Η ζωή σου σημαδεύτηκε με την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή, τον αγώνα για απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ποια είναι τα βιώματα που καθόρισαν την πορεία σου ώστε να φτάσεις εδώ που είσαι σήμερα;
Λίνα Χατάμπ: Πολλές φορές δεν επιλέγεις την πορεία και αυτά που θες να κάνεις, το επιβάλλουν ίσως άλλοι. Στην προκειμένη περίπτωση οι συνθήκες που μας επέβαλαν οι Ισραηλινοί με την κατοχή της πατρίδας μου. Εγώ γεννήθηκα σε μια οικογένεια στην οποία από μικρή ηλικία αγωνιζόμαστε όλοι. Ο θείος μου είναι φυλακισμένος, ο μπαμπάς μου και τα αδέρφια μου το ίδιο, μας κατέστρεψαν το σπίτι, οπότε αναγκαστικά ακολουθείς αυτό που πρέπει, το σωστό για την πατρίδα σου. Θεωρώ ότι διάλεξα αυτό που με κάνει να αισθάνομαι καλά απέναντι στην πατρίδα μου και τους συμπατριώτες μου.
Τον Δεκέμβρη του 2014 σε συνέλαβαν ισραηλινοί στρατιώτες. Τι ακολούθησε τη σύλληψή σου; Ποιες ήταν οι συνθήκες κράτησής σου στις ισραηλινές φυλακές;
Λίνα Χατάμπ: Όλη η διαδικασία ήταν δύσκολη για μένα, τόσο της σύλληψης όσο και της κράτησής μου. Κανένας δεν θέλει να πάει φυλακή, αλλά αυτό είναι η καθημερινότητα για τους Παλαιστίνιους. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής το χρησιμοποιούν σαν μέθοδο για να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε, αλλά το αντίθετο -θα έλεγα- συμβαίνει. Αυτή η πραγματικότητα μας δυναμώνει και μας κάνει πιο δυνατούς. Κι όταν βγαίνουμε, βγαίνουμε με περισσότερες εμπειρίες και με περισσότερη δύναμη για να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στην κατοχή και δεν θα σταματήσουμε για κανένα λόγο. Εδώ μας σκοτώνουν, μας συλλαμβάνουν, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεχίζουμε, ούτε μας φοβίζει. Μέσα στη φυλακή δέχτηκα και ξυλοδαρμούς και απομόνωση και βασανιστήρια, εξευτελισμούς και απειλές και άλλες πολλές μεθόδους που χρησιμοποιούν για να μας ‘’σπάσουν’’.
Είναι, λοιπόν, πολύ συγκροτημένη η προσπάθεια των Ισραηλινών να σταματήσουν την παλαιστινιακή αντίσταση. Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη να προχωρήσετε παρά τα εμπόδια που σας βάζουν; Τι δίνει ελπίδα στην πάλη σας;
Λίνα Χατάμπ: Αυτό που δίνει δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι είναι ότι έχω ρίζες σ’ αυτήν την πατρίδα, είναι η δύναμη του δικαιώματός μου να ζω στη χώρα και στην πατρίδα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Δύναμη μου δίνει ότι η νεολαία είναι στο σωστό δρόμο και προσπαθεί να συνεχίσει την πάλη και τον αγώνα ενάντια στην κατοχή, με σκοπό την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, και να ζούμε εμείς ως λαός όπως ζουν όλοι οι λαοί του κόσμου. Για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρες, παρά τις δυσκολίες και τις συνθήκες που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός, βγαίνουν συνέχεια νέοι και αντιστέκονται, μας σκοτώνουν αλλά η αντίσταση απαντάει και δυναμώνει παρά τις δύσκολες στιγμές. Πάντα οι Παλαιστίνιοι βρίσκουν τρόπους να αντιστέκονται.
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί τόσο κοινωνικά όσο και από άποψη πίεσης των Ισραηλινών, μετά τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ;
Λίνα Χατάμπ: Ήταν ένα γεγονός που πυροδότησε περισσότερο την κατάσταση και ξεσήκωσε τους Παλαιστίνιους, παρ’ όλο που δεν είναι τωρινό το πρόβλημα. Από τη στιγμή που είμαστε εβδομήντα χρόνια υπό κατοχή, δεν θα άλλαζε κάτι αυτή η απόφαση. Έτσι κι αλλιώς, η Ιερουσαλήμ είναι υπό κατοχή, απλά από αυτές τις αποφάσεις καμιά φορά θέλουν να δουν τις αντιδράσεις του αραβικού κόσμου ή των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι, έτσι κι αλλιώς, αντιστέκονται και αγωνίζονται. Για παράδειγμα η Γάζα, που είναι μια μεγάλη φυλακή στην οποία ζουν δυο εκατομμύρια. Αποκλεισμένοι, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες, παρ’ όλα αυτά πηγαίνουν στα σύνορα καθημερινά με τις πορείες επιστροφής, όπως τις χαρακτηρίζουμε, για να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους και συνεχίζουν τον αγώνα. Ίσως ήταν μια απόφαση που πυροδότησε περισσότερο την κατάσταση, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν ειρήνη, ούτε θέλουν να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή. Το αντίθετο!
Την ημέρα αποφυλάκισής της τον Ιούνη του 2015 |
Λίνα Χατάμπ: Δυστυχώς, οι συνθήκες που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός είναι πολύ δύσκολες και η αντίσταση γίνεται σε σκληρές συνθήκες γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο και ένα ισχυρό κράτος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στηρίζεται επίσης και από αραβικά καθεστώτα που επιδιώκουν να έχουν οικονομικές σχέσεις με τους Ισραηλινούς. Όμως η παλαιστινιακή αντίσταση βρίσκει τρόπους και τους αιφνιδιάζει. Παράδειγμα, η αντίσταση στη Γάζα τον τελευταίο καιρό, που δεν περίμεναν ότι θα είναι τόσο δυνατή. Η οποία, μάλιστα, εμφάνισε καινούρια όπλα, όπως αυτό που χτύπησε ισραηλινό άρμα με στρατιώτες. Κορνέτ λέγεται αυτό το όπλο, το οποίο είναι από τον Λίβανο, από τη Χεζμπολάχ, η οποία πάντα στηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση. Υπάρχουν κάποιοι που στηρίζουν, μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά είναι ικανοί να βοηθήσουν στο βαθμό που πρέπει.
Δραστηριοποιείσαι και στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια;
Λίνα Χατάμπ: Εγώ ανήκω στο φοιτητικό κίνημα, συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Μπιρζάιτ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Παλαιστίνης. Έχουμε πολύ θετικά στοιχεία γιατί δουλεύουμε ενωμένοι όλοι, όλα τα κινήματα, είτε αριστεροί είτε δεξιοί, γιατί έχουμε τον ίδιο στόχο, ειδικά στο Πανεπιστήμιο του Μπιρζάιτ (Βirzeit). Δουλεύουμε όλοι, από κοινού, σε επίπεδο πολιτικό και φοιτητικό και έχουμε δημιουργήσει πολύ δυνατό μέτωπο. Εκτός από την κατοχή και τις ισραηλινές δυνάμεις, που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και του φοιτητικού κινήματος, αντιμετωπίζουμε και το ίδιο μας το κράτος που δημιουργεί δυσκολίες στους φοιτητές που εισάγονται στα πανεπιστήμια. Αυτό για το οποίο παλεύω εγώ η ίδια και το αριστερό κίνημα είναι να μπορούν να εισαχθούν όλοι στα πανεπιστήμια ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και πεποιθήσεων, με ίσους όρους. Τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι σαν ιδιωτικά, με ειδικά καθεστώτα, οπότε οι φοιτητές πληρώνουν τα δίδακτρά τους.
Ποια είναι για σας η σημασία της αλληλεγγύης των υπόλοιπων λαών στον αγώνα της παλαιστινιακής αντίστασης;
Λίνα Χατάμπ: Η αλληλεγγύη των λαών ήταν πάντα σημαντική και όπλο στα χέρια μας για να μπορούμε να συνεχίζουμε τους αγώνες, ειδικά όταν στηρίζουμε λαούς που αντιστέκονται και βρίσκονται υπό κατοχή. Ακόμα και οι εκδηλώσεις που κάνουμε εδώ μπορεί να μην έχουν μεγάλη συμμετοχή, αλλά έχουν τη σημασία τους. Ειδικά όταν δίνουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις χωρών, ώστε να μπορούν να στηρίξουν επίσημα τον παλαιστινιακό λαό και να σταματήσουν τη στήριξη του Ισραήλ ώστε να δημιουργείται ένα μεγάλο και ευρύ μέτωπο αντίστασης, ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Ακόμη και για το μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων, που έρχονται για παράδειγμα στη χώρα σας. Ακόμη και τέτοιοι τρόποι αντίστασης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό, πιέζοντας το κράτος κατοχής, έστω και οικονομικά. Στόχος πρέπει να είναι πάντα να δημιουργείται μια ευρεία βάση, ένα μέτωπο που θα μπορεί να αντιστέκεται και να επηρεάζει τις αποφάσεις των κρατών ώστε να μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα τον παλαιστινιακό λαό.
Ποια είναι η εκτίμησή σου για την εξέλιξη του αγώνα;
Λίνα Χατάμπ: Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι ο αγώνας και η πάλη των Παλαιστινίων θα συνεχιστούν. Η νεολαία, ακόμα και ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές (είναι περίπου 350 ανήλικοι κρατούμενοι, που οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι απειλούν το κράτος του Ισραήλ!), αυτοί είναι η ελπίδα μας, γιατί βλέπουμε ότι η μια γενιά ακολουθεί την άλλη στη συνέχιση του αγώνα. Εγώ η ίδια, όταν μπήκα φυλακή, είδα πώς αντιστέκονται οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι και πόση δύναμη έχουν μέσα τους και συνεχίζουν. Καθημερινά σκοτώνονται μέχρι και μικρά παιδιά που συνεχίζουν τον αγώνα. Δεν ισχύει αυτό που λένε ότι η παλιά γενιά φεύγει και οι νέοι ξεχνάνε. Ακριβώς το αντίθετο. Συνεχίζουν τον αγώνα.
• Τη συνέντευξη πήρε η Αγγελική Χατζή. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν στην Αθήνα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και στη Θεσσαλονίκη από την Αριστερή Συσπείρωση, τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, την Ένωση Φίλων Παλαιστίνης, το ΚΚΕ(μ-λ) και την εφημερίδα «Κόντρα».
Δείτε ένα μικρό φιλμ με τίτλο «Λίνα» του Osama Abed για την περιπέτεια της νεαρής αγωνίστριας www.youtube.com/watch?v=hwyEY6kTopY
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου