21 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΤΡΑ | Οι Αγωνιστικές Κινήσεις για το Πολυτεχνείο

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις τίμησαν και την φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και με την τριήμερη παρουσία τους 15-16-17 Νοέμβρη στο Παράρτημα μαζί με άλλες οργανώσεις, συλλογικότητες, σχήματα και φοιτητικούς συλλόγους.

Με μια αρκετά μαζική διαδήλωση ολοκληρώθηκε στην Πάτρα το τριήμερο του Πολυτεχνείου (περίπου 1500 άτομα). Στην πορεία που ξεκίνησε από τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος συμμετείχαν με πανό φοιτητικοί σύλλογοι, το Ελευθεριακό Σχήμα, η ΕΛΜΕ, το ΣΙΕΛ, οι αγωνιστικές κινήσεις, η ΛΑ-ΑΑΣ, το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την καταστολή, την αντιλαϊκή πολιτική, την επίθεση στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ενώ δεν έλειψαν και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η πορεία ολοκληρώθηκε ομαλά και παρά τα κάποια μικρά σε έκταση επεισόδια προς το τέλος αυτής, ο κόσμος παρέμεινε στο δρόμο μέχρι το τέλος.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ και το εργατικό κέντρο, την οποία ακολούθησαν η ΑΡΑΝ, η Παρέμβαση και κάποιοι φοιτητικοί σύλλογοι. Η επιλογή των Αγωνιστικών Κινήσεων καθώς και των υπόλοιπων σχημάτων, οργανώσεων και σωματείων να καλέσουν στη συγκεκριμένη πορεία έχει να κάνει με τη σύνδεση που έχει αποκτήσει το Παράρτημα με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας στην Πάτρα. Εξάλλου η αντιπαράθεση που άνοιξε όσον αφορά τις δύο πορείες στις σχολές μόνο σύγχυση έφερε στους φοιτητές αφού πολλοί δεν γνώριζαν καν ότι θα γίνουν δύο πορείες. Χαρακτηριστικά η επιλογή της ώρας που θα καλέσουν ορισμένοι σύλλογοι οριστικοποιήθηκε στο συντονιστικό φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στις 14/11 στο Παράρτημα και όχι στις γενικές τους συνελεύσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν σύλλογοι με κάλεσμα και στις δύο πορείες.

Η φετινή επέτειος ήρθε σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στο δικαίωμά μας για σπουδές, γι’ αυτό και μια σειρά συλλόγων βρίσκονταν υπό κατάληψη. Τόσο λόγω του τριημέρου όσο και λόγω της αποσυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος εδώ και αρκετά χρόνια, οι καταλήψεις αυτές δε κατάφεραν να μαζικοποιηθούν και να γίνουν ζωντανοί χώροι συγκρότησης των φοιτητών και της πάλης τους.

Είναι μεγάλη ανάγκη να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας καθημερινά, να δυναμώσουμε την φωνή μας ενάντια στο σύστημα και στις εκφραστές του, ενάντια στην καταστολή και στην τρομοκρατία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στους ταξικούς φραγμούς. Να επιμένουμε στον αγώνα μας για ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα που αποφασίζει και διεκδικεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: