Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο, η Ελβετία καταγράφει 27254 κρούσματα και 1372 θανάτους από τον κορωνοιό, κατατάσσοντας την χώρα στην κορυφή της Ευρώπης σε ποσοστό κρουσμάτων ανά 1.000.000 κατοίκους, πιο πάνω και από την Ιταλία. Οι λόγοι; Η Ελβετία συνορεύει με την Ιταλία και με την Γαλλία, οι μετακινήσεις και τα ταξίδια στις γειτονικές χώρες είναι καθημερινό φαινόμενο. Σε μια ώρα βρίσκεσαι στο Μιλάνο από το Λουγκάνο, στη Λυών από τη Γενεύη, στη Στουτγάρδη από τη Βασιλεία. Επίσης ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των λευκών διακοπών στη χώρα, τα σχολεία κλείνουν για δεκαπέντε μέρες, οι πόλεις ερημώνουν και όλοι συνωστίζονται στα σαλέ των Άλπεων. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι στο ιταλόφωνο καντόνι του Τιτσίνο εμφανίστηκαν τα πρώτα μαζικά κρούσματα, ούτε επίσης ότι στα γαλλόφωνα καντόνια της Γενεύης, της Λωζάννης και της Σιών τα κρούσματα ήταν μαζικά στα γνωστά θέρετρα, τα οποία παρέμειναν ανοικτά μέχρι και τα μέσα Μάρτη.
ΥΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Στη χώρα που έχει θεοποιηθεί το χρήμα, όλα είναι εμπορεύματα και έχουν την τιμή τους. Η ασφάλιση δεν είναι κοινωνικό δικαίωμα αλλά ατομική υποχρέωση του καθένα. Οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν μόνο την ασφάλιση των εργαζομένων σε ατύχημα, ενώ την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, με το αζημίωτο. Που μπορεί να αρχίζει από 300 φράγκα (280 ευρώ) και να φτάνει και πάνω από 1000 φράγκα το μήνα. Ανάλογα το ασφαλιστικό συμβόλαιο που έχεις, έχεις και φτηνές ή ακριβές παροχές. Άλλοι έχουν πρόσβαση σε μονόκλινα δωμάτια και άλλοι σε τετράκλινα, άλλοι με δυνατότητα υπηρεσίας φροντίδας, επιλογή γιατρού στο νοσοκομείο και άλλοι όχι. Αυτές οι ανισότητες στην παροχή περίθαλψης οξύνθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό την περίοδο της επιδημίας στα «δημόσια» νοσοκομεία της Ελβετίας. Νοσοκομεία που κατ΄ όνομα είναι δημόσια, αφού λειτουργούν καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 3500 φράγκα στοιχίζει η ημερησία περίθαλψη, η μεταφορά με ασθενοφόρο πληρώνεται έξτρα, κλπ. Μπορεί κανείς να φανταστεί αν η επιλογή στις ΜΑΦ ή στις ΜΕΘ αυτές τις δύσκολες μέρες γινόταν με υγειονομικά κριτήρια μόνο ή και με οικονομικά κριτήρια. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και ο μεγάλος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί.
Μπορεί οι 12 κλίνες ΜΕΘ των ελβετικών νοσοκομείων ανά 100.000 κατοίκους να είναι από τις καλύτερες αναλογίες στην Ευρώπη, αλλά ο χώρος της υγείας βρέθηκε απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει συνθήκες επιδημίας. Χαρακτηριστικές οι ελλείψεις σε υλικά προστασίας (μάσκες, στολές, κλπ) στα νοσοκομεία. Ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ θα αργήσει ένα μήνα μέχρι να παρασκευαστούν οι 1000 αναπνευστήρες από το ελβετικό εργοστάσιο Hamilton Medical.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα στο σύστημα υγείας της χώρας, είναι η έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που στην πλειονότητα του είναι αλλοδαποί. Πολλοί από αυτούς είναι διασυνοριακοί εργαζόμενοι (μένουν στις χώρες καταγωγής τους και εργάζονται στην Ελβετία). Το δίκτυο νοσοκομείων Neuchâtel δήλωσε ότι το 60% των νοσηλευτών του που εργάζονται σε εντατική φροντίδα είναι διασυνοριακοί εργαζόμενοι. Στο νοσοκομείο Jura, το 30% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ζει στη γειτονική Γαλλία. Συνολικά, υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 Γάλλοι διασυνοριακοί εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τομέα της υγείας στην Ελβετία. Η Ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε με την Γαλλική κατά παρέκκλιση των κανόνων έκτακτης ανάγκης και των κλειστών συνόρων να μπορούν να μετακινούνται αυτοί οι υγειονομικοί εργαζόμενοι και σε αντάλλαγμα αποδέχτηκαν διασωληνωμένους ασθενείς του Covid-19 από την Αλσατία με σκοπό την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της.
Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία προσαρμόζονται σε αυτές τις ελλείψεις.
Το εθνικό κέντρο για την πρόληψη των λοιμώξεων έχει συστήσει ότι οι γιατροί ή οι νοσοκόμες με ήπια συμπτώματα κορώνας θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με μάσκα έως ότου υπάρξουν θετικά αποτελέσματα δοκιμών. Εάν η δοκιμή είναι θετική, θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία μετά από 48 ώρες εάν εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, δεν είναι πυρετώδη και φορούν μάσκα.
Επίσης το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Κυβέρνηση της Ελβετίας) ανακοίνωσε ότι πλέον το νοσοκομειακό προσωπικό (γιατροί, νοσοκόμοι, κτλ) δεν δικαιούται καμία παύση κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Δηλαδή οι συνεχόμενες εργάσιμες ώρες, χωρίς τα προβλεπόμενα διαλείμματα, μπορεί να φτάνουν και τις 60 ώρες εβδομαδιαίως. Και αυτή η κατάσταση εξαίρεσης θα διαρκέσει όλη την περίοδο της επιδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΜΕΤΡΑ
Σε μια οικονομία που στηρίζεται κατά βάση στις εξαγωγές η πανδημία επέδρασε αρνητικά από πολύ νωρίς.
Η μηχανική εταιρεία ABB έκλεισε όλα τα εργοστάσιά της στη Κίνα. Η εταιρεία χημικών Zofinger έκλεισε ένα νέο της εργοστάσιο στη Κίνα από τις 25 Ιανουαρίου. Η βιομηχανία ρολογιών είδε τις εξαγωγές της να συρρικνώνονται. Ο εγχώριος τουρισμός υπέστη επίσης ζημιά, ιδιαίτερα από την μη άφιξη κινέζων επισκεπτών.
Εκτιμάται ότι η οικονομία της χώρας ζημιώνεται 4 με 5 δις φράγκα την εβδομάδα.
Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν διαφέρουν στη στόχευση τους από τα μέτρα που εφάρμοσαν οι αστικές τάξεις στα υπόλοιπα κράτη. Πακτωλός χρημάτων στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ψίχουλα στους εργαζόμενους και το λαό.
60 δις φράγκα παροχή ρευστότητας στην οικονομία ανακοινώσε η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που αντιστοιχεί σχεδόν σε αυτό που η κυβέρνηση δαπανά σε ένα χρόνο (71 δις CHF το 2019) και είναι 8,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Μια χώρα που το δημόσιο χρέος της (κυβέρνηση, καντόνια και δήμοι) ανέρχεται μόλις στο 27% του ΑΕΠ και με μια κεντρική τράπεζα (SNB) να μπορεί να τυπώνει χρήμα, έχει όλα τα εργαλεία να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.
Στους εργαζόμενους αντί της επιδοματικής πολιτικής, εφάρμοσε την αποζημίωση για εργασία μικρής διάρκειας για να αμβλύνει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αντί να απολύονται οι εργαζόμενοι, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το ωράριο εργασίας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και να χρησιμοποιήσουν αυτή την αποζημίωση για να καλύψουν το σύνολο του μισθού. Η αποζημίωση εργασίας μικρής διάρκειας έχει ήδη καταβληθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις και καλύπτει παροχές για περίπου 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους - το ένα τέταρτο του ενεργού εργατικού δυναμικού στην Ελβετία.
Οι αυτοαπασχολούμενοι που πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους επειδή τα σχολεία είναι κλειστά μπορούν να υποβάλουν αίτηση γι' αυτό. Ή άτομα που έχουν μπει σε καραντίνα από το γιατρό. Αλλά και εκείνοι των οποίων τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά - για παράδειγμα κομμωτήρια. Το 80 τοις εκατό του εισοδήματος καταβάλλεται, αλλά το μέγιστο των 196 CHF ανά ημέρα.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η επιστροφή στη κανονικότητα θα γίνει, όπως ανακοινώθηκε, σε τρεις φάσεις. Στις 27 Απρίλη θα ανοίξουν τα μικρομάγαζα, στις 11 Μάη θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και στις
8 Ιούνη θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια, οι σχολές, τα μουσεία, κλπ. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως πριν, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας. Ήδη έχουν καταγραφεί 26.000 απολύσεις και η ανεργία από 2,5% έχει φτάσει στο 3,1%.
Το δεξιό ελβετικό λαϊκό κόμμα (SVP) προτείνει περικοπές σε μέτρα κοινωνικής ασφάλισης που έχουν αποφασιστεί (επιδόματα υιοθεσίας, άδεια πατρότητας, πιστωτικές μονάδες φροντίδας συγγενών, κλπ).
Μετά από πρόταση του ίδιου κόμματος θα διοργανώνονταν δημοψήφισμα στις 17 Μάη (αναβλήθηκε λόγω της επιδημίας) για τον περιορισμό της μετανάστευσης και την ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.
Το εθνικιστικό δηλητήριο ποτίζει τους λαούς. Με αυτές τις φασιστικές απόψεις και πρακτικές θα βρεθούμε αντιμέτωποι την επόμενη μέρα.
Γ.Μ. Εργαζόμενος στην Ελβετία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου