήνων στρατιωτών στο χωριό Βουλιαράτες και στις 12/10/2018 πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός 573 πεσόντων στην Κλεισούρα, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση οστών. Επίσης, να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει ότι σε όλα τα στρατιωτικά κοιμητήριά θα εορτάζεται, με επίσημη τελετή, η 28η Οκτωβρίου, όπως έγινε και φέτος στις Βουλιαράτες.

Όσον αφορά το γενικότερο πλαίσιο, «στιγμιότυπα» του οποίου είναι οι παραπάνω εξελίξεις, συνοπτικά να υπενθυμίσουμε τον οξυμένο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των Βαλκανίων και συνολικότερα του τόξου από την Ουκρανία ως τη Μ. Ανατολή. Ο ανταγωνισμός αυτός τροφοδοτεί και καθορίζει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των χωρών, επιβολή διακρατικών συμφωνιών, ανοιχτές πολεμικές επεμβάσεις, αλλαγές συνόρων είτε με πολεμικές συγκρούσεις είτε με «διπλωματική» επιβολή, αξιοποίηση εθνικιστικών -φασιστικών- αντιδραστικών μορφωμάτων για την πυροδότηση κρίσεων εμφυλιακών ή διακρατικών κρίσεων και εντάσεων, όλα αυτά συνθέτουν την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Βέβαια από δίπλα τα «βατράχια», οι εξαρτημένες από τον ιμπεριαλισμό αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής να αναμένουν, να ονειρεύονται ή να «διεκδικούν», την ώρα που τσακώνονται τα «βουβάλια», αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ιδωθεί η δράση και η δολοφονία του Κ. Κατσίφα, όσα επακολούθησαν, αλλά και όσα ετοιμάζονται. Η φασιστική- εθνικιστική δράση του Κ. Κατσίφα, ανεξάρτητα από το αν καθοδηγήθηκε άμεσα από κρατικές μυστικές υπηρεσίες ή παρακρατικά κέντρα ή έμμεσα μεσολαβώντας φασιστικά μορφώματα ή αυτενέργησε, ήταν στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού και της αστικής τάξης. Αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται από τις αντιδραστικές δυνάμεις και στις δυο χώρες ενάντια στους δυο λαούς, ποτίζει τις συνειδήσεις με μίσος και δηλητήριο ευνοώντας τα πολεμικά σχέδια που θέλουν τους λαούς να γίνονται κρέας στα κανόνια των ισχυρών.

Μερικές από τις πρόσφατες αναρτήσεις του στο facebook αποτυπώνουν το προφίλ του Κ. Κατσίφα. «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ», «Αν οι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου είχαν ξεσηκωθεί, η Βόρεια Ήπειρος θα είχε ενωθεί με την Ελλάδα. Με λίγα λόγια το μήνυμα είναι ένα! Αν οι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου θέλουν τη Λευτεριά, πρέπει να πάρουν τα βουνά Μ.Α.Β.Η», «ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ!!! Ελάτε να την κατεβάσετε... Θα σας Νεκροφιλήσουν οι πουτάνες Σας», «ΜΑΒΗ!!!! Βόρεια Ήπειρος Γη Ελληνική!!!!».

Να θυμίσουμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία για το Μ.Α.Β.Η. Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου ήταν μια φασιστική, εθνικιστική, τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στην περιοχή κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής (1941-1944) διατηρώντας κοινό σύνδεσμο με τον ΕΔΕΣ. Από τότε επανεμφανίζεται τον Απρίλη του 1994 αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση σε στρατόπεδο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στο χωριό Άνω Επισκοπή Δρόπολης, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός Αλβανού αξιωματικού και ενός Αλβανού φαντάρου, την ομηρία ενός Αλβανού φαντάρου, και την κλοπή από το στρατόπεδο πολεμικού υλικού που αργότερα δημοσιεύουν τα μέλη του σε φωτογραφία με τη σημαία του Μ.Α.Β.Η. Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δυο χωρών είναι πολεμικό.

Το Μάρτη του 1995, μετά από έλεγχο Ελλήνων συνοριοφυλάκων σε δυο αυτοκίνητα στο Δελβινάκι βρέθηκε στρατιωτικός οπλισμός που, μαζί με καλάζνικοφ που βρέθηκαν θαμμένα στην αυλή ενός από τους συλληφθέντες, ταυτοποιήθηκε με αυτόν που είχε κλαπεί από το αλβανικό στρατόπεδο. Οι 7 συλληφθέντες καταδικάστηκαν τελικά απλά για οπλοκατοχή με ποινές φυλάκισης 18-20 μηνών και αποφυλακίστηκαν, ενώ αρχικά είχαν κατηγορηθεί για τους φόνους άλλα και πολλά αδικήματα που σχετίζονταν με την παραστρατιωτική οργάνωση Μ.Α.Β.Η. Για την υπόθεση υπάρχουν επίσης καταγγελίες για συνέργεια της ΕΥΠ. Ο Μ. Βορίδης είχε καταθέσει, μάλιστα, υπέρ ενός από τους συλληφθέντες δίνοντάς του άλλοθι, ότι τη συγκεκριμένη ημέρα βρισκόταν στο ιδρυτικό συνέδριο του ακροδεξιού- εθνικιστικού μορφώματος, του οποίου τότε ηγείτο, «Ελληνικό Μέτωπο».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ένας άλλος από τους συλληφθέντες έγινε αργότερα δήμαρχος της Χειμάρρας και σήμερα είναι πρόεδρος της Ομονοίας. Ο ίδιος για τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα δηλώνει: «Είναι άγνωστο αν στην πρώτη φάση του επεισοδίου οι Αλβανοί αστυνομικοί έβρισαν ή τον προκάλεσαν με κάποιον τρόπο πυροδοτώντας την ανεξέλεγκτη αντίδρασή του. Ότι πυροβόλησε είναι βέβαιο, αλλά είναι άγνωστο αν έριξε στον αέρα για εκφοβισμό ή κατά Αλβανών αστυνομικών με πρόθεση να τους τραυματίσει…».

Η εθνικιστική- φασιστική δολοφονική δράση του Μ.Α.Β.Η. γίνεται την περίοδο που ο ιμπεριαλισμός ξαναχαράζει τα σύνορα των Βαλκανίων με το αίμα των λαών και οι αστικές τάξεις της περιοχής έχουν ενεργοποιήσει τα αλυτρωτικά και επεκτατικά τους σχέδια τρεφόμενες από τα ποτάμια αίματος.

Αυτός είναι ο εθνικισμός, ελληνικός, αλβανικός, κάθε λογής. Όπλο στα χέρια των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων ενάντια στους λαούς και την εργατική τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: