06 Ιουνίου 2019

Χαλκιδική | Σύλλογος Πρωτοβάθμιας «Ο Αριστοτέλης» - Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 3/6 στη Χαλκιδική οι εκλογές για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΔΟΕ.

Η συμμετοχή στη γενική συνέλευση ήταν άμαζη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όμως η προσέλευση στην ψηφοφορία που ακολούθησε κάθε άλλο παρά μειωμένη ήταν. Ο αριθμός των ψηφισάντων πλησίασε αυτόν των προηγούμενων εκλογών για την ανάδειξη του ΔΣ που είχε γίνει τον Δεκέμβριο. Αυτό ευνόησε εκλογικά τις τρεις παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, Αγωνιστική Συσπείρωση), οι οποίες είδαν τις ψήφους τους να αυξάνονται, κάτι που όμως δεν οφείλεται σε κινηματικές διαδικασίες ή σε κάποιου είδους προεκλογική καμπάνια που έλκυσε και έπεισε αλλά στην προσέλκυση των συναδέλφων μέσα από άλλες διαδρομές…

Η συνέλευση εκτός από άμαζη, άνευρη, έγινε και σε χρόνο ρεκόρ. Δεν έχει και πολύ νόημα να τα λέμε και μεταξύ μας… Δεν έχει νόημα να τα λέμε γενικώς… ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ δικαιολόγησαν το έργο και τα «πεπραγμένα» της ΔΟΕ, ωστόσο δεν τα …υπερψήφισαν! Ασκούν ανώδυνη κριτική στο έργο της κυβέρνησης και μόνο σε δευτερεύοντα ή τριτεύοντα σημεία, στα λόγια μόνο καταδικάζουν την επίθεση που δεχόμαστε. Στην πράξη απαξιώνουν τον συνδικαλισμό, αποδυναμώνουν και απονευρώνουν τις συλλογικές διαδικασίες, αποκοιμίζουν τα αγωνιστικά αντανακλαστικά του κλάδου. Ειδικά η ΔΑΚΕ γνωρίζει ότι δεν πρέπει να ρισκάρει πιθανή ενεργοποίηση του κλάδου, γιατί ίσως βρεθεί στη θέση να υπερασπίζει αυτές τις πολιτικές από τη θέση της κυβερνητικής παράταξης.

Η δε Αγωνιστική Συσπείρωση, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, επικέντρωσε μόνο στη σημασία που έχει η υπερψήφισή της, ώστε να είναι κατά μία έδρα πιο ισχυρή στο συνέδριο της ΔΟΕ. Απόδειξη του τι σημαίνει για το ΠΑΜΕ, σε τελική ανάλυση, η συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες.

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι το «Εθνικιστικό Μέτωπο» κατάθεσε ψηφοδέλτιο για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία (πρώτη επεισοδιακή «εμφάνιση» τον Δεκέμβριο). Αυτή τη φορά όμως δεν εμφανίστηκε στη συνέλευση ούτε και στην εκλογική διαδικασία. Αυτό όμως δεν εμπόδισε κάποιους να το ψηφίσουν και να εδραιώσουν με αυτόν τον τρόπο την παρουσία του στο Σύλλογο.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουν αύξησαν τη δύναμη τους σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες εκλογές για τη ΔΟΕ και πλησίασαν τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους για τη στήριξη της άποψης που εκφράζουμε και καλούμε σε ενίσχυση του δρόμου της αντίστασης και του αγώνα, του δρόμου της διεκδίκησης. Για εμάς η ουσιαστική συμμετοχή είναι αυτή που έχει σημασία, ανεξάρτητα από την κατανομή των εδρών στο ΔΣ της ΔΟΕ. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις με συναίσθηση ευθύνης διεκδικούμε την ψήφο από τους συναδέλφους όχι για να δράσουμε στο όνομά τους. Δεν παραβλέπουμε τις δυσκολίες, δεν υποτιμούμε την πραγματικότητα, δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Θέτουμε ανοιχτά τα ζητήματα, δεν τα αποφεύγουμε. Μπροστά μας έχουμε το πολύ σημαντικό καθήκον να προετοιμάσουμε τους αγώνες με τους καλύτερους όρους. Αγώνες ενάντια στην (αυτο)αξιολόγηση την περιγραφική αξιολόγηση, το προσοντολόγιο, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εντατικοποίηση. Ελάχιστη σημασία (πρέπει να) έχει ποια κυβέρνηση (όποια σύσταση και αν έχει αυτή) θα είναι απέναντί μας. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αντισταθούμε, να υπερασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Να υπερασπίσουμε και να δυναμώσουμε τις συλλογικές διαδικασίες μας, να ενισχύσουμε τους συλλόγους μας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: