12 Δεκεμβρίου 2018

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ποιοι βγαίνουν στους δρόμους κατά του ΟΑΣΘ

Η συνδιοργανώτρια της διαμαρτυρίας του Σαββάτου μιλάει στο TyposThes
Του Γιώργου Καλλίνη

Η πρώτη αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων και φοιτητών κόντρα στον ΟΑΣΘ έχει οργανωθεί για το Σάββατο με τον τίτλο «Η κατάσταση με τον ΟΑΣΘ δεν πάει άλλο» και ως φαίνεται τα παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί στα λεωφορεία της πόλης έχουν συσσωρευτεί.

Ποιοι είναι αυτοί όμως που βρίσκονται πίσω από την κίνηση – πρωτοβουλία πολιτών και τι ζητούν; «Είμαστε μια πρωτοβουλία εργαζομένων, φοιτητών και ανέργων που έχουμε κάνει παρεμβάσεις και τα προηγούμενα χρόνια για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης και πραγματικά δεν χρειάστηκε παραπάνω από μία κουβέντα για να οργανωθούμε και να κάνουμε κάτι για την απαράδεκτη στάση που επικρατεί σήμερα στα λεωφορεία της πόλης», εξηγεί η Φωτεινή Σαλονικίδου, μία από τους οργανωτές της πρωτοβουλίας στον TyposThes.

Πολλοί ανίχνευσαν έναν αέρα… κίτρινων γιλέκων σε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά η κ. Σαλονικίδου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση. «Δεν επιδιώξαμε μία τέτοια παρομοίωση αλλά στο κλίμα των ημερών ήταν ένας προφανής συνειρμός, με τα συν και τα πλην μιας τέτοιας σκέψης. Το θετικό είναι ότι έρχεται ένα μήνυμα από τη Γαλλία ότι όταν ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο να διεκδικήσει πολλές φορές πετυχαίνει πολλά. Βέβαια, εμείς θέλουμε απλώς να διαδηλώσουμε, όμορφα και ωραία και να μεταφέρουμε το μήνυμα μας μέσα από τη συμμετοχή του κόσμου».  

Το μίγμα των διαδηλωτών έχει και άλλες διαφορές με ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία, εκτός από τα κίτρινα γιλέκα. «Σε πολλές τέτοιες διαδηλώσεις, η ακροδεξιά προσπαθεί να λαϊκίσει και να τις εκμεταλλευτεί. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στοιχεία ανάμεσα μας, ούτε είμαστε απολιτίκ. Έχουμε απευθύνει κάλεσμα σε πάρα πολλούς συλλόγους και σωματεία και σκοπός μας είναι να έχουμε μεγάλη στήριξη και συμμετοχή το Σάββατο. Η πρόταση μας είναι τα αιτήματα μας. Δεν δεχόμαστε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να μπουν νέα λεωφορεία και δρομολόγια, μετά από τέτοια φορολόγηση. Είναι πολιτική επιλογή», αναλύει η κ. Σαλονικίδου.

«Αρχικά έγινε ένα ψήφισμα το οποίο στήριξαν 5 φοιτητικοί σύλλογοι (Ιατρικής, Βιολογικού, Κινηματογράφου, Νομικής και Φυσικής) ως τώρα, αλλά και πρωτοβουλίες κατοίκων Τούμπας και Ευόσμου», τόνισε η κ. Σαλονικίδου και εξήγησε ότι στη συνέχεια βγήκαν στο δρόμο για να δώσουν το μήνυμα ότι κάτι πρέπει να γίνει με τον ΟΑΣΘ και οργάνωσαν τη συγκέντρωση του Σαββάτου.  

Μάλιστα, οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου είναι πάρα πολύ θετικές, σύμφωνα με την κ. Σαλονικίδου, κάτι πολύ σημαντικό για αυτή τη δύσκολη περίοδο που ο κόσμος δύσκολα ξεσηκώνεται για να διαδηλώσει.

«Να είστε σίγουρος ότι ο ΟΑΣΘ ξέρει το πρόβλημα και η κινητοποίηση μας θα τους δώσει με μεγαλύτερη ένταση το μήνυμα μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να ενοχλούμε τον ΟΑΣΘ και η επόμενη μας σκέψη είναι να συγκεντρωθούμε στα γραφεία του Οργανισμού», εξηγεί η συνδιοργανώτρια για τα επόμενα βήματα των διαμαρτυριών.

Την Παρασκευή στις 12 θα γίνει η συνέντευξη τύπου της πρωτοβουλίας στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου και θα δοθούν περαιτέρω στοιχεία για τους στόχους και τις επιδιώξεις της πρωτοβουλίας. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στις 12 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Προς το παρόν, παρά την επικοινωνία με τον ΟΑΣΘ, δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου κάποιος εκπρόσωπος του Οργανισμού.

https://www.typosthes.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: