09 Απριλίου 2020

Ηνωμένο Βασίλειο: Στην εντατική ο πρωθυπουργός και τα νοσοκομεία

Ο ιός επισκέφτηκε τη χώρα στο τέλος Γενάρη, με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα από τον Μάρτη και με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θα ακολουθήσει πολιτική ανοσίας αγέλης και «θα χάσουμε και κανέναν αγαπημένο, τι να κάνουμε». Τα αποτελέσματα των ελαχίστων ελέγχων σήμερα είναι 160.000 αρνητικά και 55.000 θετικά. 7.095 είναι οι νεκροί, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που πέθαναν στο σπίτι τους ή στα γηροκομεία. Οι άνω των 75 δεν νοσηλεύονται, όπως και όσοι ζουν σε γηροκομεία. Τα κέντρα υγείας έχουν κλείσει, τα νοσοκομεία λειτουργούν μόνο για τα πολύ επείγοντα και ακόμα και η θεραπεία των καρκινοπαθών έχει ανασταλεί. Η ανοσία αγέλης ακολουθείται μέχρι σήμερα, παρά την επιλεκτική καραντίνα, εφόσον δεν γίνονται τεστ, ιχνηλατήσεις και στοχευμένη καραντίνα. Τα εργοστάσια δουλεύουν κανονικά, ενώ έχουν κλείσει τα σχολεία και τα εστιατόρια, όσοι έχουν τη δυνατότητα δουλεύουν από το σπίτι και έχουν απαγορευτεί εκδηλώσεις, «άσκοπες» μετακινήσεις κ.λπ. Τα ερευνητικά εργαστήρια των πανεπιστημίων δήλωσαν διαθεσιμότητα και δυνατότητα να κάνουν 100.000 τεστ την ημέρα, αλλά ο πρωθυπουργός δεν απάντησε. Έχουν αρχίσει να σκέφτονται, λέει, να κάνουν τεστ στο προσωπικό των νοσοκομείων, μιας και οι απώλειες είναι πολλές, τόσο από θανάτους όσο και από όσους είναι σε καραντίνα, αν και συνεχώς μειώνουν την παραμονή του υγειονομικού προσωπικού σε αυτή. Ο ιός, λοιπόν, βρήκε το πάλαι ποτέ κραταιό σύστημα υγείας που είχε φτιαχτεί κάτω από την πίεση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος αλλά και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, ξεδοντιασμένο από τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, μέχρι τον τελικό στόχο του συστήματος να μην έχει καμία ευθύνη για την υγεία του λαού.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν προσωρινά νοσοκομεία σε εκθεσιακά κέντρα σε Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ, Μάντσεστερ, Γλασκώβη, Μπέλφαστ, Μπρίστολ, Harrogate καθώς και νεκροταφεία και αποτεφρωτήρια. Ξεκίνησαν από το εκθεσιακό κέντρο ExCeL στο Λονδίνο, ένα χώρο 87.328 τ.μ., που χωρίστηκε σε 80 θαλάμους με 40 κρεβάτια ο καθένας. Τα 500 κρεβάτια είναι ήδη έτοιμα, μέσα σε 8 μέρες. Όταν αναπτυχθούν και τα 4000 κρεβάτια, θα είναι το μεγαλύτερο «νοσοκομείο» στον κόσμο. Το προσωπικό που θα χρειαστεί θα είναι περίπου 16.000. Από πού θα βρεθεί; Από συνταξιούχους από τον τομέα της υγείας που επιτάχτηκαν να επιστρέψουν στην εργασία, από αλλά νοσοκομεία, από εθελοντές και από το προσωπικό των αεροπορικών εταιριών EasyJet και Virgin Atlantic, αφού τα πληρώματα έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες και θα χρησιμοποιηθούν, λένε, ως βοηθητικό προσωπικό.

Έτσι, για να δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Μπορούν να κάνουν τα πάντα για εντυπωσιασμό για τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, αλλά δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω στην πολιτική τους. Δεν θα κάνουν ούτε ένα κανονικό νοσοκομείο για να καλύψουν τις μόνιμες ανάγκες του λαού, δεν θα προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, δεν θα φτιάξουν ούτε ένα παραπάνω κρεβάτι ΜΕΘ, δεν θα εξοπλίσουν τα νοσοκομεία με σύγχρονο εξοπλισμό κ.λπ.


Το πώς αντιμετωπίζει το σύστημα την κατάσταση, πέρα από την οργή και την αγανάκτηση που μας δημιουργεί, έχει και πολλά να μας διδάξει, γιατί όσοι ζουν με την αυταπάτη ότι το κράτος από εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης θα μετατραπεί σε υπερασπιστή της υγείας της εργατικής τάξης και του λαού, θα πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Και αφού αυτή δεν ταιριάζει με την άποψή τους, θα πρέπει να αλλάξουν άποψη.

Στον τομέα της οικονομίας, η ύφεση αναμένεται μεγαλύτερη από αυτή του ‘08 και η ανεργία προβλέπεται να διπλασιαστεί και να φτάσει το 8%. Η κυβέρνηση δίνει το 80 % του μισθού και μέχρι 2500 λίρες για τους εργαζόμενους που με εντολή της έχουν κλείσει οι δουλειές τους. Αυτό, όμως, δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Σε δουλειές που έχει πέσει η κίνηση όπως λεωφορεία, αεροπλάνα κ.λπ., οι εργαζόμενοι απολύονται, εξαναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών ή μειώνεται ο μισθός τους. Ήδη ξεφυτρώνουν έρευνες για το ότι η καραντίνα δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ελάχιστα μόνο προσφέρει στον έλεγχο του ιού και προετοιμάζονται για σταδιακή έξοδο από αυτή.

Ο λαός προς το παρόν είναι σοκαρισμένος, αλλά πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να αντιδράσει για να υπερασπιστεί την υγεία του και τη ζωή.

Χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: