22 Νοεμβρίου 2019

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ | Αποχή από εκλογές για Σύγκλητο στο Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού Ιονίου Πανεπιστημίου

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΜΑ Η ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΝΕΙ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

την Τρίτη 26/11/2019 καλούμαστε να αναδείξουμε τον εκπρόσωπό μας που θα μας εκπροσωπήσει στη Σύγκλητο. Που θα μας εκπροσωπήσει… σε ποια βάση άραγε; Ποιες ιδέες και απόψεις έχει ο εκπρόσωπός μας; Δεν το ξέρουμε! Και δεν το ξέρουμε γιατί δεν έγινε συζήτηση. Δεν έγινε μια διαδικασία στην οποία να ακουστούν οι διαφορετικές –αν υπάρχουν- απόψεις, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες. Κυρίως όμως, δεν έγινε μια διαδικασία κατά την οποία οι τυχόν εκπρόσωποι θα παρουσίαζαν την άποψή τους και θα δεσμεύονταν ενώπιον του Συλλόγου ότι αν εκλεγούν θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Την Τρίτη 26/11/2019 καλούμαστε να αναδείξουμε τον εκπρόσωπό μας που θα μας εκπροσωπήσει στη Σύγκλητο. Καλούμαστε… από ποιον; Από τις Πρυτανικές αρχές βάσει νόμου. Τις εκλογές δεν τις οργανώνει ο Σύλλογός μας, η συλλογική δηλαδή έκφραση όλων μας, αλλά ένας τρίτος, έξω από την οργανωμένη συλλογική μας βούληση και πρακτική. Πολύ μοντέρνο αυτό, ταιριάζει πολύ με την εποχή μας, μια εποχή που απαξιώνει τα Σωματεία και τις συλλογικότητες, μια εποχή που θέλει να αφαιρέσει κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα και αγωνιστική προοπτική για τους εργαζόμενους (βλ. μια σειρά νόμων των τελευταίων ετών, από το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας επί ΣΥΡΙΖΑ ως την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους συλλόγους επί τωρινής κυβέρνησης).

Την Τρίτη 26/11/2019 καλούμαστε να αναδείξουμε τον εκπρόσωπό μας που θα μας εκπροσωπήσει στη Σύγκλητο. Μάλιστα… πού είπατε; Στη Σύγκλητο. Σε ένα καθαρά συνδιοικητικό όργανο που η παρουσία εκπροσώπου μας εκεί εξυπηρετεί δύο σκοπούς:

1. Νομιμοποιητικός ως προς την επίφαση δημοκρατίας, γιατί τι ακριβώς θα κάνει ένας εκπρόσωπος μόνος του αποκομμένος; Θα αλλάξει τη ροή των αποφάσεων;

2. Νομιμοποιητικός ως προς την επιβολή αποφάσεων. Το γνωστό «μα, εκεί ήταν ο εκπρόσωπός σας, δεν …κατάφερε να μας πείσει/να αλλάξει τις αποφάσεις/να μιλήσει με πειθώ και να μας εξηγήσει» κτλ.

Η Ταξική Πορεία είχε και έχει σταθερά την θέση της ΑΠΟΧΗΣ από τις εκλογές για συνδιοικητικά όργανα, όπως είναι η Σύγκλητος ή το υπηρεσιακό συμβούλιο, γιατί η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά:

- Δεν είναι συνδικαλισμός. Είναι κάτι άλλο.

- Δεν είναι κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων η συμμετοχή σε αυτά τα όργανα. Αντίθετα επινοήθηκε από το κράτος στη βάση της λογικής της ταξικής ειρήνης και του "ουδέτερου" κράτους.

- Δεν είναι ούτε άχρωμη, ούτε ουδέτερη. Ίσα-ίσα, αποτελεί συμμετοχή σε ένα κρατικό όργανο που πρέπει να εφαρμόσει το νόμο, όσο αντεργατικός κι είναι αυτός.

Δεν συμμετέχουμε στις εκλογές γιατί, κατά τη γνώμη μας, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε αυτό που λείπει δεν είναι η συνδιοίκηση, αλλά η ξεκάθαρη στάση και είναι υποχρέωσή μας να διαχωρίσουμε τον συνδικαλισμό από το κράτος και τη διοίκηση, από τον παραγοντισμό, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που πραγματικά βρίσκονται οι εργαζόμενοι και κάτι μπορεί να αλλάξει: στο δρόμο και στη διεκδίκηση.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ καλεί όποιον συνάδελφο πιστεύει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι οδηγούμαστε από ήττα σε ήττα και ότι πρέπει επιτέλους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να στηρίξει ενεργά τους συλλογικούς αγώνες εκεί που πραγματικά μπορεί κάτι να αλλάξει.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: