Η Μαρίτσα (Μαυραπίδη) δεν μένει πια εδώ.... η μια από τις τρεις γιαγιάδες - σύμβολο της Λέσβου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.
Οι συγχωριανοί της, θα πουν αύριο το τελευταίο αντίο στη Σκάλα Σκαμιάς ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Σαρόγλου «θα τη θυμόμαστε πάντα, μια τίμια γυναίκα που μας έκανε περήφανους»
Τον γύρο του κόσμου έκανε τον Οκτώβριο του 2015 η φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη από τη Μυτιλήνη (Σκάλα Συκαμιάς) που έδειχνε τρεις ηλικιωμένες Ελληνίδες να φροντίζουν ένα μικρό παιδί την ώρα που η μητέρα του αλλάζει ρούχα καθώς μόλις έχει φτάσει στο νησί από τα τουρκικά παράλια.
Η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα, οι γιαγιάδες της Λέσβου είχαν δηλώσει ότι «του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι».
Για το περιστατικό και τη φωτογραφία όπως το αφηγήθηκε η Μαρίτσα:
«Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα».
http://www.lesvosnews.net/
......................................................
Τον Νοέμβρη του 2015 γράφαμε:
Η Μηλίτσα, η Μαρίτσα και η Στρατούλα. Ή αλλιώς οι τρεις γιαγιάδες της Λέσβου, των οποίων η φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου, δείχνοντας ότι η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων δεν έχει σύνορα.
Συναντήσαμε τη γιαγιά Μαρίτσα (η μεσαία της πασίγνωστης φωτογραφίας του Λευτέρη Παρτσάλη) στο σπίτι της, στην Σκάλα Συκαμιάς, ένα πρωινό Σαββάτου, ένα μήνα αφότου τραβήχτηκε η φωτογραφία, για την οποία όπως μας είπε: «…δεν καταλάβαμε ότι εκείνη την ώρα μας τραβούσαν φωτογραφία. Μετά την είδαμε.» Κόσμος πολύς πέρασε από το σπίτι της το τελευταίο διάστημα για να τη ρωτήσει γι αυτή τη φωτογραφία. Αλλά η γιαγιά παραμένει απλοϊκή και συνεχίζει να βρίσκεται κάθε απόγευμα κοντά στους πρόσφυγες, βοηθώντας με τον τρόπο που μπορεί εκείνη καλύτερα.
Η Μαρίτσα Μαυραπίδη γεννήθηκε στο νησί από πρόσφυγες γονείς το 1930. Η καταγωγή της είναι από το Μοσχονήσι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο, δίπλα στο Αϊβαλί. Από μικρή ασχολήθηκε με τη γη μαζεύοντας ελιές, μέχρι που παντρεύτηκε και απέκτησε δυό γιους. Σήμερα παίρνει την κατώτατη σύνταξη την οποία μάλιστα την μειώσανε δυο φορές και ασχολείται με τις κότες της. Κάθε απόγευμα όμως δε θα τη βρει κανείς στο σπίτι της. Κατεβαίνει στην παραλία και βοηθάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί.
Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε τότε η γιαγιά Μαρίτσα στην Προλεταριακή Σημαία: Μαρίτσα Μαυραπίδη: “Aυτοί οι άνθρωποι τώρα περνούν αυτό που περνούσαν οι μανάδες μας και οι πατεράδες μας!”
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου