17 Μαρτίου 2020

ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ Η «ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»

«Ένα καράβι μπαίνει στο γιαλό… Στρατιές χελιδονιών περιμένουνε να πουν στους αντρειωμένους το καλωσόρισες…» έγραφε ο Νίκος Γκάτσος στο ποίημα Αμοργός. Πού να ’ξερε πως θα γυρίζαν έτσι οι εποχές που θα βρισκόταν να απολογιέται για έλλειψη «ατομικής ευθύνης». Τι κι αν κουβαλάς ανδρειωμένους, τους έλεγξες αν βήχουνε, αν έχουν πυρετό, αν πνίγονται από δύσπνοια;

Ο Δήμαρχος της Αμοργού έβγαλε φιρμάνι που λέει ανάμεσα σε άλλα: «…σας προτρέπουμε εάν παρουσιάζετε έστω και ήπια συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγετε προσωρινά την μετάβαση σας στο νησί μας». Αν παρόλα αυτά αν κάποιος πάει στο νησί, πρέπει να πάρει τηλέφωνο για να ενημερώσει για την υγεία του. Γράφει η ανακοίνωση πως «δε διαθέτει το νησί πλήρως εξοπλισμένη υγειονομική μονάδα»! Ποιο νησί διαθέτει, ποια στεριά;

Ένας ιός, η απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, μια ανακοίνωση Δημάρχου και ο τουρισμός στην Αμοργό οδηγείται στην αυτοκτονία. Σε όλη τη χώρα, μέσα σε λίγες μέρες έχει γίνει η «βαριά βιομηχανία» τόσο ελαφριά που δε χρειάζεται ούτε φύσημα για να πετάξει, είναι ήδη στον αέρα. Βαρύς θα είναι ο γδούπος της όταν θα πέσει κάτω.

Όσο αξιοθρήνητη είναι η ανακήρυξη του τουρισμού σε «βαριά βιομηχανία» τόσο αξιοθρήνητη είναι η πολιτική που τον αποκαθηλώνει. Έτσι όπως έχει πάρει φόρα η κυβέρνηση, μπορεί να λογοκρίνει ακόμη και ποιήματα που γράφουν για ταξίδια.

Μετά την κατάρρευση, θα βγουν οι γνωστές ανακοινώσεις για την αναστύλωση του «στυλοβάτη» της οικονομίας. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Οι οικονομικοί μύθοι της ανάπτυξης κατρακυλούν με φόρα.

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Ποιος άλλος απ’ το υποζύγιο που τα σηκώνει όλα, ο λαός.

Στο στόχαστρο είναι οι μισθοί ξανά, κάθε είδους άδεια, οι εισφορές, τα ένσημα. Θα μας περιλάβει η εφορία και νέα έκτακτα μέτρα λόγω της έκτακτης κατάστασης του κορωνοϊού που διαδέχτηκε την έκτακτη κατάσταση των μνημονίων.

Μας σώζουν τώρα από τον ιό; Δε θα πεθάνουμε, σε πείσμα τους, αν και ζωντανούς θέλουν να μας ξεζουμίσουν. Αν δεν τους φτάσει αυτό, θα στήσουν λαιμητόμο να κόψουν ό,τι απόμεινε από τις κατακτήσεις. Μπορεί και το κεφάλι μας.

Ό,τι έκτακτο μέτρο παίρνουν, θέλουν να είναι τακτικό. Αποφασίζουν και διατάζουν για το καλό μας. Ατομική ευθύνη σημαίνει να υπακούμε αγόγγυστα. Πάνω στις υποχωρήσεις και στο όλοι μαζί χτίζουν την επίθεση. Η ομοψυχία θα πάει περίπατο.

Να αναμετρηθούμε με ΟΛΟΥΣ τους «σωτήρες μας».

Β.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: