11 Οκτωβρίου 2019

ΞΑΝΘΗ | Σχετικά με τη σημερινή φοιτητική κινητοποίηση

Σήμερα 11/10 πραγματοποιήθηκε πορεία του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης με απόφαση συνέλευσης την Τετάρτη 9/10, στο οποίο κάλεσμα ακολούθησε και ο Σύλλογος Οικοτρόφων μετά από συνέλευση του στις 10/10. Οι συνελεύσεις ανέδειξαν την επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δικαιώματα μας με την κατάργηση του Ασύλου, τις συζητήσεις για την εφαρμογή της βάσης του 10, του ορίου φοίτησης και των διαγραφών, τη μείωση εισακτέων και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Παράλληλα αναδείχθηκε και το ιδιαίτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στη Ξάνθη με την κατάργηση του δικαιώματός μας στην δωρεάν σίτιση.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργούνται όσον αφορά τη σίτιση. Εδώ και δύο βδομάδες γίνεται μια προσπάθεια για εφαρμογή λιστών σίτισης στην λέσχη των εστιών, σύμφωνα με τις οποίες δικαίωμα να τρώνε έχουν μόνο οι εστιακοί φοιτητές, με αποκορύφωμα την Πέμπτη 10/10 όπου και δόθηκε εντολή στους εργαζόμενους να μην μαγειρέψουν αν δεν εφαρμοστεί το νέο καθεστώς. Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν την σημαντικότητα αυτής της λέσχης για όλους τους φοιτητές που σιτίζονται εκεί όλα αυτά τα χρόνια λόγω της τοποθεσίας της κοντά στα Πανεπιστήμια. Παράλληλα στη λέσχη μέσα στην πόλη επιτελείται προσπάθεια για εφαρμογή καρτών σίτισης που θα καθορίζουν τους δικαιούχους βάσει οικονομικών κριτηρίων, καθώς συζητιέται επίσης και η εισαγωγή αντιτίμου.

Η επίθεση στο δικαίωμα μας στη σίτιση εντάσσεται στη συνολικότερη επίθεση που προωθεί το σύστημα ενάντια στα δικαιώματά μας, έχει σκοπό την κατάργηση του δωρεάν πλέγματος γενικότερα, για να μετακυλιστεί το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και αποτέλεσμα να πετιούνται από την εκπαιδευτική διαδικασία οι φοιτητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Η πολιτική των ταξικών φραγμών προωθείται με πολύ έντονο τρόπο σε όλα τα επίπεδα.

Στην πορεία οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ που συσπείρωνε περίπου 40 άτομα και συνολικά η πορεία περίπου 200. Σημειώνουμε ότι σήμερα πανελλαδικά κινητοποιήθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Ο αγώνας από μεριάς μας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς επανάπαυση και να μαζικοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν αρκεί μια πανελλαδική μέρα κινητοποιήσεων για να ανατραπεί αυτό το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Το μόνο που μπορεί να τους σταματήσει είναι το οργανωμένο και συγκροτημένο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα. Συνεχίζουμε στον αγώνα για την ανασυγκρότηση των φοιτητικών μας συλλόγων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: