23 Απριλίου 2019

ΑΘΗΝΑ | Για τη χθεσινή κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών κατά του νόμου Γαβρόγλου

Ανταπόκριση από την Μαθητική Αντίσταση και τις Αγωνιστικές Κινήσεις:

Η χθεσινή πορεία πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή γύρω στους 500 φοιτητές και μαθητές. Με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 5:30 μ.μ., από δυνάμεις του ΜΑΣ, των ΕΑΑΚ, των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης, καθώς και άλλων οργανώσεων.

Η μαζικότητα ανταποκρινόταν βέβαια στις μέρες του Πάσχα, και την «έξυπνη ημερομηνία» που επέλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο. Σχετίζεται όμως και με την λογική των «τουφεκιών στον αέρα» της κυρίαρχης αριστεράς. Λογικής που κατά τα άλλα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα δεν έχει ενδιαφερθεί να καλεστούν συνελεύσεις, έχει όμως ενδιαφερθεί να καλεστεί μια επετειακού τύπου κινητοποίηση (δηλαδή τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου) για να φανεί ένας αγωνιστικός ντόρος λίγο πριν το Πάσχα.

Έτσι προφανώς η μαζικότητα της διαδήλωσης έμεινε χαμηλή, με λίγη συμμετοχή φοιτητών (πέρα από τους γνωστούς της αριστεράς) και ακόμα λιγότερους μαθητές.

Ορισμένοι σύλλογοι που πήραν απόφαση μέσω ΔΣ, για μια κατά τα άλλα πανελλαδική και μαχητική κινητοποίηση, μοιράστηκαν ανάμεσα στις σφραγίδες του ΜΑΣ από τη μια, και σε άλλες των πανό των ΕΑΑΚ από την άλλη.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση παρέμβηκαν στη διαδήλωση προσπαθώντας να δώσουν ένα στίγμα αντίστασης απέναντι στο νομοσχέδιο και στους ταξικούς φραγμούς που αυτό επιβάλλει, εναντίωσης στις εξελίξεις που έρχονται σε σχολεία με το εξεταστικό σφαγείο και σε πανεπιστήμια με τη φάμπρικα συγχωνεύσεων-κατάργησης δικαιωμάτων.

Φτάνοντας η διαδήλωση στο Σύνταγμα, ήταν φανερό ένα «προεκλογικό» κλίμα που είχε φτιαχτεί -με ευθύνη καταρχήν του ΜΑΣ (ΚΝΕ)- με διάφορους παράγοντες του «συνδικαλιστικού κινήματος» να ανεβοκατεβαίνουν σε μια εξέδρα, τις τοποθετήσεις των οποίων παρακολουθούσαν σχεδόν λιγότεροι, από όσους μέσα στη Βουλή ψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Κατά τ' άλλα, το «φοιτητικό κίνημα βγαίνει στους δρόμους και αντεπιτίθεται» θα μπορούσε να ισχυριστούν κάποιες απόψεις. Παρ' όλα αυτά, οι ανάγκες για πραγματική ενεργοποίηση των συνελεύσεων και της επαναφοράς της πολιτικοποίησης μέσα σε πανεπιστήμια – ΤΕΙ, παραμένουν και βοούν. Η επίθεση συνεχίζεται αμείωτη και σημαντικό μέρος του κινήματος φαίνεται να «βολεύεται» με συμβολικές άμαζες φιέστες που σέρνουν υπογραφές 5-10 συλλόγων. Το επόμενο διάστημα, μετά το Πάσχα, είναι μεγάλο το στοίχημα να υπάρξουν προσπάθειες πολιτικοποίησης της αναζήτησης των φοιτητών, σε μια κατεύθυνση συνολικά απέναντι σε νόμο-Γαβρόγλου - νέο σχολείο - πτυχία/συγχωνεύσεις/λουκέτα, με όρους μαζικούς, αγωνιστικούς ενάντια στην υποταγή σε προεκλογικές μιζέριες και συνδιοικητικές αυταπάτες.

Στην ίδια κατεύθυνση οι μαθητές πρέπει να προσπεράσουν τις λογικές των “εικονικών κινητοποιήσεων της μιας ριξιάς” και της “συνδιαλλαγής με τα Υπουργεία” που πραγματοποιούνται με την “ταμπέλα των συντονιστικών επιτροπών” και προωθούνται από δυνάμεις της αριστεράς.

Αυτοί οι διέξοδοι οδηγούν στην αποκλιμάκωση του αγώνα μας. Ενάντια στο δρόμο της παραίτησης και της συνδιαλλαγής μαθητές- φοιτητές πρέπει να χτίσουν κίνημα. Να ενεργοποιηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα μαθητικά όργανα (5μελή-15μελή), να κάνουμε συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις, ώστε να πετύχουμε μια σημαντική νίκη, να μην αφήσουμε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου να κατατεθεί!

https://mathitikiantistasi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: