27 Φεβρουαρίου 2020

ΑΘΗΝΑ | ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΌ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συγκέντρωση καταγγελίας του οργίου καταστολής ενάντια στο λαό των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/2 στις 6:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Στη Βασ. Σοφίας, πριν τα λουλουδάδικα, συγκεντρώθηκαν αρχικά πολιτιστικοί σύλλογοι περιοχών της Λέσβου και της Χίου, φορείς της Αθήνας και η ΚΕΕΡΦΑ. Παρότι στην συγκέντρωση υπήρχαν ετερόκλητες πολιτικές απόψεις και χώροι, αυτό που κυριαρχούσε ήταν οι αγανάκτηση απέναντι στην άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Με συνθήματα που απεύθυναν προς τη βουλή και τις δυνάμεις καταστολής εκφράσανε την αντίθεσή τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό. Παρότι δεν έλειψε και ο… «εθνικός ύμνος» και κάποιες - ευτυχώς μεμονωμένες - ακροδεξιές φωνές, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το «Ούτε ανοιχτές, ούτε και κλειστές. Τα νησιά δεν είναι φυλακές» ενώ στις συζητήσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων το ζήτημα της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας ήταν αυτό που κυριάρχησε.

Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε στην κινητοποίηση με πανό και προκήρυξη, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω η κρατική τρομοκρατία - Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες». Αρχικά το πανό στήθηκε στη λεωφόρο Αμαλίας μέχρι να συγκεντρωθεί ο κόσμος. Εκεί βρισκόταν επίσης ο «Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό» και άλλοι αγωνιστές. Στη συνέχεια όλοι μαζί μετακινήθηκαν προς τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Με τη συμμετοχή του το ΚΚΕ(μ-λ) προσπάθησε να βάλει το ζήτημα στην πραγματική του βάση. Με συνθήματα που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των προσφύγων, καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική και καλούν σε κοινό αγώνα Έλληνες και μετανάστες ενάντια στο πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ υπήρχαν κάποιοι (λίγοι) που εκφράστηκαν ιδιαίτερα αρνητικά στην παρουσία του μπλοκ μας, δεν κατάφεραν να χρωματίσουν τη συγκέντρωση. Υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη για κουβέντα. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί συζητούσε και προσπαθούσε να ερμηνεύσει την κατάσταση. Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι πολλές συζητήσεις, ενώ ξεκινούσαν με σοβαρές διαφορές σχετικά με το προσφυγικό, σχετικά εύκολα μπόρεσαν να αναδείξουν την κατεύθυνση που θέλει τους Έλληνες και τους πρόσφυγες ενωμένους, ενάντια στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά πως μόνο στο δρόμο μπορεί ο λαός να απαντά στην επίθεση που δέχεται από το σύστημα και να προχωρά την συγκρότηση και την πάλη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: