03 Αυγούστου 2019

Κυβέρνηση και Cosco διώκουν τους εργάτες

Σε μηνύσεις προχώρησε το κινέζικο μονοπώλιο της COSCO και οι εργολάβοι απέναντι στη διοίκηση του σωματείου των εργαζόμενων (ΕΝΕΔΕΠ). Στις 17/7/2019 η εισαγγελία Πειραιά ζήτησε τη δίωξη του προέδρου και άλλων μελών του ΔΣ. Με επιστολή που έλαβαν οι εργαζόμενοι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά καλέστηκαν να «απολογηθούν» για την τριήμερη απεργιακή μάχη που έδωσαν οι λιμενεργάτες το Μάη-Ιούνη του 2018 με βασικά αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ, την ένταξη όλων στα ΒΑΕ και αυξήσεις στους μισθούς. Η πρόφαση της εισαγγελίας είναι ότι η ΕΝΕΔΕΠ «απαγόρευσε» σε εργαζόμενους να δουλέψουν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Κατηγορία αστήριχτη μιας και δεν υπήρχε ούτε ένας εργαζόμενος να την υπερασπιστεί, παρά μόνο στελέχη της εταιρίας. Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα απέναντι στους εργαζόμενους, επιβεβαιώνοντας από διάφορες πλευρές πως ο μόνος στόχος του συστήματος είναι το τσάκισμα και η καταπάτηση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ο ρόλος του κράτους και των μηχανισμών του (δικαστήρια, αστυνομία κ.λπ.) στην υπεράσπιση των συμφερόντων ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, με στόχο τη συνέχιση της επιβολής της κυριαρχίας του πάνω στο σύνολο των εργαζόμενων. Για να μπορέσει να σταθεί αυτή η κυριαρχία, η μοναδική οδός για το σύστημα είναι το χτύπημα -με κάθε μέσο- των εργατικών και λαϊκών αντιστάσεων.

Όσο οι εργαζόμενοι θα σηκώνουν κεφάλι, θα οργανώνονται στα συλλογικά τους όργανα και θα μάχονται για τη ζωή τους, τόσο αυτό θα σκληραίνει και θα οξύνει όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Ακριβώς γιατί ο μοναδικός πραγματικός φόβος και τρόμος του συστήματος είναι η οργάνωση και η αντίσταση των εργαζόμενων.

Κυβέρνηση και COSCO με αυτή την κίνηση θέλουν να χτυπήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και το συνδικαλισμό. Δηλαδή το εργαλείο που μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους ώστε να συγκροτήσουν τις αντιστάσεις τους ενάντια στην καθημερινή επίθεση που δέχονται. Η επιλογή του χρόνου υλοποίησης αυτής της κίνησης μόνο τυχαία δεν είναι.

Στόχος είναι η τρομοκράτηση του συνόλου των λιμενεργατών αλλά και του λαού, μιας και ο κινέζικος κολοσσός, έπειτα από το ξεπούλημα του ΟΛΠ, έχει να υλοποιήσει το «masterplan» του σε ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή. Ένα σχέδιο το οποίο έχει τη στήριξη της κυβέρνησης και είναι καταστροφικό για ολόκληρη την περιοχή. Χρειάζεται λοιπόν να κάνει ξεκάθαρο πως όποιος τολμήσει να αντισταθεί θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες.

Ο μοναδικός δρόμος για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή είναι ο δρόμος του αγώνα. Οι εργάτες στην COSCO έχουν ανάγκη να συγκροτήσουν τις δυνάμεις τους ενάντια σε αυτές τις διώξεις και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Να βρεθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής ώστε να παλέψουν από κοινού για τα κοινά τους προβλήματα. Αυτή την κατεύθυνση προωθούμε και εμείς, στεκόμενοι αλληλέγγυοι στους εργάτες της COSCO.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: