02 Μαρτίου 2019

Κομμουνιστικό Κόμμα Μαρξιστικό-Λενινιστικό Βενεζουέλας – PCMLV: Ο λαός της Βενεζουέλας αντιστέκεται και παλεύει*

Partido Comunista Marxista Leninista de Venezuela

Η Βενεζουέλα είναι υπό ιμπεριαλιστική περικύκλωση στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική. Κύριος εχθρός αυτή τη στιγμή είναι ο ιμπεριαλισμός ΗΠΑ-ΕΕ.

Η κατάρρευση συμπυκνώνεται στην εικόνα: στασιμότητα και μείωση της παραγωγής, υπερπληθωρισμός, χαμηλοί μισθοί, υψηλές τιμές αγαθών, κερδοσκοπία, κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών, λαθρεμπόριο, υποτίμηση της εργατικής δύναμης, μπλοκάρισμα καταθέσεων, πρωτοφανής υποτίμηση νομίσματος, υψηλά κέρδη των μονοπωλιακών ομάδων, συγκεντροποίηση κεφαλαίου.

Αιτίες:

1. Οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης υπό την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι οποίοι στη Βενεζουέλα έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τη διείσδυση Ρωσίας – Κίνας, αλλά και από την ιδεαλιστική προσέγγιση της κρίσης από τα μικροαστικά στρώματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, και τα οποία χαρακτηρίζονταν από αυταπάτες και έλλειψη κατανόησης και ανάλυσης της πραγματικότητας.

2. Η επίθεση των ιμπεριαλιστικών μπλοκ ΗΠΑ-ΕΕ και ο αποκλεισμός. Κάτω από αυτή την επίθεση, έχει διαμορφωθεί ένα ευρύ μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων οι οποίες ενοχλούνται από την απαίτηση πλήρους κυριαρχίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Από τμήματα της αναδυόμενης αστικής τάξης (η οποία δεν έχει πλήρη συνείδηση τι σημαίνει μια πολιτική αλλαγής προστάτη) έως επαναστατικές δυνάμεις που θέλουν συνολική ανατροπή των παραγωγικών σχέσεων και υποστηρίζουν τον αγώνα κόντρα σε όλους τους ιμπεριαλιστές και τον καπιταλισμό, έως –τέλος- δυνάμεις πατριωτικές και εθνικιστικές που στοχεύουν την εθνική ανεξαρτησία που νομίζουν ιδεαλιστικά ότι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης ενός ανεξάρτητου καπιταλισμού. Με βάση το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κύριος εχθρός είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, στόχος είναι η συνεργασία με τις παραπάνω δυνάμεις, χωρίς όμως να χάνεται η αυτοτέλεια της παρέμβασης, η δυνατότητα καταγγελίας και του ρώσικου και κινέζικου ιμπεριαλισμού ( δυνάμεις οι οποίες, πάντως, δεν είναι επί του παρόντος ο κύριος εχθρός). Από την ίδια άποψη, η κυβέρνηση Μαδούρο δεν μπορεί να είναι ο κύριος στόχος των επιθέσεων αυτή τη στιγμή και όσο παραμένει στο ρεύμα της αντίστασης στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και με δεδομένη την αναγκαιότητα συσσώρευσης των δυνάμεων αντίστασης……. Μόνο το υψηλό επίπεδο της λαϊκής συνείδησης και στοιχείων της προλεταριακής πρωτοπορίας είναι οι παράγοντες που έχουν κάνει μέχρι αυτή την ώρα δυνατή την συνέχιση της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, αλλά ακόμα και κόντρα σε μια κυβέρνηση που ταλαντεύεται τόσο λόγω της μικροαστικής της σύνθεσης όσο και γιατί δεν θέλουν τα στρώματα της αναδυόμενης αστικής τάξης να χάσουν αυτά που έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια όσο –βέβαια- και γιατί δε θέλουν τα κυβερνητικά στελέχη να καταλήξουν σε κάποια αμερικάνικη φυλακή.

3.- Τα λάθη της κυβέρνησης: Η αστική και μικροαστική σύνθεση της βάσης στήριξης της κυβέρνησης που δημιουργεί έλλειψη κατανόησης των νόμων που χαρακτηρίζουν τον καπιταλισμό και τις αντιθέσεις, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια σειρά λάθη στο επίπεδο της οικονομίας. Η στήριξη στο πετρέλαιο και η μη ανάπτυξη της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής είναι παράγοντες που οδηγούν στην κατάρρευση της αγροτικής και βιομηχανικής οικονομικής δομής και των δημόσιων υπηρεσιών. Ο αντιαμερικανισμός της κυβέρνησης (η οποία είναι στο μπλοκ ενάντια στον κύριο εχθρό αυτήν τη στιγμή) δεν είναι αντιιμπεριαλισμός (προσπαθώντας να συνδεθεί με Ρωσία – Κίνα) αλλά ούτε στοχεύει το σύνολο της αστικής τάξης αλλά μόνο την παραδοσιακή φιλοαμερικάνικη.

Η καταστροφική κατάσταση που ίσως πλησιάζει είναι μερικές φορές γόνιμο έδαφος για μια πιθανότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού -εν μέσω της αντιπαράθεσης με τον κύριο εχθρό- να πλησιάσει το πρόγραμμα των μαρξιστών-λενινιστών και, με άνοδο του επιπέδου αντίστασης στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να δημιουργηθεί επαναστατική κατάσταση. Δική μας προσπάθεια πρέπει να είναι ο λαός της Βενεζουέλας, μέσα από τις θυσίες που κάνει, να οδηγηθεί στη μετάβαση σε μια νέα κοινωνία και όχι να οδηγηθεί ως πρόβατο στη σφαγή, πίσω από μικροαστικά όνειρα, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

4.- Η αδυναμία της προλεταριακής πρωτοπορίας να παίξει καθοδηγητικό ρόλο αυτή τη στιγμή: Τα λαϊκά και προλεταριακά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, δεν έχουν αρκετή δύναμη αυτή τη στιγμή για να καθοδηγήσουν τον αγώνα. Παρόλα αυτά, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να μην αφήσουμε τις μάζες κάτω από την ιδεολογική και πολιτική επιρροή της αντίδρασης και του ρεφορμισμού, που δημιουργούν αυταπάτες για υποτιθέμενη δυνατότητα επίλυσης των πραγματικών ζητημάτων στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής. Κάθε μέρα, όλο και πιο πολλοί κοινωνικοί τομείς αντιλαμβάνονται την ανάγκη κοινού αγώνα για να αντιμετωπιστεί ο κύριος εχθρός. Οι πρωτοβουλίες του λαϊκού μετώπου πρέπει σταδιακά να κινούνται με στόχο «την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων της μπολιβαριανής διαδικασίας και ταυτόχρονα την οικοδόμηση των βάσεων για το προχώρημα μέχρι το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, κάτι που σημαίνει την ενοποίηση των ρευμάτων που είναι πραγματικά μαρξιστικά – λενινιστικά κάτω από ένα ενιαίο πρόγραμμα, αποκαλύπτοντας τους ρεφορμιστές και ρεβιζιονιστές, τους προδότες του μαρξισμού λενινισμού, παλιάς και νέας κοπής.

Πιθανά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σενάρια

Τα σενάρια που διαμορφώνονται μεσοπρόθεσμα χαρακτηρίζονται όλα τόσο από την ανάγκη αντίστασης όσο και από τη δυνατότητα επαναστατικής κατάστασης:

1. ένταση του αποκλεισμού, 2. Επαναστατική κατάσταση, 3. Διαπραγματεύσεις τύπου Νικαράγουας, 4. Πραξικόπημα, 5. Εισβολή. Πιο συγκριμένα:

1. Ενταση του αποκλεισμού: Ο αποκλεισμός συνεχίζει να εντείνεται στο οικονομικό (μέσω του πετρελαίου), στο διπλωματικό (μέσω κυρώσεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και μη αναγνώριση της κυβέρνησης) και στο στρατιωτικό επίπεδο, όπου το ΝΑΤΟ ειδικά μέσω των γειτονικών στη Βενεζουέλα χωρών (Βραζιλία, Κολομβία, Γουιάνα) προετοιμάζει στρατηγικές κινήσεις περιφερειακού χαρακτήρα.

2. Επαναστατική κατάσταση: Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και οι αντικειμενικές συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης και της πλειοψηφίας του λαού οδηγούν σε όρους που έρχονται σε αντίφαση με τις υποκειμενικές συνθήκες και, πάνω από όλα, με το γεγονός της καθυστέρησης στη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου από την εργατική τάξη. Οι συνθήκες της επαναστατικής κατάστασης, όπως αυτές ορίζονται από τον Λένιν, μπορούν να ωριμάσουν σε χρονικά μεσοπρόθεσμο βάθος.

3. Διαπραγμάτευση τύπου Νικαράγουας: Ένα κέντρο με σημαντικό βάρος στην κυβέρνηση ποντάρει στην πιθανότητα μιας διαπραγμάτευσης με τους εκπρόσωπους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με την ελπίδα ότι, παραδίδοντας την κυβέρνηση, θα διατηρήσει σημαντικά προνόμια και οικονομική δύναμη.

4. Στρατιωτικό πραξικόπημα: Οι επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης διεισδύουν σε όλες τις κοινωνικές πτυχές, συμπεριλαμβανόμενου και του στρατιωτικού κατεστημένου, όπου συνυπάρχουν αστοί, προλετάριοι, πατριώτες, δημοκράτες, επαναστάτες, προδότες και αντεπαναστάτες. Ο αντίκτυπος της κατάστασης αντικατοπτρίζεται καθημερινά σε ενέργειες και δηλώσεις όπου αναφέρεται η περίπτωση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

5. Εισβολή: Η άμεση στρατιωτική εισβολή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βενεζουέλα δεν θεωρείται το πιο πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά υπάρχουν σαφείς κινήσεις του ΝΑΤΟ, μέσω των λακέδων του στην περιοχή (Κολομβία, Βραζιλία, Γουιάνα) να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε δικαιολογία και, μέσω μιας περιφερειακής δύναμης, να προχωρήσει σε πιο άμεσες επιθετικές κινήσεις.

Για τους αληθινούς επαναστάτες δεν υπάρχει επιστροφή. Οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια (ή και όλα μαζί) μπορούν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο. Οι αδυσώπητοι μηχανισμοί της ταξικής πάλης προχωρούν στη Βενεζουέλα. Αυτή τη στιγμή ο αγώνας κόντρα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό είναι στην πρώτη γραμμή ως γενική έκφραση της πάλης ανάμεσα στην αστική τάξη και το προλεταριάτο. Αν και τη στιγμή αυτή αθροίζονται στον αγώνα και άλλα τμήματα της κοινωνίας, τμήματα με εθνική συνείδηση, πατριωτικά, αντιιμπεριαλιστικά ή και άλλα ταξικά στρώματα, χωρίς την πρωτοπορία του προλεταριάτου δεν μπορεί ο αγώνας να οδηγήσει σε πραγματική νίκη. Η μικροαστική ασάφεια δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ, η σοσιαλδημοκρατία είτε θα μετατοπιστεί σε μια συμφωνία με τη δεξιά, είτε προς μια αριστερή στροφή, κάτι που σημαίνει: Αν κυριαρχήσει η δεξιά, η κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση των αμερικάνων που θα επιδείξει άγρια καταπίεση στο λαό και πιο πολύ στις επαναστατικές δυνάμεις. Αν κυριαρχήσει μια πραγματικά επαναστατική κυβέρνηση, καθοδηγούμενη από το προλεταριάτο, τότε ο αποκλεισμός και η επιθετικότητα θα πάρουν πιο σοβαρές διαστάσεις. Για το λόγο αυτό, οι κομμουνιστές, μαρξιστές-λενινιστές δεν έχουν άλλη επιλογή για να προετοιμάσουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τον καλύτερο τρόπο τις απαντήσεις στις προκλήσεις του όχι μακρινού μέλλοντος.

Μια διεθνής μαρξιστική-λενινιστική πολιτική στηριγμένη στη βάση της καταγγελίας της επιθετικότητας του ιμπεριαλιστικού μπλοκ ΗΠΑ-ΕΕ, της υποστήριξης της λαϊκής αντίστασης, τη δημιουργία λαϊκών βάσεων για την αντιμετώπιση του κύριου εχθρού που είναι κοινός για όλους τους λαούς, μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη των επαναστατικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα και σε διεθνές επίπεδο διευκολύνοντας την επίτευξη των τακτικών και στρατηγικών μας στόχων.

Ο σοσιαλισμός μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με την εργατο-αγροτική συμμαχία στην εξουσία και το λαό στα όπλα

• Εκτενής περίληψη επίσημου κειμένου που δημοσιεύθηκε στην ισπανική έκδοση του περιοδικού «Unidad y Lucha» (Ενότητα και Αγώνας) οργάνου της Διεθνούς Διάσκεψης Μαρξιστικών -Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων, στο τεύχος 36, τον Απρίλιο του 2018. Η ICMLPO είναι μια ομάδα κομμάτων και οργανώσεων που παλαιότερα ακολουθούσαν τον λεγόμενο φιλο-αλβανικό προσανατολισμό σε θέματα ιδεολογίας και διεθνών αναλύσεων. Σε αυτήν την ομάδα ανήκει το Κομμουνιστικό Κόμμα Μαρξιστικό-Λενινιστικό Βενεζουέλας – PCMLV το οποίο ιδρύθηκε το 2009. Εκδίδει την μηνιαία εφημερίδα «Acero Revolucionario» και διατηρεί το ιστολόγιο pcmlv.blogspot.com. Η παρουσίαση δεν σημαίνει απαραίτητα και συμφωνία με τις απόψεις που διατυπώνεται και γίνεται για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών των Αντιγειτονιών για τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο οπορτουνισμός κυρίαρχος παντού δυστυχώς. Και μετά αναρωτιούνται μερικοί γιατί δεν υπάρχει επαναστατικό-κομμουνιστικό κίνημα στον κόσμο. Ε ρε γέλια. Πάμε ένα ένα:

Πρώτο: Το ζήτημα των "λαθών" της κυβέρνησης. "Η αστική και μικροαστική σύνθεση της βάσης στήριξης της κυβέρνησης που δημιουργεί έλλειψη κατανόησης των νόμων που χαρακτηρίζουν τον καπιταλισμό και τις αντιθέσεις, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια σειρά λάθη στο επίπεδο της οικονομίας."

Καταρχήν δεν καταλαβαίνω αυτό το αστική και μικροαστική σύνθεση της βάση στήριξης. Είναι αστική η κυβέρνηση ή όχι; Εξυπηρετεί ή όχι το καπιταλιστικό σύστημα και τον ιμπεριαλισμό; Γιατί εδώ και αυτό εμμέσως αμφισβητείται. Παρακάτω. Ώστε λάθη λοιπόν και έλλειψη κατανόησης των νόμων του καπιταλισμού. Αλήθεια δε μου λέτε όλοι όσοι υποστηρίζετε αυτή την άποψη θα λέγατε το ίδιο και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ο σοσιαλδημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μία αντιλαϊκή πολιτική (προφανώς συνειδητά) εξυπηρετώντας την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό και την ίδια ώρα ο σοσιαλδημοκράτης (σοσιαλφασίστας δηλαδή αλλά άντε να σας κάνω τη χάρη) Μαδούρο κάνει "λάθη" μην "κατανοώντας" τους νόμους του καπιταλισμού ενώ εξυπηρετεί και αυτός την αστική τάξη της χώρας του και τον ιμπεριαλισμό (Ρωσία-Κίνα εκτός και αν δεν θεωρείτε αυτά τα κράτη ιμπεριαλιστικά). Ας μου το εξηγήσει κάποιος σας παρακαλώ.

Τι μας λένε εδώ οι "σταλινικοί" ότι υπάρχει μία αστική κυβέρνηση στη Βενεζουέλα η οποία κάνει λάθη και πρέπει να τα διορθώσει; Και μετά τι; Μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός έτσι; Ή αν η κυβέρνηση "διορθώσει" τα λάθη της και στραφεί προς τα "αριστερά" αυτό θα δημιουργήσει κίνημα επαναστατικό; Ή μήπως ένα ταξικό κίνημα επαναστατικό θα ριζοσπαστικοποιήσει την...αστική κυβέρνηση και θα την μετατρέψει σε σοσιαλιστική; Αν όλα αυτά δεν είναι καραμπινάτος ρεφορμισμός τι είναι ρε παιδιά; Βέβαια εδώ κάποιοι μπορεί να λένε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μπολιβαριανή "επανάσταση" στη Βενεζουέλα και μία "επαναστατική" διαδικασία οπότε μπορεί να γίνει αυτό. Ναι αν δέχεσαι αυτήν την ρεφορμιστική αντίληψη το λες αυτό. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (και πουθενά εδώ που τα λέμε). Όσοι βλέπουν επαναστατική διαδικασία στη Βενεζουέλα, την Νικαράγουα, τη Βολιβία και δεν ξέρω που αλλού ας ξαναπιάσουν το Μαρξ και το Λένιν από την αρχή γιατί δεν κατάλαβαν ούτε τα βασικά (αν έχουν διαβάσει γιατί παίζει να μην μελέτησαν και καθόλου τους κλασσικούς)

Συνεχίζεται...

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Δεύτερο: "Η μικροαστική ασάφεια δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ, η σοσιαλδημοκρατία είτε θα μετατοπιστεί σε μια συμφωνία με τη δεξιά, είτε προς μια αριστερή στροφή..."

Δηλαδή τι μας λένε οι "επαναστάτες σταλινικοί" εδώ; Ότι η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να στραφεί προς τα αριστερά; Και προσοχή λένε την ίδια ώρα "Δική μας προσπάθεια πρέπει να είναι ο λαός της Βενεζουέλας, μέσα από τις θυσίες που κάνει, να οδηγηθεί στη μετάβαση σε μια νέα κοινωνία" και "Παρόλα αυτά, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να μην αφήσουμε τις μάζες κάτω από την ιδεολογική και πολιτική επιρροή της αντίδρασης και του ρεφορμισμού, που δημιουργούν αυταπάτες για υποτιθέμενη δυνατότητα επίλυσης των πραγματικών ζητημάτων στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής... για το προχώρημα μέχρι το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, κάτι που σημαίνει την ενοποίηση των ρευμάτων που είναι πραγματικά μαρξιστικά – λενινιστικά κάτω από ένα ενιαίο πρόγραμμα, αποκαλύπτοντας τους ρεφορμιστές και ρεβιζιονιστές, τους προδότες του μαρξισμού λενινισμού, παλιάς και νέας κοπής."

Εδώ γελάμε. Την ίδια ώρα που μας λένε περί μίας ΑΣΤΙΚΗΣ κυβέρνησης που κάνει λάθη και την ίδια ώρα που μιλάνε για στροφή της σοσιαλδημοκρατίας προς τα αριστερά μιλάνε για...αποκάλυψη των ρεβιζιονιστών και για το ρεφορμισμό που δημιουργεί...αυταπάτες. Αντίφαση στην αντίφαση. Και εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα. Αυτή η μετάβαση στην νέα κοινωνία πως θα γίνει; Άραγε θα γίνει χωρίς την ανατροπή του καθεστώτος εξουσίας και προφανώς και του Μαδούρο του ίδιου αφού αυτός διαχειρίζεται το καθεστώς αυτό αυτή τη στιγμή; Το προχώρημα στο σοσιαλισμό θα γίνει χωρίς αυτή την προϋπόθεση δηλαδή την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ; Και φυσικά ΟΛΩΝ των διαχειριστών της είτε αυτός είναι ο Μαδούρο είτε όποιος άλλος; Αυτό είναι ή δεν είναι οπορτουνισμός; Υπάρχει άραγε κάποια πιθάνοτητα ο Μαδούρο ή ο όποιος Μαδούρο να γίνει ξαφνικά κομμουνιστής και να το πάρει αλλιώς; Αυτό υποστήριζουν;

Συνεχίζεται...

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Τρίτο: Το ζήτημα του ιμπεριαλισμού. Λοιπόν προσέξτε μερικά περίεργα:

Ρωσία και Κίνα στηρίζουν τον Μαδούρο, οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Γκουαϊδό, ο Γκουαϊδό είναι θεωρητικά αμερικανοτσολιάς απαιτεί να φύγει ο Μαδούρο που υποστηρίζεται από την Κίνα αλλά την ίδια ώρα ο...αμερικανόδουλος Γκουαϊδό δέχεται σαν σύμμαχο της χώρας του την..ΚΙΝΑ. Την ίδια ώρα η Κίνα που στηρίζει Μαδούρο ξεκαθαρίζει διαμέσου του Υπουργείου της Εξωτερικών ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Καράκας ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» δηλαδή ακόμα και αν πάρει την εξουσία πραξικοπηματικά ένας...αμερικανόδουλος

http://athina984.gr/wp-site/2019/02/04/venezoyela-klimakonetai-i-antiparathesi-madoyro-gkoyaido-emploki-ee-ipa-kinas/

https://www.naftemporiki.gr/story/1440936/anoigma-tou-xouan-gkouaido-stin-kina

https://www.crisismonitor.gr/2019/02/04/dimosia-quot-synallagi-quot-kinas-goyaido-gia-exoysia-kai-vaseis/

Επίσης η Ρωσία στηρίζει Μαδούρο αλλά ο...αμερικανοτσολιάς Γκουαϊδό δεν λέει κουβέντα για τη Ρωσία. Η δε Ρωσία ενώ υποστηρίζει το Μαδούρο την ίδια ώρα καλεί σε διάλογο με τους...πραξικοπηματίες με στόχο την ειρηνική διευθέτηση των διαφωνιών:

http://tass.com/world/1041678

Με άλλα λόγια και ο Γκουαϊδό δεν βλέπω να αμφισβητεί τα συμφέροντα Ρωσίας-Κίνας στη χώρα. Όλη του η ρητορική αναλώνεται καθαρά και μόνο στο Μαδούρο. Ο ψεύτης δεν επιδιώκει καν ανατροπή συνολικά του καθεστώτος και της εξουσίας καθώς φυσικά και τον πολιτικών που κατέστρεψαν το λαό αλλά μόνο αλλαγή προσώπου να φύγει ο Μαδούρο και να έρθει αυτός στην εξουσία. Τίποτα άλλο. Καλά όχι ότι υπήρχε περίπτωση να διεκδικεί άλλα πράγματα απλά το λέω για να επισημάνω πόσο ψεύτης και ύπουλος είναι αυτός ο φασίστας.

Επιμένετε ότι μόνο ΗΠΑ-ΕΕ είναι ο κύριος εχθρός του λαού; Πάντως η καταστροφή της χώρα δεν προήλθε μόνο από τις πολιτικές των ΗΠΑ-ΕΕ αλλά και των άλλων αφού ο ίδιος ο Μαδούρο παραδέχτηκε στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος:

«Τα παραγωγικά μοντέλα που δοκιμάσαμε ως τώρα απέτυχαν κι η ευθύνη είναι δική μας. Είναι δική μου και δική σας» δηλαδή ο άνθρωπος ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ την ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ. Και παρόλα αυτά συνεχίζει και παραμένει στην καρέκλα του. Και μόνο μετά από αυτή τη δήλωση αν είχε λίγο τσίπα και αξιοπρέπεια κανονικά θα έπρεπε να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ από μόνος του. Θα πεις αυτό θα άλλαζε τίποτα; Όχι αλλά το επισημαίνω για να δούμε το ποιόν όλων αυτών των ψευτών που εξαπατάν και εγκλωβίζουν τους λαούς στα γρανάζια του συστήματος είναι γνωστό ότι σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλφασίστες αναλαμβάνουν το βρώμικο ρόλο του συστήματος. Τα ίδια δεν κάνουν και οι συριζαίοι άλλωστε;

https://www.iefimerida.gr/news/435215/mea-culpa-o-madoyro-omologei-tin-apotyhia-tis-oikonomikis-toy-politikis

Τι έχετε να πείτε τώρα ρε παιδιά; Εσείς που υποστηρίζετε τον τσαβισμό. Δεν τα λέω εγώ ο δικός σας τα ομολογεί.

Συνεχίζεται...

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Πως πρέπει λοιπόν να τοποθετηθούμε στο ζήτημα της Βενεζουέλας;

Το πραξικόπημα αυτό πρέπει να τσακιστεί από το λαό. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και κανένας δισταγμός. Ο λαός πρέπει να αγωνιστεί και να συντρίψει τον Γκουαϊδό και τους πραξικοπηματίες. Πρέπει όμως την ίδια ώρα να οργανωθεί και να δημιουργήσει ένα λαϊκό-επαναστατικό κίνημα το οποίο αφού θα συντρίψει τους πραξικοπηματίες θα θέσει ως στόχο ΑΜΕΣΩΣ την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της όχι μόνο του Μαδούρο αλλά της εξουσίας συνολικά της αστικής τάξης και του σοσιαλφασιστικού καθεστώτος καθώς και να παλέψει για να πετάξει έξω από τη χώρα του ΟΛΟΥΣ τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ και να εγκαθιδρύσει ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στη χώρα του με στόχο την οικοδόμηση του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ. Ο τσαβισμός ψόφησε και ήρθε καιρός να ανατραπεί ο βενεζουελάνικος λαός πρέπει να προχωρήσει επαναστατικά.

ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ!!!

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Διορθώστε τη μετάφραση. Χτυπάει στο μάτι. Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας λέγεται, όχι "Κομμουνιστικό Μαρξιστικό Λενινιστικό".

ΜΛΚΚΒ

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Σύμφωνα μ' ένα φίλο, καθηγητή ισπανικών και μεταφραστή, ίσως η πιο σωστή απόδοση να ήταν Κομμουνιστικό Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Βενεζουέλας ή και Κόμμα Κομμουνιστών Μαρξιστών Λενινιστών Βενεζουέλας, πάντως όχι το ΜΛ μπροστά. Αλλά επειδή είναι σοβαρό το ζήτημα και οι μαρξιστές λενινιστές μεταφραστές έχουν διχαστεί θα κάνουμε ειδικό συνέδριο για το ζήτημα!

Ανώνυμος είπε...

Προς τον V το ΚΚΕ-(μλ) δεν υιοθετεί προφανώς αυτήν την τοποθέτηση. Παραθέτεται η άποψη της συγκεκριμένης οργάνωσης σαν ενημέρωση, φαντάζομαι το αντιλαμβάνεσαι αυτο ετσι;

Ο.Ν

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω αντίρρηση V να φέρουμε έναν άλλον λαό που να μην είναι οργανωμένος στις ένοπλες πολιτοφυλακές του GPP και του PSUV αλλά κάπου αλλού και να ανατρέψει ταυτόχρονα το πραξικόπημα, τον Μαδούρο και τον καπιταλισμό. Πρέπει όμως να ορίσουμε στρατόπεδα, όσοι λέτε, και το εξηγώ πιο κάτω αναλυτικά, πως δεν υπάρχει πραξικόπημα δεν μας αφοράτε, είστε απέναντι μας.

Δεν θα είχα αντίρρηση βασικά αν μπορούσες εσύ ή καποιος να το κάνει αυτό μαζική ρεαλιστική πολιτική. Προς το παρον είναι ένας υποθετικός λόγος που ή περνάει απαρατήρητος από τις λαϊκές μάζες ή προβοκάρει την αντίσταση. Όταν δε γίνει και φλύαρος, όπως έγινε ο δικός σου λόγος περνάει και στην ΡΗΤΗ υπεράσπιση του πραξικοπήματος

Είναι ένας λόγος που εκφράζεται στην Βενεζουέλα από μερίδα τροτσκιστών και δεν δίνει διέξοδο, δεν ορίζει καμία γραμμή μαζών. Ο δε τσαβισμός δεν ψόφησε, κάπως πρέπει να εξηγήσουμε την τεράστια ακομα και σήμερα λαική του υποστήριξη σε μια χώρα, τσακισμένη εδώ και δεκαετίες από την "Ολλανδική Ασθένεια", που τα τελευταία 6 χρόνια μείωσε τις εισαγωγές της κατά 80 %. Κάπως πρέπει να εξηγήσουμε το ότι το πραξικόπημα δεν έχει ακόμα νικήσει. Γιατί οι ΗΠΑ είναι με τον Γκουάιδο, η Ρωσία και η Κίνα λες δεν έχουν σπουδάιους λόγους να είναι κατά, ο τσαβισμός ψόφιος αλλά το πραξικόπημα βάλτωσε. Θέλει εξήγηση. Δεν έχεις και την στοιχειώδη πολιτική εξυπνάδα να μην κάψεις το ότι το πραξικόπημα δεν περνάει γιατί το άλλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ είναι με λύσσα με τον Μαδούρο

Η δε εξομοίωση του ευρωατλαντισμού με Ρωσία Κίνα είναι μια ακόμα συνθηκολόγηση από την μεριά σου με την έννοια του ότι μιλάς σαν πολίτης μιας χώρας ΜΕΛΟΣ του ευρωατλαντισμού και άρα συμμέτοχου στην επίθεση στην BZ και πως δεν απαντάς πχ για το αν πρέπει η Βενεζουέλα να πουλήσει πετρέλαιο αλλού όταν οι ΗΠΑ κάνουν εμπάργκο. Αν δεν πουλήσουν αλλού δεν θα αποκτήσουν ποτέ συνάλλαγμα για εισαγωγές, δεν θα στηρίξει ποτέ την παραγωγή της PDVSA, δεν θα επιλύσει ποτέ την συναλλαγματική κρίση, δεν θα βάλει ποτέ σχέδιο διαφοροποίησης της οικονομίας και απεξάρτησης από τις εισαγωγές μέσω εξαγωγών πετρελαίου. Μπορεί να μην σε αφορούν εσένα αυτά αλλά αφορούν τον λαό, θέλει πχ φάρμακα και οι ΗΠΑ και η Κολομβία και ο Καναδάς και δεν ξέρω γω ποιος άλλος δεν τους δίνει, αρνείται να τους πουλήσει. Επίσης υποστηρίζεις ανοιχτά τον Γκουάιδο (πράκτορας της CIA κανονικός και αποδεδειγμένος ενώ μάλλον δεν υπάρχει τέτοια απόδειξη για τον Μαδούρο ότι είναι πχ της Ρωσίας) όταν λες πως θέλει απλά να αντικαταστήσει τον Μαδούρο. Το γιατί΄δεν κατέβηκε στις εκλογές, αυτός ή κάποιος άλλος, που ήταν πολύ πιθανό να τις κέρδιζε δεν δείχνει να σε αφορά γιατί τότε θα πεις πως το θέμα της δεξιάς και του ιμπεριαλισμού είναι όλο το Σύνταγμα του 99 και όχι ο προεδρικός θώκος. Ή θα γίνεις Fox News και θα πεις πως οι εκλογές στην Βενεζουέλα δεν είναι καθαρές.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Επίσης πάρε μια απόφαση, ο τσαβισμός πέθανε ή ο Γκουάιδο θέλει να γίνει πρόεδρος στην τσαβιστική Βενεζουέλα ? Είσαι σίγουρος πως δεν θα αλλάξει τίποτα, γιατί εγώ ξέρω πως λέει ότι δεν πρέπει τα έσοδα από το πετρέλαιο να πάνε για κοινωνικά προγράμματα. Δεν λέω πως το μοντέλο επιδότησης των εισαγωγών πέτυχε αλλά ο Γκουάιδο επίσης λέει πως απέτυχε, αλλά το λέει από τα δεξιά και αντιλαικά. Εσύ ξέρεις πως λέει το αντίθετο ?Μιλάει για διατήρηση των κοινωνικών προγραμμάτων ή τα λέει σοσιαλισμό και εξομοίωση-ισοπέδωση στην φτώχια ? Εγώ ξέρω πως υπάρχει στην Βενεζουέλα μια δεξιά που λέει πως ο τσαβισμός είναι μαιμούδες και πρέπει να επικρατήσουν οι λευκοί. Εσύ ξέρεις το αντίθετο ? Είναι τελικά τσαβική η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ ? Απλά θέλουν να αλλάξουν έναν ανίκανο Μαδούρο ? Γιατί εγώ ξέρω πως ως η αριστερά του ΔΚ δεν στήριξε ποτέ ούτε τον Τσάβεζ, ούτε τον Μαδούρο και ήρθες εσύ τώρα να μας πεις πως η ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών με πρωταγωνιστικό ρόλο φασιστών εγκληματιών πολέμου δεν θέλει να κάνει δα και τίποτα σπουδαίο στην Βενεζουέλα αλλά να αλλάξει τον πρόεδρο. Υπάρχει πραξικόπημα καλέ μου V ? Η αλλαγή ενός διεφθαρμένου, λες, σοσιαλφασίστα, λες κλπ από έναν άλλον είναι πραξικόπημα ? Πως τα γράφεις αυτά για τον Μαδούρο και τους σκοπούς του Γκουαιδο και στο τελευταίο σου σχόλιο για ξεκάρφωμα λες να ... αντισταθεί ο λαός πρώτα και να συντρίψει τον Γκουάιδο. Γιατι να τον συντρίψει ? Αν ισχύουν όσα λες.

Το πρόβλημα φίλε V με όλους εσάς τους ισοαποστασάκηδες με αριστερή επαναστατική φλυαρία, είτε προέρχεστε από το μλ χώρο (εσένα ατομικά λέω και όχι κάποιον χώρο γιατί είδα τουλάχιστον τις 2 πιο γνωστές οργανώσεις να λένε καθαρό ΟΧΙ στο πραξικόπημα) είτε το ΚΚΕ (αν και αναγκάστηκε και τα μάζεψε και είπε όχι στο πραξικόπημα που εσύ δεν το λες γιατί λες ΡΗΤΑ πως δεν υπάρχει πραξικόπημα) είτε από τον τροτσκιστικό χώρο είναι πως δεν μπορειτε να μαζέψετε λαικές δυνάμεις με την άποψη σας γιατί η άποψη σας δεν έχει αρχές, δεν έχει λαικές προλεταριακές κομμουνιστικές αρχές και δεν λέει ΟΧΙ, λέει ΘΑ ΔΟΥΜΕ. Το αποτέλεσμα είναι να στείλετε κόσμο με την μια στον φασισμό, ο κεντρισμός σας δεν τραβάει κανέναν. Άλλο ένα πρόβλημα είναι πως αντιπαρατίθεστε με απόψεις στην αριστερά και το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα που δεν υπάρχουν. Κανένας ποτέ δεν είπε πως η Βενεζουέλα είναι μοντέλο, ή είναι σοσιαλισμός ή ότι είναι επανάσταση με την έννοια πως η εργατική τάξη έχει την εξουσία. Πάνε μια βόλτα μέχρι το Τριανόν και δες το Make the Economy Scream και θα καταλάβεις 5 πράγματα για το ποια είναι η στάση της εξ αριστερών αντιπαράθεσης με το πραξικόπημα και την κυβέρνηση. Επίσης ποτέ κανείς δεν είπε πως είναι μοντέλο,επανάσταση και σοσιαλισμός ούτε όταν πήγαινε καλά. Αλλά αυτή είναι μια κουβέντα που αφορά όσους είναι αρχικά ΚΑΤΑ του πραξικοπήματος και εσύ δεν είσαι. Στα πλαίσια όσων είναι κατά του πραξικοπήματος, ημών δηλ και όχι εσένα, ναι θα υπάρξουν διαφορές. Οι κομμουνιστές πιστεύουν στην επαναστατική ενότητα του προλεταριάτου κάτω από την καθοδήγηση του κομμουνιστικού κόμματος και τις συμμαχίες του προλεταριάτου, κοινωνικές και πολιτικές, για την υπεράσπιση του λαού. Για άλλη μια φορά οι κομμουνιστές καλούνται να πάρουν θέση για το δεύτερο χωρίς να υπάρχει το πρώτο. Και η απάντηση αυτή δεν μπορεί να είναι να μην γίνει ούτε το δεύτερο. Η Βενεζουέλα είναι η Ισπανία του καιρού μας. Χωρίς ΕΣΣΔ και χωρίς ΚΚΙ αλλά τα κριτήρια πρέπει να είναι τα ιδια τα επαναστατικά κριτήρια που βάλανε οι κομμουνιστές και τότε. Αλλιώς θα πουμε, τι Φράνκο τι ΛΜ, τι Γκουάιδο τι Μαδούρο.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστα όταν μιλάω για αλλαγή προσώπου εννοώ ότι ο Γκουαϊδό δεν έχει καμία διάθεση να θίξει καταρχήν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και εννοώ αυτά Ρωσίας-Κίνας. Δεν βλέπω να το σχολιάζεις αυτό γιατί αυτός ο...αμερικανοτσολιάς δεν λέει κουβέντα για αυτούς; Επίσης εξήγησέ μας γιατί η Κίνα ουσιαστικά αναγνωρίζει το πραξικόπημα όταν λέει ότι όποια και να είναι η πολιτική κατάσταση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Καράκας; Σόρρυ αλλά κάτι δεν κολλάει εδώ. Εδώ οι Κινέζοι στην ουσία τοποθετούνται ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ. Πρέπει να μας πεις επίσης γιατί οι Ρώσοι μιλάνε για...ειρηνική διευθέτηση διαφωνιών και διάλογο με ποιους; Με αυτούς που θέλουν...πραξικόπημα. Εάν αυτό δεν αποδεικνύει το βρώμικο ρόλο τους τότε τι αποδεικνύει; Σε ενοχλεί που το επισημαίνω αυτό;

Πέρα από αυτό εγώ πιστεύω ότι δεν θα θίξει ούτε καν το χαρακτήρα του κράτους. Ακόμα και αυτά που λέει περί δημοκρατίας έστω έτσι όπως το λέει είναι παραμύθια. Και το λέω αυτό γιατί ένας τύπος που υποστηρίζει φανατικά τον φασίστα Μπολσονάρο και που αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της χώρας καλώντας ακόμα και το στρατό σε ανατροπή της κυβέρνησης ή και σε εξωτερική επέμβαση άλλων χωρών αυτός ο τύπος αύριο μεθαύριο θα κυβερνά και αναλόγως. Συνεπώς δεν βλέπω τελικά να "μάχεται" για ριζικές αλλαγές έστω σε επίπεδο αστικής δημοκρατίας παρά μόνο για άλλου είδους διαχείριση αυτού του καθεστώτος εξουσίας. Ενός καθεστώτος ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ και ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ (μίνι Τουρκία να στο πω έτσι δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Μαδούρο βρήκε σύμμαχό του τώρα τον...Ερντογάν).

Το μόνο που θα κάνει είναι να μπάσει τις ΗΠΑ μέσα. Αυτό είναι όλο. Αυτό ενδεχομένως να επιφέρει αλλαγές σε επίπεδο διαχείρισης της αστικής εξουσίας (πχ ανοιχτά νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομίας) η ουσία όμως δεν αλλάζει η χώρα θα συνεχίσει να είναι ΑΠΟΙΚΙΑ των ισχυρών. Απλά πάνω στο σβέρκο των βενεζουελάνων θα κάτσουν και οι ΗΠΑ. Και με ένα κράτος που θα παραμείνει αυταρχικό απλά με άλλο μείγμα διαχείρισης πιο νεοφιλελέ.

Εάν εσύ βλέπεις κάτι άλλο δεν ξέρω αλλά όταν σας λέγαμε πχ το 2015 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι είναι ΙΔΙΟΙ όσο αφορά τα βασικά, στρατηγικής σημασίας ζητήματα και ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού μας λέγατε αλαμπουρνέζικα.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ξέρεις γιατί ενοχλείσαι; Γιατί σου χαλάμε το παραμύθι περί Ρωσίας και Κίνας δήθεν σωτήρες και σύμμαχοι των λαών και γενικά γιατί μιλάμε εναντίον και αυτών. Ξέρεις μόνο φιλοιμπεριαλιστές και οπορτουνιστές ταυτίζουν τις σχέσεις μιας χώρας με την υποταγή αυτής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Δηλαδή τι μας λες ότι για να έχει εμπορικές, οικονομικές, διπλωματικές ή όποιες άλλες σχέσεις μία χώρα με ένα ιμπεριαλιστικό κράτος πρέπει να κατεβάσει βρακιά, να γίνει αποικία του; Ε εγώ λέω ΌΧΙ πιστεύω στην εθνική ανεξαρτησία των εθνών και στο ότι οι λαοί κάνουν κουμάντο στη χώρα τους. Ε τι να γίνει διαφωνούμε ιδεολογικά είμαι ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗΣ είσαι ΦΙΛΟΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗΣ.

Επίσης ενοχλείσαι γιατί υποστηρίζεις ιδεολογικά τον τσαβισμό. Το πραξικόπημα και οι επεμβάσεις της Δύσης είναι ο φερετζές σας αν ήταν έτσι δεν θα είχατε πρόβλημα να καταδικάσετε το Μαδούρο για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει στο εσωτερικό της χώρας του. Αλλά δεν τολμάς ούτε αυτό να κάνεις και δεν το κάνεις γιατί ιδεολογικά ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ αλλά ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΗΣ. Ειδάλλως θα σχολίαζες και την δήλωση του ίδιου του Μαδούρο που παρέθεσα στο σχόλιό μου που παραδέχεται ο ίδιος την ΑΠΟΤΥΧΙΑ του και δεν βγάζεις ΑΧΝΑ. Ξέρεις όταν ο Ζαχαριάδης καλούσε το λαό να αντισταθεί στους Ιταλούς το '40 δεν αποκαλούσε το Μεταξά...δημοκράτη ούτε φιλολαϊκό ηγέτη και φυσικά το ΚΚΕ δεν παραιτήθηκε ποτέ από την αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια στο Μεταξικό καθεστώς και τους Άγγλους. Μάλιστα συνέδεε την νίκη κατά του ιταλικού φασισμού με το γενικότερο αγώνα για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία θυμίζω τις τελευταίες φράσεις του Α΄ γράμματος: "Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό"

Ενοχλείσαι ακόμα γιατί ως καλός ρεφορμιστής έχεις εγκλωβιστεί στο ψευτοδίλημμα νεοφιλελευθερισμός ή σοσιαλδημοκρατική διαχείριση επιλέγοντας το δεύτερο (το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει άνετα και σε υποστήριξη του σοσιαλφασισμού) ενώ εγώ τα ΑΠΟΡΡΙΠΤΩ και τα δύο. Τις ίδιες μπούρδες ακουγαμε και το 2015 και να που καταντήσαμε. Εσείς είστε που παραδίδετε τους λαούς στα νύχια των κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών αυτό ακριβώς κάνει και η πλειοψηφία της αριστεράς στη Βενεζουέλα από το ομογάλακτο κομμα του "Κ"ΚΕ ως τους δήθεν σταλινικούς και όποιους άλλους γι'αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει μέτωπο επαναστατικό απέναντι στην αστική εξουσία και τον ιμπεριαλισμό. Το ερώτημα είναι το εξής: αν υπήρχε αυτό αυτή τη στιγμή εσύ θα το υποστήριζες; Έτσι όπως το καταλαβαίνω θα ήσουνα ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

Δεν υποστηρίζω κανέναν Γκουαϊδό άλλωστε τον αποκάλεσα ΦΑΣΙΣΤΑ και ξεκάθαρα είπα ότι πρέπει να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ από τη λαϊκή πάλη αυτό το πραξικόπημα που στήνεται. Αυτό που σας πειράζει είναι ότι δεν τασσόμαστε υπέρ μιας ξενόδουλης, αντιλαϊκής και αυταρχικής κυβέρνησης η οποία με την πολιτική που εφαρμόζει στρώνει το έδαφος για τέτοιες καταστάσεις καταστρέφοντας τη χώρα και εξαθλιώνοντας το λαό της και την ίδια ώρα είμαι ενάντια και στο άλλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ όχι μόνο το απεναντι από το δυτικό αλλά και το ανατολικό ενώ εσείς είστε ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ υποστηρικτές του δεύτερου.

V For Viva La Revolucion



Ανώνυμος είπε...

Όταν λέω λοιπόν ότι πέθανε ο τσαβισμός το λέω γιατί τώρα που η Βενεζουέλα έχει την κρίση που έχει ξεφούσκωσε όλο αυτό το αφήγημα του "σοσιαλισμού" του 21ου αιώνα αυτό εννοώ οτι πέθανε σαν υποτιθεται εναλλακτική επιλογή για το εργατικό-λαϊκό κίνημα και ότι δεν μπορεί να αποτελεί πρόταση για όσους αυτοπροσδιορίζονται κομμουνιστές και αντιιμπεριαλιστές. Όχι ότι θα έπρεπε δηλαδή να αποτελεί πρόταση και παλιότερα αλλά ειδικά τώρα με όλα αυτά που γίνονται στη Βενεζουέλα ε το να βγαίνουν υποστηρικτές αυτής της αντίληψης άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως "κομμουνιστές" και "αντιιμπεριαλιστες" ε είναι πρόκληση ρε Κώστα είναι για γέλια και για κλάματα η όλη κατάσταση πως να γίνει; Ρε Κωστή όταν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απέχει από τις προεδρικές εκλογές και ο Μαδούρο εκλέγεται με την...μειοψηφία του λαού άστο ρε Κωστάκη για ποια λαϊκή υποστήριξη μας μιλάτε αφού η πλειοψηφία του λαού είναι απέναντι από την κυβέρνηση. Και μη μου αρχίσεις τα γνωστά του πως εκλέγονται οι αστικές κυβερνήσεις στη Δύση γιατί εσείς μιλάτε για Μπολιβαριανή "επανάσταση" όχι εγώ για δυτική "επανάσταση". Επανάσταση χωρίς το λαό, χωρίς την συντριπτική "πλειοψηφία του λαού απλά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

Τέλος πάμε να δούμε πόσο "καλό", "φιλολαϊκό" και "πετυχημένο" είναι το καθεστώς στη Βενεζουέλα από δηλώσεις ενός υποστηρικτή του τσαβισμού του Πέρες Μπόργκες ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος σε συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό πρακτορείο Venezuelanalysis:

«Η δεύτερη ουσιώδης αιτία (σ.σ. για την κρίση στη Βενεζουέλα) είναι η διαφθορά, η απρέπεια και η ατιμωρησία, που έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αν και τα ίχνη τους υπάρχουν από πριν. Ο βαθμός διαφθοράς και απρέπειας μέρους των κυβερνητικών λειτουργών είναι μεγάλος και καταστροφικός. Σε πολλές περιπτώσεις συμπίπτει με το σαμποτάζ των ελίτ και του ιμπεριαλισμού, με τη συνενοχή στρατιωτικών και πολιτικών λειτουργών στην κερδοσκοπία με τις τιμές αγοράς των εμπορευμάτων που χρειάζεται ο κόσμος.

Το δομικό πρόβλημα είναι ότι η εθνική παραγωγική ικανότητα είναι πολύ μικρή. Αυτό καθορίζεται από το ιστορικά υψηλό επίπεδο του πετρελαϊκού εισοδήματος, που μετέτρεψε την ντόπια μπουρζουαζία σε μια εξαιρετικά παρασιτική κοινωνική τάξη, πάντα εξαρτώμενη από την τιμή του πετρελαίου. Προτιμούν να εισάγουν, παρά να παράγουν ή να εξάγουν. Είτε πρόκειται για γενετική ή για πολιτισμική προέλευση, αυτό έχει καθορίσει την παλαιά μπουρζουαζία και αυτή τη διεφθαρμένη κρατική μπουρζουαζία, όπως και την αναδυόμενη “μπολιβαριανή μπουρζουαζία” (Boliburguesia) των τελευταίων 18 χρόνων. Πάνω σε αυτό το δομικό θέμα, της χαμηλής εθνικής βιομηχανικής παραγωγής, η ευθύνη ανήκει στην Τέταρτη Δημοκρατία που κράτησε 50 χρόνια και στην Πέμπτη Δημοκρατία των τελευταίων 20 ετών.

Υπό τον Τσάβες, παρά ορισμένα προγράμματα και σχέδια για βελτίωση της εθνικής βιομηχανίας, αυτό έμεινε κυρίως στα χαρτιά και τα απαιτούμενα επίπεδα της εθνικής παραγωγής ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα. Υπό τον Τσάβες, από το 2007 μέχρι το 2012, η χαμηλή παραγωγική ικανότητα, δεν προκάλεσε δυσαρέσκεια, καθώς η υψηλή τιμή του πετρελαίου ήταν αρκετή για να εισαχθούν ακόμα και τα πιο πολυτελή αγαθά. Ομως, από το 2013 μέχρι σήμερα, με τον Μαδούρο, το τίμημα γι’ αυτό το λάθος ήταν μεγάλο. Με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, δεν υπάρχουν λεφτά για εισαγωγές, ούτε για εθνική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών εταιριών, που δεν παίρνουν τα δολάρια που συνηθίζονταν να έχουν εγγυημένα, εξαιτίας των συναλλαγματικών ελέγχων. Ο αγώνας αυτών των τομέων να μεγαλώσουν το μερίδιο του εισοδήματός τους είναι ο κύριος λόγος που οι συνομωσίες και ο αγώνας μέχρι θανάτου δε σταμάτησαν αυτά τα 20 χρόνια των τσαβικών κυβερνήσεων. Κάνοντας τώρα χρήση αυτής της κατάστασης, τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα συμφέροντα παίζουν επίσης το ρόλο τους»

Συνεχίζεται....

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

«Ούτε η κυβέρνηση Τσάβες, ούτε του Μαδούρο, ήταν σοσιαλιστικές, ανεξάρτητα από τα σοσιαλιστικά τους συνθήματα… Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα διαφθοράς ανάμεσα στους κυβερνητικούς λειτουργούς και τα κρατικά ινστιτούτα. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης της οικονομικής κρίσης, της αποφυγής του δημοσιονομικού ελλείμματος ή της φυγής κεφαλαίων, του ελέγχου της τιμής του δολαρίου και του κόστους παραγωγής και εμπορίου. Είναι μία κυβέρνηση που συνεχίζει να πληρώνει το εξωτερικό της χρέος στο διάστημα του ιμπεριαλιστικού οικονομικού αποκλεισμού. Δεν έχουν αγγίξει κανένα από τα μονοπώλια, όπως το Polar group ή άλλα, όταν τα ίδια μονοπώλια κατακρατούν τα αποθέματα τροφίμων ή τα κατανέμουν αυθαίρετα και υπερτιμημένα.

Ζώντας στη Βαλένθια, την κύρια βιομηχανική πόλη αυτής της χώρας και όντας συνδικαλιστής, μπορώ να σας πω ότι οι βιομηχανικές ζώνες βρίσκονται σχεδόν σε παράλυση, ότι υπάρχουν βιομηχανικοί τομείς που είναι ολοκληρωτικά ή σχεδόν ολοκληρωτικά σε αδράνεια, ότι οι συνθήκες εργασίας, οι μισθοί σε σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια, το πετρέλαιο, η υγεία και η εκπαίδευση, έχουν πέσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Ομως, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι η ευθύνη γι’ αυτή την πραγματικότητα βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τον οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας».

Αυτά τα λέει φιλοκυβερνητικός. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν ποιο το πρόβλημά σας να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΤΕ μία τέτοια κυβέρνηση αντιλαϊκή και αντιδραστική που δημιουργεί τόσα προβλήματα στο λαό και στη χώρα προς όφελος φυσικά μιας παρασιτικης και κομπραδόρικης ολιγαρχίας. Ποιο το πρόβλημά σας; Μήπως τελικά αυτό θέλετε; Μήπως τελικά αυτό πιστεύετε;

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Άσε που έχω και την εξής απορία. Ένας τύπος που καλεί ανοιχτά το στρατό σε πραξικόπημα, ένας τύπος που αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος και υποστηρίζει ακόμα και επέμβαση άλλους κράτους στη χώρα να μην έχει ακόμα συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη; Τι παίζει εδώ; Όχι γιατί μου έρχονται μερικά σενάρια στο μυαλό. Μπας και ετοιμάζουν λύση Ουκρανίας ΗΠΑ Ρώσοι και Κινέζοι; Λέω εγώ τώρα ένα πιθανό σενάριο. Μήπως οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ θέλουν να αναδείξουν έναν φασίστα πραξικοπηματιστή ώς "ηγέτη" του βενεζουελάνικου λαού ακριβώς για να οδηγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίδραση σε λύσεις που οφελούν τα συμφέροντά τους; Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε το έχουν ξανακάνει κατέχουν το know how Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία κλπ. Απλά προτείνω να είμαστε πιο open minded σε αυτά τα ζητήματα όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Και για να ξεκαθαρίσω και κάτι δεν το λέω για σένα Κώστα κάνω μία γενική επισήμανση. Αυτά που λέω είναι ΔΙΚΕΣ μου απόψεις και δεν εκφράζω ούτε το ΚΚΕ μλ ούτε κανένα κόμμα και οργάνωση. Το λέω γιατί όταν καμιά φορά αναφέρομαι σε πρώτο πληθυντικό μιλάω για όσους εν πάσει περιπτώσει έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες απόψεις με τις δικές μου αν όχι σε όλα έστω σε ορισμένα βασικά ζητήματα. Δεν αναφέρομαι ξαναλέω σε συγκεκριμένα κόμματα και οργανώσεις. Αυτά για να μην κατηγορούνται άδικα οι σύντροφοι κανενός κόμματος και καμιάς οργάνωσης για δικές μου καθαρά απόψεις και να μην χρεώνονται τη δική μου προσωπική γνώμη

V For Viva La Revolucion