17 Νοεμβρίου 2019

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2019 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Η τρομοκρατία έσπασε στο δρόμο!

Με μεγάλη μαζικότητα και παλμό πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, αισθητά μεγαλύτερες από τις προηγούμενες χρονιές. Ήτανε μια μαζική απάντηση του λαού, και ειδικά της νεολαίας της πόλης, απέναντι τόσο στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση, όσο και στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι εικόνες των χτυπημένων φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ και οι συλλήψεις, ενεργοποίησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του κόσμου. Και η μαζική παρουσία του στο δρόμο, έσπασε την τρομοκρατία.

Συνελεύσεις υπήρξαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε αρκετούς συλλόγους του ΑΠΘ. Στο χώρο του Πολυτεχνείου, από την Παρασκευή στήθηκαν τραπεζάκια φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών χώρων και διακινούνταν τα υλικά τους. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και το ΚΚΕ(μ-λ) είχανε μαζική παρουσία και τις 3 μέρες του εορτασμού. Διακινήθηκε το περιοδικό Έναυσμα και η εφημερίδα Προλεταριακή Σημαία. Την Κυριακή απλοί λαϊκοί άνθρωποι ήρθανε να αφήσουν ένα λουλούδι προς τιμήν των ηρώων της εξέγερσης.

Στις 5.30 αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου οι δυνάμεις των ΚΚΕ-ΚΝΕ-ΠΑΜΕ, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους που πήρανε ανάλογες αποφάσεις και χιλιάδες διαδηλωτές. Κατευθύνθηκαν προς το Αμερικάνικο Προξενείο και έληξαν εκεί την πορεία τους.

Στις 6.00, βγήκανε στο δρόμο τα υπόλοιπα μπλοκ, τα οποία είχανε μεγάλη μαζικότητα (συνολικά πάνω από 5.000 διαδηλωτές). Κεφαλή της πορείας ήτανε το μαζικό πανό του Συντονιστικού των Συλλόγων, ενώ πανό ανάλογης μαζικότητας είχε η συσπείρωση των συλλόγων που προώθησαν οι δυνάμεις της αναρχίας (με συνεπακόλουθα προβληματική πολιτικά συνθηματολογία). Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο συντονισμών η απουσία πανό των συλλόγων, και η ελλιπής περιφρούρηση. Ακολούθησαν φοιτητικά σχήματα και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς και της Αναρχίας.

Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και το ΚΚΕ(μ-λ) συγκρότησαν μαζικά, περιφρουρημένα και μαχητικά μπλοκ. Φώναξαν συνθήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το αντιιμπεριαλιστικό της περιεχόμενο, αλλά και ενάντια στα σημερινά αντιλαϊκά μέτρα, την κρατική καταστολή, και την επίθεση ενάντια στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Η παρέμβαση τους κρίνεται πετυχημένη και πρέπει να αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο για το επόμενο διάστημα.

Τα περισσότερα μπλοκ ύστερα από το Αμερικάνικο Προξενείο κατέληξαν πίσω στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου και διαλύθηκαν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο κοινό μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ συμμετείχε με πανό και το Μ-Λ ΚΚΕ. Ελπίζω ότι ο συντάκτης της ανταπόκρισης δεν το παρέλειψε σκόπιμα.
Γ.Ρ.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Δεκτή η κριτική, αλλά υποθέτω ότι απευθύνεται και σε ιστοσελίδες που δεν βλέπουν το ΚΚΕ(μ-λ) ούτε στις φωτογραφίες τους!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητές Αντιγειτονιές
ενημέρωσε τον Γ.Ρ. πριν κάνει παρατηρήσεις για ελλείψεις στα ρεπορτάζ για το Πολυτεχνείο , πρώτα να κοιτάει ...την δική του καμπούρα ! Ας ρίξει μια ματιά στο πρώτο ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον Πρόλογο λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης στην Αθήνα
https://www.prologos.gr/%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%bf%ce%ba-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc-%ce%bb-%ce%ba%ce%ba%ce%b5/

π.