30 Ιανουαρίου 2020

Τελικά το χρώμα του δέρματός σου δε μετράει, όταν έχεις λεφτά

Στις 26 Γενάρη σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο ο διάσημος μπασκετμπολίστας Κόμπι Μπράιαντ. Γνωστός από τις τεράστιες επιτυχίες του στο χώρο του NBA, συγκρίσιμος με τα μεγαλύτερα αστέρια του μπάσκετ όλων των δεκαετιών, ίνδαλμα των πιτσιρικάδων που παίζαν με την πορτοκαλί μπάλα στις γειτονιές. Κι όχι άδικα, αν δει κανείς απλά μερικά βίντεο από τους αγώνες του. Η τραγικότητα του περιστατικού όμως στο οποίο θύμα ήταν και η 13χρονη κόρη του, δε μπορεί να αναιρέσει την “τραγικότητα” ενός άλλου περιστατικού, που ίσως έχει και μεγαλύτερη σημασία για το ποιόν του πρωταθλητή από τις επιδόσεις του στα παρκέ.

Το 2003 ο Κόμπι Μπράιαντ κατηγορήθηκε για το βιασμό της θυρωρού ενός καταλύματος που διέμενε πριν από εγχείρηση. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια και τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ατράνταχτα, όπως αίμα της κοπέλας στα ρούχα και των δυο, τραύματα στα γεννητικά της όργανα κλπ. Η δίκη κατέληξε με τον Μπράιαντ να πληρώνει αποζημίωση, το ποσό της οποίας όμως παρέμεινε κρυφό, όπως επιδιώχθηκε να παραμείνει κρυφή και η υπόθεση. Η γυναίκα, της οποίας το όνομα γνωστοποιήθηκε, στοχοποιήθηκε από τους θαυμαστές του μπασκετμπολίστα, απειλήθηκε και κατηγορήθηκε πως δεν είναι άξια εμπιστοσύνης λόγω... των συχνών της σεξουαλικών συνευρέσεων με διάφορους άντρες. Γιατί αν μια γυναίκα επιλέγει τη συχνή σεξουαλική επαφή, τότε αυτή είναι εκτός από πουτάνα, και ψεύτρα.

Όμως τα επιτελεία του Μπράιαντ φρόντισαν ώστε το συμβάν να μην επηρρεάσει καθόλου την καριέρα του. Εκτός του ότι συνέχισε υπογράφοντας συνεργασίες με κολοσσούς όπως η Nike και η Coca Cola, επιδίωξε να αντιστρέψει και την πραγματικότητα παρουσιαζόμενος το θύμα. Το πιο χυδαίο απ' όλα ήταν ότι παραλλήλισαν την περίπτωσή του με τις ψευδείς κατηγορίες βιασμών που αντιμετώπιζαν οι μαύροι σκλάβοι στις φυτείες απέναντι σε λευκές κυρίες. Μόνο που ξέχασαν τη μικρή διαφορά ότι οι σκλάβοι δεν αγόραζαν πανάκριβα δαχτυλίδια με πετράδια στις γυναίκες τους για εξιλέωση, αλλά η μόνη πέτρα που έπαιρναν ήταν η ταφόπλακα που τους σκέπαζε. Άλλωστε εκεί ήταν αντιστραμμένη η σχέση εξουσίας και οι κατηγορίες γίνονταν για στιγματισμό, παραδειγματισμό και τιμωρία των μαύρων σκλάβων και δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τις τελευταίες αυτές μέρες κάποιοι θέλησαν να ανοίξουν πάλι το θέμα του βιασμού της κοπέλας. Όμως η απάντηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά τα μέσα ήταν να κατέβουν αναρτήσεις, να ταφεί ξανά η υπόθεση και κάθε αντι-Κόμπι φωνή. Δημοσιογράφοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, tweets κατέβηκαν και ξανακατέβηκαν, και άλλα πολλά. Γιατί τελικά το θέμα του βιασμού, είναι ζήτημα τάξεων και εξουσίας, όχι φυλής. Όπως και όλα τα ζητήματα δηλαδή. Γιατί ο Κόμπι Μπράιαντ σταμάτησε προ πολλού να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτό που σημαίνει “μαύρος” στις ΗΠΑ. Γιατί αν είχε, αυτό που θα τον περίμενε θα ήταν λιντσάρισμα, όχι βίλες, θαμμένες υποθέσεις, εκατομμύρια δολλάρια κλπ. Γιατί τελικά το θύμα της υπόθεσης ήταν η λευκή γυναίκα, η καταπιεσμένη, αυτή που είναι πιο κοντά ταξικά στους μαύρους των γκέττο απ' ό,τι ήταν ο Μπράιαντ. Γιατί τελικά το χρώμα του δέρματος παύει να έχει σημασία όταν έχεις λεφτά.

Δ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: