22 Νοεμβρίου 2019

ΧΙΛΗ | ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗ!


Abajo el pacto burgués! Arriba la lucha popular!

LA LUCHA ESTÁ EN EL CALLE, NO EN EL PARLAMENTO!

Συμπληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, ένας μήνας από την έναρξη της συγκλονιστικής εξέγερσης της πλειοψηφίας του λαού της Χιλής ενάντια στο ολιγαρχικό, φασιστικό καθεστώς του άγριου καπιταλισμού που κρατά περισσότερα από σαράντα χρόνια στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. Έως την 14η Νοεμβρίου ο ανεπίσημος απολογισμός της άγριας κρατικής δολοφονικής καταστολής μετρά τουλάχιστον 23 νεκρούς και 2300 τραυματίες από τους οποίους πάνω από 200 έχουν τραυματιστεί σοβαρά στα μάτια με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να χάσουν ένα από αυτά ενώ ορισμένοι όπως ο 22χρονος Gustavo Adolfo Gatica Villarroel έχασε και τα δύο, διαδηλώνοντας στην πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο. Γι' αυτούς ήταν πλέον πολύ αργά όταν η κυβέρνηση του φασίστα Πινέρα ανακοίνωσε υποκριτικά, ύστερα από αυτό το όργιο της καταστολής, πως οι αστυνομικές δυνάμεις θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν σφαίρες από καουτσούκ και μέταλλο. Οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 6000 και υπάρχουν πλήθος καταγγελιών για βασανιστήρια και άγριες κακοποιήσεις στα αστυνομικά τμήματα και στις φυλακές.

Οι ειδήσεις από την Χιλή συνεχίζουν να φέρνουν εικόνες από την συνεχιζόμενη εξέγερση στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τελευταίες εικόνες αυτές από την Αντοφαγκάστα, όπου ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο, πέρασε ανενόχλητο ανάμεσα από τις γραμμές των καραμπινιέρων και έπεσε με ταχύτητα πάνω στους διαδηλωτές. Όλα αυτά σε πείσμα των προσπαθειών του Πινέρα και μιας σειράς αστικών και μικροαστικών κομμάτων να οδηγήσουν την λαϊκή εξέγερση στην εκτόνωση μέσω παροχών (αυξήσεις στις συντάξεις) και της συμφωνίας για την λεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ένα σχέδιο που παραπέμπει σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο και στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2020, με προβλέψεις που καθιστούν πλήρως ελεγχόμενη την όλη διαδικασία. Προφανής στόχος της όλης προσπάθειας να ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση το καθεστώς, να διασωθεί ο Πινέρα και η κυβέρνηση του και κυρίως να οδηγηθεί σε εκτόνωση η λαϊκή εξέγερση.

Δυστυχώς σε αυτήν την προσπάθεια βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν και δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ΚΚ Χιλής το οποίο έτσι ή αλλιώς είναι βουτηγμένο βαθιά στον ρεφορμισμό. Το τελευταίο παρά το γεγονός πως δεν πήρε ενεργά μέρος στην συμφωνία και κράτησε αποστάσεις από αυτήν, δηλώνει πως θα συμμετάσχει μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην προσπάθεια βελτίωσης της ενώ πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη του έσπευσαν να την θεωρήσουν ως κατ΄αρχήν θετική! Σε πείσμα όλων αυτών οι Χιλιάνοι, ιδιαίτερα η νεολαία συνεχίζουν να διαδηλώνουν απαιτώντας την πτώση του δολοφόνου Πινέρα και ζητώντας ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Στα συνθήματα τους πρόσθεσαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις: «Κάτω η αστική συμφωνία, Εμπρός για τον λαϊκό αγώνα, Η μάχη είναι στον δρόμο και όχι στο Κοινοβούλιο!»

π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: