03 Νοεμβρίου 2019

Όχι Μπακογιάννη στα παιδιά μεταναστών από το Πακιστάν

Από το 2017 παιδιά μεταναστών από το Πακιστάν που ζούνε χρόνια στην Ελλάδα, τα περισσότερα αν όχι όλα έχουν γεννηθεί εδώ, συμμετείχαν σε πρόγραμμα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας, αλλά και άλλων, ενώ παράλληλα οι μανάδες τους μάθαιναν τα ελληνικά, στο 144 δημοτικό σχολείο.

Το 2017 που ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα υπήρξαν, με πρωτοβουλία χρυσαυγιτών της γειτονιάς και ορισμένων γονιών, αντιδράσεις με αίτημα τη μη χρήση του σχολείου από τα πακιστανόπουλα και τις μανάδες τους. Άμεσα ο σύλλογος των δασκάλων (Αριστοτέλης), η Λαϊκή Συνέλευση, άλλοι τοπικοί σύλλογοι, ο σύλλογος γονέων, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και αντιφασιστικές αντέδρασαν και επέβαλαν τη χρήση του σχολείου. Γίνανε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις όπου μάλιστα οι ναζί απείλησαν ακόμη και με όπλα μέλη της συλλογικότητας "Δίστομο" από τον Άγιο Παντελεήμονα.

Φέτος λοιπόν παρά το ότι η Σχολική Επιτροπή του δήμου Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την επαναχρησιμοποίηση του σχολείου από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" σε γενικότερη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για παραχωρήσεις σχολικών χώρων για διάφορες δραστηριότητες φορέων (Σύλλογοι Γονέων Κηδεμόνων, αθλητικοί όμιλοι, εξωραϊστικά σωματεία, ιεροί ναοί και κοινότητες μεταναστών, ομάδες επαγγελματιών κ.λπ.) η εντεταλμένη σύμβουλος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το 144 δημοτικό δεν παραχωρείται στην Πακιστανική Κοινότητα. Οι δικαιολογίες αφορούσαν την "ανακατωσούρα" που δημιουργείται στο σχολείο και τα σχετικά δήθεν παράπονα από τους εκπαιδευτικούς. Εδώ να σημειώσουμε ότι με τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας κάμφθηκαν στη γειτονιά οι αρνητικές και επιφυλακτικές αντιδράσεις όχι μόνο αρκετών γονιών αλλά και γειτόνων μιας και αυτό που είδαν ήταν ότι το σχολείο βρισκόταν κάθε φορά σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι ίσως φανταζόντουσαν, πέρα από των φανατικά φασιστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος υπήρξε παρέμβαση της πακιστανικής πρεσβείας για το θέμα την οποία μάλιστα μετέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος στη σύμβουλό του και το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ιδιαίτερης σοβαρότητας. Είναι γνωστή η εχθρότητα του πακιστανικού κράτος προς την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας. Ενώ ήδη από καιρό η νέα δημοτική αρχή είχε αφήσει να διαρρέει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες που αφορούν μετανάστες δεν τις κάνει αποδεκτές για τα σχολεία.

Ιδιαίτερης σοβαρότητας είναι το ζήτημα έτσι κι αλλιώς αλλά για άλλους λόγους από αυτούς που αναφέρει η διοίκηση του Δήμου. Από την μια έχουμε την σύμπλευση του ελληνικού κράτους -κάτι που δεν είναι καινούργιο εξάλλου, συνέβη και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αγωνιστές από την Τουρκία- με αντιδραστικά καθεστώτα που διώκουν αγωνιστές, στην περίπτωσή μας του Πακιστάν, και τιμωρεί ή διώκει όχι μόνο αυτούς που μπορεί να αντιμάχονται αυτά τα καθεστώτα αλλά και ολόκληρη την κοινότητα των μεταναστών. Από την άλλη έχουμε την αντιμεταναστευτική πολιτική του δήμου, σε συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής, που κόβει το δικαίωμα των μεταναστών στο να μαθαίνουν τη γλώσσα τους.

Επειδή λοιπόν το ζήτημα είναι σοβαρό από τη σκοπιά των λαϊκών, εργατικών και μεταναστευτικών δικαιωμάτων αλλά και από την πλευρά των δημοκρατικών δικαιωμάτων θα πρέπει οι φορείς, τοπικοί, εκπαιδευτικοί, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και αριστερές οργανώσεις, να πάρουν πρωτοβουλία να καλέσουν το λαό μαζί με τους μετανάστες να αντισταθεί ενάντια στις αντιμεταναστευτικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του συστήματος. Χωρίς όρους και αποκλεισμούς αλλά και χωρίς αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι κινούνται στη κατεύθυνση ξεπλύματος της κυβερνητικής του πρακτικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: