06 Απριλίου 2020

«Η Ραχήλ θα μεταλάβει» ή «Το κουταλάκι και το περιεχόμενο»


Άργησε αλλά μίλησε! Αψηφώντας τις οδηγίες, προχώρησε σε βαρυσήμαντη δήλωση. Η Ραχήλ Μακρή, κόντρα στις απαγορεύσεις, ως χριστιανή ορθόδοξη, θα μεταλάβει!

Σαν επιφανής πολιτικός προέβη σε δηλώσεις και ας έχει πέσει στην αφάνεια. Εκεί, στην αφάνεια, είναι φανερή η πλούσια δράση της. Παρά τη γραφικότητά της, έχει αποδείξει πως δεν κινείται μόνο ακροδεξιά, αλλά, χωρίς ταμπού, τσαλαβουτάει σε όλα τα θολά νερά. Κυνηγός προσφύγων και μεταναστών, μάχεται την «νέα τάξη πραγμάτων» που κατασκεύασε τον κορωνοϊό στα μυαλά των ανθρώπων. Η πανδημία είναι μια ιδέα! Ποιος κορωνοϊός; Είτε δεν υπάρχει καθόλου είτε είναι φτιαγμένος στα εργαστήρια!

Η Μακρή ισχυρίζεται πως ό,τι ζούμε, ό,τι συμβαίνει είναι αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας ενάντια στην πατρίδα και τη θρησκεία. Όλα γίνονται για να κλείσουν οι εκκλησιές. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ο εβραϊκός δάκτυλος και η επίθεση των μουσουλμάνων στη χριστιανική Δύση.

Αν μουλιάσει το μυαλό στις θεωρίες συνομωσίας, συρρικνώνεται.

Οι θεωρίες αυτές συμπληρώνουν και αντλούν δύναμη από την εκκλησία που, αν και δεν αμφισβητεί την πανδημία, πρεσβεύει πως αυτή δε διασπείρεται με τη θεία κοινωνία. Επιπλέον, σαν αστυνομική νουβέλα που συνεπαίρνει αναγνώστη εγκλωβίζουν τους αφελείς που χάνονται στην πλοκή και δεν βλέπουν τα ίχνη. Οι θεωρίες συνωμοσίες συγκαλύπτουν τον ένοχο. Στην προκειμένη περίπτωση το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ομάδες ακροδεξιές, εθνικιστικές, φασιστικές, χριστιανικές ή παραχριστιανικές, με αντιθέσεις αλλά και διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, πολλές μικρές γραφικότητες, φτιάχνουν μια μεγάλη σοβαρή κατάσταση. Κάτω από τη ανοχή των επίσημων κρατικών θεσμών και την ομπρέλα της εκκλησίας παραπλανούν τον λαό. Τον βάζουν σε κίνδυνο και ταυτόχρονα τον αφοπλίζουν. Χύνουν με τη σέσουλα το δηλητήριό τους στα μυαλά των ανθρώπων.

Το θέμα δεν είναι μόνο το κουταλάκι και ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσα στους ναούς. Είναι το περιεχόμενό του, το πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της πίστης. Πως το ψωμί και το κρασί δε συμβολίζουν αλλά είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού που δίνει άφεση αμαρτιών.

Ας υποθέσουμε πως η «θεία μετάληψη» δίνεται με πλαστικό κουταλάκι μιας χρήσης ή αποστέλλεται στα σπίτια σε μικροσκοπική συσκευασία μιας δόσης. Εκμηδενίζονται, έτσι, οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου αλλά ριζώνεται πιο βαθιά η θρησκεία.

Μπορεί να φαίνεται πως δε συμφωνούν Μακρή και Τσιόδρας αλλά οι συμβολισμοί τους είναι κοινοί. Όταν ο Τσιόδρας έγειρε με κατάνυξη στο στασίδι του ψέλνοντας, δεν οικοδομούσε απλά το προφίλ του. Έστελνε μήνυμα πως «η πίστη σε σώζει». Μάλλον πρέπει περισσότερο να ανησυχούμε. Ξέρει πιο πολλά απ’ τη Μακρή.

Β.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: