Οι εξελίξεις στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο μυρίζουν μπαρούτι. Η ένταση των ανταγωνισμών, ο κίνδυνος του πολέμου, η έξαρση των εθνικισμών και η εξάπλωση του σκοταδισμού υποθηκεύουν το μέλλον των λαών ολόκληρης της περιοχής, οδηγώντας μας ολοταχώς προς τη βαρβαρότητα.
Στα Βαλκάνια οι ΗΠΑ (και η ΕΕ) επεμβαίνουν με ωμό τρόπο επιδιώκοντας να εξουδετερώσουν την επιρροή της Ρωσίας. Προώθησαν με κάθε μέσο τη Συμφωνία των Πρεσπών, με βασικό στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με συνοπτικές διαδικασίες. Ανακατεύουν την τράπουλα πάνω από τα ανοιχτά ζητήματα συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, την ίδια στιγμή που λίγο βορειότερα στην Ουκρανία η «παγωμένη» αντιπαράθεση αναζωπυρώνεται επικίνδυνα ανά τακτά διαστήματα. Επείγονται να «σφραγίσουν» τη Βαλκανική χερσόνησο σαν οικόπεδό τους, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά αυτήν την πολύπαθη περιοχή σε πεδίο έντασης και ανταγωνισμού. Οξύνουν και αξιοποιούν τους εθνικισμούς και τις νέες «μεγάλες ιδέες» για να διασπάσουν τους λαούς και να τους μετατρέψουν σε κρέας για τα δικά τους κανόνια.
Στη Μέση Ανατολή η ένταση συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Η ανακοίνωση «αποχώρησης» των ΗΠΑ από την Συρία, δηλαδή η αναζήτηση όρων για την αποτελεσματικότερη «παραμονή» τους, σηματοδοτεί νέες αντιδραστικές εξελίξεις. Η όξυνση του ανταγωνισμού τόσο μεταξύ των βασικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία) όσο και μεταξύ των διάφορων περιφερειακών παιχτών (Τουρκία, Ιράν, Ισραήλ, Σ. Αραβία) καταστρέφει χώρες ολόκληρες και βάζει σε κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης ολόκληρη τη Μ. Ανατολή και την ΝΑ Μεσόγειο.
Στην Ανατολική Μεσόγειο εξελίσσεται ένας άγριος ενεργειακός ανταγωνισμός, με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές να «σέρνουν το χορό», και τις πετρελαϊκές εταιρείες να δρουν σαν αρπακτικά πάνω από τα κοιτάσματα των εμπλεκόμενων χωρών. Τα «σιδερικά» των μεγάλων δυνάμεων, οι στόλοι και τα αεροπλάνα των ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ και άλλων «προθύμων», επιβεβαιώνουν ότι το ξαναμοίρασμα του κόσμου και των αγορών δε μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από τη φωτιά του πολέμου.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό τρέχουν να στριμωχθούν και οι εξαρτημένες και συνάμα τυχοδιωκτικές αστικές τάξεις της περιοχής.
Άλλες με φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης, όπως η Τουρκική, που βλέπει ότι παραγκωνίζεται, πιέζεται από τις εξελίξεις και διεκδικεί μερίδιο. Άλλες, όπως αυτές της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, επιδιώκουν την σταθεροποίηση τους, εναλλάσσοντας το «ρεαλισμό» της υποταγής με τον εθνικισμό, ελπίζοντας ότι θα αποσπάσουν την εύνοια από τους ισχυρούς. Και άλλες, όπως η «δικιά μας», που θεωρεί ότι της παρουσιάζεται χρυσή ευκαιρία για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, πιστεύοντας ότι ο «στρατηγικός της σύμμαχος» (ΗΠΑ) θα πάρει το μέρος της στη κόντρα με τους ανταγωνιστές της.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (και όποια νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ίδια και χειρότερη πολιτική), υλοποιεί τις εντολές των «δανειστών» και την επίθεση του κεφαλαίου στο ακέραιο. Την ίδια στιγμή, μετατρέπει τη χώρα σε εκτεταμένη ΝΑΤΟϊκή βάση, πλατφόρμα εξόρμησης των ΗΠΑ και εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνα φιλοπόλεμα παιχνίδια.
Η όξυνση του εθνικισμού εκδηλώνεται μόνιμα και κλιμακούμενα με επίκεντρο τα λεγόμενα εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά, «μακεδονικό», ελληνοαλβανικές σχέσεις). Τα πρόσφατα εθνικιστικά συλλαλητήρια ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και αποτελούν εργαλείο των κυρίαρχων. Ο εθνικισμός σπέρνει το μίσος μεταξύ των λαών στρέφοντας τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε αντιδραστική τροχιά. Γεννά «μεγάλες ιδέες» και «προαιώνιους εχθρούς», για να προωθήσει με το καλύτερο τρόπο τα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τις τυχοδιωκτικές κινήσεις των αντιδραστικών αστικών τάξεων. Εξαπλώνουν σκοταδιστικές αντιλήψεις για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της σύγχρονης βαρβαρότητας.
Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ απευθύνει καλέσμα κοινής δράσης και αγώνα, για να οικοδομήσουμε τους όρους μαζικής απάντησης σε επίπεδο κινήματος, με όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ως προς αυτό.
• ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
• ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 19:00, στον αριστερό χώρο «ΡΩΓΜΗ»
M. Βόγδου 20, 4ος όροφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου