18 Μαρτίου 2020

Μαυραγοριτισμός στα χρόνια του κορωναϊού

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε διάφορα προϊόντα έχει αυξηθεί, ανεξαρτήτως αν κάποιες φορές οι αντιδράσεις είναι κάπως υπερβολικές. Όμως το εμπορευματικό κεφάλαιο, όπως και γενικά το κεφάλαιο θέλει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία να μειώσει τη χασούρα, αλλά και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ανάγκες και τον πόνο των ανθρώπων για να αισχροκερδεί.

Λίγα απλά στοιχεία, χωρίς πολλά-πολλά. Όλοι έχουν δει πόσο αυξάνονται οι τιμές των αντισηπτικών και πως σε κανάλια που κοροϊδεύουν τον κόσμο με τηλεπωλήσεις, παίζουν φαινόμενα όπως αυτό:

Σύμφωνα με το προφίλ της Έλενας Ακρίτα στο Facebook, τα τηλέφωνα αυτής της εταιρείας δεν απαντούν καν. Επομένως εδώ είναι το δεύτερο παιχνίδι που παίζει η αγορά: διαφημίζει ...υψηλές τιμές, ώστε να ανεβάζουν τις τιμές στο εμπόριο σε ένα όριο κάτω από αυτό της εικόνας, και ο πελάτης να είναι ευχαριστημένος πως τα αγόρασε και φθηνά.

Εκτός από αντισηπτικά όμως πολλοί εκπαιδευτικοί, μουσικοί αλλά και ο οποιοσδήποτε, αγοράζουν κάμερες υπολογιστή είτε για να συνεχίσουν τη δουλειά τους, είτε για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Και εδώ το μαγικό χέρι της αγοράς φροντίζει ώστε προϊόντα με μεγάλη ζήτηση να αυξάνουν κατακόρυφα τις τιμές τους. Άλλωστε είναι τέτοια η ανάγκη να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί τη δουλειά τους, ώστε να μην τους χτυπήσει την τσέπη η κορωνοκρίση, που θα αγοράσουν κάμερα σε οποιαδήποτε τιμή. Κι ας κόψουν το κεφάλι τους με τέτοιες τιμές.

Ως εκπαιδευτικός, οδηγήθηκα πριν μέρες στην Οδύσσεια αναζήτησης κάμερας. Και λέω Οδύσσεια, επειδή 3 μαγαζιά στη σειρά (μέσω της πλατφόρμας skroutz.gr) ισχυρίστηκαν πως δεν έχουν το προϊόν. Και λέω πως ισχυρίστηκαν, γιατί μόλις ακύρωνα την παραγγελία, το προϊόν ΔΕΝ έμπαινε στα μη διαθέσιμα, απλά ανέβαινε η τιμή του. Επομένως μια στοιχειώδης αναζήτηση της εξέλιξης των τιμών στα δημοφιλέστερα προϊόντα καμερών υπολογιστή έβγαλε τα εξής αποτελέσματα:









Τι παρατηρούμε; Ότι σε 8 από τις δημοφιλέστερες κάμερες τόσο η μέση τιμή, όσο και η χαμηλότερη, ανέβηκαν από 40-50% ως και 100%, την περίοδο ακριβώς που κλείνουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες και ανεβαίνει κατακόρυφα η ζήτηση (η οποία φαίνεται στο κάτω γράφημα κάθε εικόνας).

Από την κατοχή, στην κρίση του '08 και τα ενεχυροδανειστήρια, φτάνουμε σήμερα (τηρουμένων των αναλογιών φυσικά) και βλέπουμε πως η μαυραγορίτικη λογική είναι συνυφασμένη των κρίσεων πάσης φύσεως. Και αυτές, δε, του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Κάθε λογής έμποροι και αφεντικά παίζουν ακόμα και σήμερα ένα μαύρο παιχνίδι στις δικές μας πλάτες και στις δικές μας τσέπες. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βέβαια μας ενημερώνει πως δεν πρόκειται για αισχροκέρδεια, απλώς για το νόμο της προσφοράς και ζήτησης. Ο ίδιος που μας ενημέρωσε και πως 400€ φτάνουν να ζήσουμε αυτές τις μέρες, γιατί άλλωστε δεν έχουμε τόσα έξοδα. Μόνο για κάμερες.

Την ίδια στιγμή που τόσες επιχειρήσεις ξεκίνησαν μπαράζ απολύσεων, κλεισίματος χωρίς διασφάλιση του προσωπικού, μείωσης μισθών, ασφάλισης κι άλλα πολλά.

Αλλά την ίδια στιγμή εργάτες στην Ευρώπη απεργούν και διαμαρτύρονται. Σειρά μας...;

ΔΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια: