Είναι γνωστό πως σήμερα το ΕΣΥ στηρίζεται στους επικουρικούς γιατρούς, αφού οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων είναι "παγωμένες" ενώ οι αποχωρήσεις - συνταξιοδοτήσεις συνεχίζονται, αφήνοντας τα Νοσοκομεία με ελάχιστους πλέον γιατρούς να καταρρέουν σταδιακά εδώ και χρόνια. Η ταυτόχρονη έλλειψη και του υπόλοιπου προσωπικού, νοσηλευτών, εργαστηριακών, διοικητικών, τραπεζοκόμων, εργατών κλπ έχουν αφ' ενός μετατρέψει τα Νοσοκομεία σε "αρένα" των εργολάβων - δουλεμπόρων με τους χιλιάδες απλήρωτους και μισο-πληρωμένους εργαζόμενους και αφ' εταίρου είναι υπέυθυνη για τις ατέλειωτες ώρες ταλαιπωρίας του κόσμου που απευθύνεται στα νοσοκομεία. Απόδειξη ότι όλο και συχνότερα, φτάνουν στη δημοσιότητα περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έφυγαν από τη ζωή, περιμένοντας ασθενοφόρο ή γιατί η κλινική του κοντινού νοσοκομείου δεν εφημέρευε λόγω υποστελέχωσης.
Σήμερα λοιπόν στα Νοσοκομεία υπηρετούν επικουρικοί γιατροί τριών ταχυτήτων. Η μεγαλύτερη ομάδα αφορά 1200 περίπου άτομα που ενώ υπηρετούν πολύ περισσότερο από το "επιτρεπόμενο" 24μηνο, με συνεχείς παρατάσεις από τις κυβερνήσεις που βέβαια δεν τόλμησαν να τους απολύσουν αφού έτσι τα Νοσοκομεία κυριολεκτικά θα "έκλειναν".
Ακόμα και σήμερα και ενώ πολλοί συνάδελφοι παραμένουν μήνες απλήρωτοι, ο υπουργός υγείας υπόσχεται πως με κάποια "τρίπλα" θα εξασφαλίσει την παράταση της σύμβασής τους. (Ούτε λέξη για τη μονιμοποίησή τους επιτέλους!). Όμως οι απολύσεις άρχισαν, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των "Υγειονομικών" παρακάτω.
Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί, και με όλες τις άλλες κατηγορίες των επικουρικών εργαζόμενων. Φαίνεται λοιπόν πως ακόμα και η γνωστή καραμέλα της κάλυψης "πάγιων και διαρκών αναγκών" είναι προσχηματική, αφού είναι φως - φανάρι το αν είναι πάγιες οι ανάγκες που καλύπτουν οι επικουρικοί σήμερα.
Το Νοσοκομείο Χαλκιδικής προχώρησε στην πρώτη απόλυση επικουρικού Γιατρού,
όπως προκύπτει από απόφαση που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια στις 4 Οκτωβρίου στηριζόμενο σε πράξη της τοπικής επιτρόπου που δεν θεώρησε το ένταλμα πληρωμής του.
Είναι γνωστό ότι σε μια σειρά νοσοκομεία, όπως έχει καταγγείλει και η ΟΕΝΓΕ, με πρόσχημα την υπέρβαση του 24μηνου δεν πληρώνονται επικουρικοί γιατροί και κινδυνεύουν να απολυθούν.
Οι μεθοδεύσεις αυτές προφανώς γίνονται με την ανοχή του Υπ. Υγείας και ανοίγουν το δρόμο για την απόλυση 1200 επικουρικών Γιατρών που σήμερα εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας.
Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία να παρέμβει προκειμένου να μπει φρένο στις απολύσεις, ακυρώνει ακόμα και τις προσλήψεις μονίμων Γιατρών στα ΤΕΠ με πρόσχημα προβλήματα στην επιλογή τους. Πολύ περισσότερο μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο βρίσκονται και χιλιάδες συμβασιούχοι που λήγουν οι συμβάσεις τους.
Είναι σίγουρο ότι αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην διεύρυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ήδη οι μονάδες υγείας.
Η λύση λοιπόν δεν βρίσκεται στις απολύσεις αλλά στις προτάσεις που διεκδικεί το κίνημα των Νοσοκομειακών Γιατρών και γενικότερα το υγειονομικό κίνημα
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει τώρα να παρέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει προκειμένου:
– Να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί Γιατροί και να πάρει μέτρα για να αποτρέψει τις απολύσεις.
– Να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των επικουρικών και γενικότερα όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
– Να καταργήσει όλες τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που οδηγούν στην ομηρία και την ανακύκλωση της ανεργίας και να επαναφέρει στο δημόσιο τις υπηρεσίες που πέρασαν σε ιδιώτες προχωρώντας στην επανασύσταση των οργανικών θέσεων.Νοσοκο
– Να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων καθώς και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των Νοσοκομείων και των μονάδων υγείας.
http://flemig-hospital.blogspot.com/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου