18 Αυγούστου 2019

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ | O αγώνας των φτωχών αγροτών

Σύντροφοι από τον Εκουαδόρ δημοσίευσαν αρκετές ανακοινώσεις στις αρχές Αυγούστου σχετικά με τον αγώνα των μαζών σε αυτό το καταπιεσμένο έθνος. Δεδομένου ότι είναι μια ημι-φεουδαρχική και ημι-αποικιακή χώρα στην οποία η κύρια δύναμη της δημοκρατικής επανάστασης είναι οι φτωχοί αγρότες, ο αγώνας των αγροτών για τη γη τους είναι επίσης ένας από τους κύριους αγώνες.

Σε μια ανακοίνωση της 10ης Αυγούστου, οι σύντροφοι εξηγούν την κατάσταση της χειρωνακτικής εξόρυξης. Οι 4600 άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι το 65% των αγροτών που είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν σε αυτό το έργο αντί για τα μικρά χωράφια τους. "Προϋπόθεση" για αυτό το εξορυκτικό έργο είναι ότι η γη θα αρπαχθεί από τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, όπως για παράδειγμα στις επαρχίες El Carchi, Esmeraldas και Imbabura στο βόρειο Ισημερινό, όπου αναζητείται ο χρυσός. Η όλη κατάσταση στηρίζεται στην παρουσία παραστρατιωτικών ομάδων, που συχνά έχουν συνδέσεις με την αστυνομία ή το στρατό, που καταπιέζουν τους ανθρώπους. Οι σύντροφοι δηλώνουν: Η εξέγερση είναι δικαιολογημένη! Δεν υπάρχει πλέον γη για τις διεθνής εταιρείες εξόρυξης, για γαιοκτήμονες και παραστρατιωτικούς! Η γη στους φτωχούς αγρότες!

Μια άλλη ανακοίνωση αφορά την κυβέρνηση Moreno, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από ένα τεράστιο οικονομικό έλλειμμα, την αδιάκοπη αύξηση της ανεργίας, τη βία στους δρόμους και τις φυλακές, τη διαφθορά, την αδυναμία πληρωμής για τους δημόσιους υπαλλήλους - και μάλιστα υπέστη ηθική πτώχευση. Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Πρόεδρος εκθειάζει την παιδική εργασία, στο όνομα της επιχειρηματικότητας, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε άνεργος ή υποαπασχολούμενος θα σταθεί στους δρόμους και θα πουλήσει οτιδήποτε είναι δυνατό.

Η κυβέρνηση Moreno ενώ έχουν χρέη ύψους άνω των 4.500 εκατομμυρίων δολαρίων μεγάλοι επιχειρηματίες εισαγάγει έναν "φόρο αλληλεγγύης" για το λαό του Εκουαδόρ ώστε να πληρωθούν οι για μήνες απλήρωτοι δημόσιοι υπαλλήλοι. Παίρνει τα χρήματα από τις τσέπες των μαζών, τις χιλιάδες εργαζόμενους που έχει αφήσει στην ανεργία.

Οι σύντροφοι εξηγούν: Οι μάζες κάνουν ιστορία, χρειάζονται τη σωστή ιδεολογική ηγεσία, δηλαδή τον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό, τη σκέψη του Γκονζάλο. Για τα παιδιά στους δρόμους, για τους ανέργους, για τους ανθρώπους χωρίς σύνταξη, για τους άστεγους: Η εξέγερση είναι δικαιολογημένη!

Οι σύντροφοι γράφουν για τους πρόσφατους μαζικούς αγώνες στον Εκουαδόρ, όπου χωρίς αμφιβολία οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν δείξει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση και αγωνιστικότητα στη χώρα. Οι σύντροφοι δηλώνουν ότι οι οπορτουνιστές της λεγόμενης Εθνικής Πολιτικής Συνέλευσης δεν ακολουθούνται από κανέναν εκτός από ομάδες του προηγούμενου προέδρου. Αυτοί οι οπορτουνιστές δεν είναι καν σοσιαλδημοκράτες, και με τη σειρά τους, όταν κυβερνούσαν, ποινικοποίησαν τις οργανώσεις και τις κινητοποιήσεις των ανθρώπων. Οι οπορτουνιστές δεν θέλουν παρά να τραβήξουν τις μάζες σε γραφειοκρατικό δρόμο.

Οι σύντροφοι δείχνουν ότι οι οργανώσεις στο Εκουαδόρ, που απομακρύνονται από τη γραφειοκρατική πορεία κινητοποιήσεων και αγώνων, συμμαχούν για το τέλος της πείνας και του κατασταλτικού καθεστώτος του Moreno, όπως στο Μέτωπο για την Προάσπιση των Εργαζομένων στην Imbabura, στο Μέτωπο για την υπεράσπιση των αγώνων του λαού του Ισημερινού.

βασισμένο σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Dem Volke dienen. Η αναδημοσίευση γίνεται για να αναδειχθεί και η άλλη Λατινική Αμερική, αυτή των αγώνων του λαών αλλά και αυτών που δεν ...γοητεύονται από κυβερνητικού τύπου "λύσεις", χωρίς να είναι απαραίτητη η πλήρη συμφωνία με όσα γράφονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: