14 Απριλίου 2020

Ενημέρωση από Γερμανία: Δύο μέτρα και δυο σταθμά.

Το περασμένο Σάββατο 11/03 πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Βερολίνο.

Η πρώτη αφορούσε τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατήγγειλε την αυστηρότητα των μέτρων για τον κορονοϊό. Τα πλακάτ έγραφαν «Πόση δημοκρατία να θυσιάσω ακόμα για την υγεία;», «Πόση ζωή θέλουμε να θυσιάσουμε για την ασφάλεια;». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρχικά περίπου 500 άτομα. Μετά την εντολή της αστυνομίας για άμεση διάλυση, 400 άτομα παρέμειναν στο σημείο παρά τις απειλές. Τελικά η συγκέντρωση διαλύθηκε με επέμβαση της αστυνομίας και κόπηκαν 80 πρόστιμα σε διαδηλωτές.

Την ίδια μέρα σε άλλο σημείο της πόλης συγκεντρώθηκαν περίπου 80 άτομα για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση των δομών προσφύγων στην Ελλάδα και τις συνθήκες διαβίωσής σε αυτές. Με μάσκες και τηρώντας τις μεταξύ τους αποστάσεις σήκωσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν «Άμεση εκκένωση του καταυλισμού στη Μόρια», «Δεν μένει κανένας πίσω, κανένας μόνος» και «Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες». Η στάση της αστυνομίας ξανά η ίδια. Άμεση διάλυση και 13 πρόστιμα.

Κι όσο το αρχικό σοκ κι ο φόβος για τον κορονοϊό υποχωρούν δίνοντας τη θέση τους στο αίσθημα καταπίεσης και ασφυξίας απ’ τα περιοριστικά μέτρα, τόσο περισσότερες αναμένεται να είναι οι προσπάθειες διαμαρτυρίας του λαού το επόμενο διάστημα. Ειδικά ενόψει Πρωτομαγιάς. Γι’ αυτό η γερμανική αστυνομία παίρνει τα μέτρα της και, όπως δήλωσε, δε θα δείξει καμία ανοχή στην παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, «καθώς τέτοιες κινήσεις συνιστούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια».

Ενώ λοιπόν το γερμανικό κράτος επιδεικνύει τόση αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων για προστασία απ’ τον κορονοϊό, αυτό φαίνεται να ισχύει μόνο όταν αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού. Γιατί όταν στη μέση μπαίνει το κέρδος, τότε το πράγμα αλλάζει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εν μέσω πανδημίας η γερμανική και η ρουμάνικη κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία, που ικανοποιεί το αίτημα των Γερμανών επιχειρηματιών στον πρωτογενή τομέα και επιτρέπει την μετακίνηση χιλιάδων εποχιακών εργατών γης από τη Ρουμανία.

Στον αγροτικό τομέα της χώρας εργάζονται εποχιακά κάθε χρόνο περίπου 300.000 εργάτες από το εξωτερικό. Δουλεύουν χωρίς ρεπό με εξαντλητικούς ρυθμούς για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα και μεροκάματο που δεν ξεπερνάει τα 20€. Φέτος λόγω πανδημίας οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν. Μόλις φτάσουν στο χώρο εργασίας αυτόματα μπαίνουν σε «εργασιακή καραντίνα», δηλαδή οι μετανάστες εργάτες ναι μεν επιτρέπεται να δουλεύουν αλλά ζουν όλοι μαζί ξεχωριστά από τον υπόλοιπο κόσμο και δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τον χώρο της επιχείρησης.

Στη φωτογραφία φαίνεται ο κόσμος που έχει συγκετρωθεί σε αεροδρόμιο της Ρουμανίας ελπίζοντας να ταξιδέψει στη Γερμανία για ένα κομμάτι ψωμί.

Γιατί αν οι επιχειρηματίες της Γερμανίας χρειάζονται φθηνά εργατικά χέρια για να βγει η δουλειά, ο συνωστισμός επιτρέπεται και με σφραγίδα του κράτους. Απαγορεύονται αυστηρά μόνο οι διαδηλώσεις και οι διεκδικήσεις!

Σ.Μ. – εργαζόμενη στη Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: