15 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΙΚΗ "ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ" | Ένα σχόλιο για την απόφαση και τις θετικές αντιδράσεις

Μετά το "σοκ" που ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή, στηριζόμενη στον Ποινικό Κώδικα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των κατηγορούμενων Λαγού και Μίχου για την επίθεση το 2013 στο κοινωνικό στέκι "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη ήρθε και η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση για ορισμένους κατηγορούμενους για τους οποίους κρίθηκαν ένοχοι επέβαλε ποινές λίγων μηνών και όλες με αναστολή. Οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν.

Διαβάζοντας τα σχετικά κείμενα, σε αριστερές ιστοσελίδες και ιστολόγια αλλά και του αντιφασισμού γενικότερα, όλα ξεκινάνε με τον τίτλο "Καταδίκη των Λαγού και Μίχου" ή "Ένοχοι" κ.λπ. Ακολουθεί ρεπορτάζ για την απόφαση του δικαστηρίου και όλα σχεδόν καταλήγουν με την εκτίμηση ότι αυτή η απόφαση αποτελεί πρόκριμα για την μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ως εδώ όλα καλά. Αυτό που όμως κάνει εντύπωση είναι -πέραν από κάποιους απογειωμένους που βλέπουν παντού νίκες-  ότι τα περισσότερα κείμενα δεν εκφράζουν κάποια άποψη, προσπαθούν να μείνουν ουδέτερα με έναν μάλλον θετικό για την απόφαση τρόπο. Σα να υπάρχει κάποιο κάποιο μούδιασμα που δεν τολμιέται να εκφραστεί!

Ίσως έχει να κάνει με το ότι στην "καταδίκη" αυτή υπάρχει μια λεξούλα που ρίχνει στα μαλακά τους ναζί. Η λέξη "αναστολή" που όλοι ξέρουμε στη πράξη τι σημαίνει αυτό. Μια λέξη που στα κείμενα που σχολιάζουμε δεν τονίζεται με bold (παχιά γράμματα) ούτε υπογραμμίζεται σε αντίθεση με τις άλλες. Ενώ έτσι θα έπρεπε να είναι! Ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα ξεσήκωνε σάλο!

Και πως να μην υπάρχει αυτό του μούδιασμα μετά τους πανηγυρισμούς ότι τελειώσαμε με την Χρυσή Αυγή, για αρκετούς και με τον φασισμό, επειδή αυτή δεν βγήκε για λίγους ψήφους και χάρη στον εκλογικό νόμο στη Βουλή; Πως να μην υπάρχει μετά τους πιο πρόσφατους πανηγυρισμούς για το κλείσιμο των γραφείων της στο Πειραιά και την επίδειξη δύναμης από αυτά μελών της κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής εκδήλωσης; Μάλλον τώρα θα επιχαίρουμε γιατί μπορεί να μην έκλεισαν τα γραφεία αλλά δεν τόλμησαν να βγουν από αυτά οι ναζί!

Με την Χρυσή Αυγή μπορεί να ξεμπερδέψαμε στη Βουλή δεν ξεμπερδέψαμε όμως στη κοινωνία. Όπως κυρίως δεν ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό και την φασιστικοποίηση που είναι εδώ και εντατικοποιούνται σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Είναι εδώ με τον μανδύα της "Ελληνικής Λύσης", άλλων οργανώσεων παλαιότερων και νεότερων που στο σύνολό τους τα ποσοστά τους στις βουλευτικές εκλογές ήταν μάλλον ανεβασμένα. Είναι εδώ με τις πολιτικές των νυν και πρώην κυβερνώντων που στοχοποιούν το λαό, τα δικαιώματά του, τη ζωή του, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Που στοχοποιούν όποιον και όποια δηλώνει κατά του συστήματος αυτού και τρέφουν τις φασιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις γιατί τις χρειάζονται. Είναι αίμα τους και σάρκα από τη σάρκα τους!

Αν λοιπόν η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί πράγματι πρόκριμα για την κεντρική δίκη της Χρυσής Αυγής τότε όλοι αυτοί που ελπίζανε και ελπίζουν σε ...αντιφασιστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, στο κλείσιμο των γραφείων της, στο να τεθεί σε παρανομία από το κράτος, που περιορίζανε τον αντιφασισμό στον "πόλεμο" κατά της Χρυσής Αυγής τότε μάλλον θα έπρεπε να ανησυχούν!

Απ΄ ότι φαίνεται όσο η υπόθεση πάλης κατά του φασισμού δεν γίνεται πραγματικά λαϊκή υπόθεση, δεν στοχοποιεί τον πραγματικό ένοχο και μένει στα φαινόμενα τόσο θα κατεβαίνει και ο πήχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: