01 Μαΐου 2020

ΑΘΗΝΑ 1η ΜΑΗ | ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝΑΝΕ! (βίντεο και φωτογραφίες)

Παρά την απαγόρευση, παρά την προσπάθεια των ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες, παρά τις απειλές και την έντονη παρουσία στο κέντρο από νωρίς των σωμάτων καταστολής, οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν. Πραγματοποιήθηκαν χάρη στην επιμονή οργανώσεων σαν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά και άλλων (βλ. και εδώ: Κοινή δήλωση οργανώσεων για την Πρωτομαγιά) που ανέδειξαν ότι η όλη κίνηση της κυβέρνησης να μεταθέσει τις συμβολικές "εκδηλώσεις" (όπως τις χαρακτηρίζει) της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μάη δεν είχαν στόχο την προστασία του λαού από την πανδημία αλλά τη θέληση για επίδειξη πυγμής απέναντι στο εργατικό κίνημα και σε όλους όσους αντιδρούν και αποκαλύπτουν την πολιτική της που κάθε άλλο παρά για την προστασία του λαού ασκείται. Την κυβερνητική πολιτική που στην πράξη στήριξαν και στηρίζουν όχι μόνο οι εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντιπολιτευτικές του κορώνες που έδειξε για άλλη μια φορά πόσο απεχθάνεται το να βρίσκεται ο λαός στο δρόμο του αγώνα.

Πραγματοποιήθηκαν παρά και την επίδειξη ευθύνης από επέδειξαν οργανώσεις της Αριστεράς, με πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ, που θεώρησαν ανεύθυνη μια στάση καλέσματος του λαού να διαδηλώσει και προχώρησαν -στην καλύτερη περίπτωση- σε συμβολικές κινήσεις/σώου σαν και αυτή του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος με τα πράσινα, κόκκινα, κίτρινα και άλλα σημαδάκια στοίχισης όσων συμμετείχαν στην Αμαλίας που κάλυπταν μέχρι και τον χώρο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη!!! Μια κίνηση η οποία διαφημίστηκε, χειροκροτήθηκε και προβάλλεται με ιδιαίτερα θερμό τρόπο από όλα τα ΜΜΕ, ντόπια αλλά... και διεθνή, συμβάλλοντας στο αφήγημα της κυβέρνησης περί υπευθυνότητας του λαού, εννοώντας τον εαυτό της και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Μια υπευθυνότητα που και το ΚΚΕ ενστερνίζεται και έτσι συμβάλει με τη στάση του να παραμένει ο λαός κλεισμένος στα σπίτια του. Τα συγχαρητήρια (μέχρι στιγμής λείπουν αυτά της κυβέρνησης) δίνουν και παίρνουν συνοδευόμενα από εκτιμήσεις και παραινέσεις για νέες μορφές κινητοποιήσεων τις οποίες θα τις κάνουν κάποιοι αντί των εργατών και του λαού συνολικά. Ο ενθουσιασμός των συστημικών ΜΜΕ δεν κρύβεται με τίποτα!

Όλα αυτά σε αντιδιαστολή με την αγωνία που είχαν τα κανάλια από το πρωί όπου μετά τη διαφήμιση του σώου του ΠΑΜΕ εκφράζανε τον προβληματισμό τους για τις άλλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που καλούνταν στη Κλαυθμώνος και στα Χαυτεία απ' όχι και τόσο υπεύθυνες δυνάμεις! Προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα τις ...παρακολουθήσουν και θα τις κρίνουν! (βλέπε π.χ. ΣΚΑΪ).

Η εικόνα πάνω κάτω σε όλη τη χώρα είναι παρόμοια. Ένα σημαντικό κομμάτι αγωνιστών κατέβηκε στους δρόμους να διαδηλώσει και να σπάσει την τρομοκρατία, το κλίμα υποταγής και σιωπής που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση σε μόνιμη βάση.

Στην Αθήνα συγκεντρώσεις γίνανε στην πλατεία Συντάγματος (μετά το σώου του ΠΑΜΕ) όπου καλούσε το ΣΕΚ και τα σχήματά του αλλά και άλλες συλλογικότητες της Αριστεράς, στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου από τη ΛΑΕ που και αυτή πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία.

Σε συγκέντρωση και διαδήλωση στα Χαυτεία καλούσαν ο Συντονισμός Σωματείων, εργατικές συλλογικότητες, οργανώσεις της Αριστεράς και του Αναρχικού χώρου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, νΚΑ, ΕΚΚΕ, ΟΚΔΕ - Σπάρτακος, ΕΕΚ, Κόκκινο Νήμα, Αναμέτρηση, ΚΕΔ, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση κ.ά.).

Το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία κάλεσαν στη πλ. Κλαυθμώνος και διαδήλωσαν προς την Βουλή και τα Προπύλαια.

Τηρώντας τα αναγκαία μέτρα προσωπικής ασφάλειας οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος, παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα και συνέχισαν προς τα Προπύλαια. Από τα πολύ καλά μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) και της Ταξικής Πορείας ακούστηκαν συνθήματα που καλούσαν το λαό να μην υποταχθεί στο φόβο, να οργανωθεί και να παλέψει, να αντισταθεί στην επίθεση του συστήματος που ξεκίνησε ήδη ενάντια στη ζωή του με αφορμή την πανδημία και αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθ' ομολογίαν και της κυβέρνησης, να είναι ακόμη πιο έντονη. Να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται στη δουλειά, στους μισθούς, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση. Να μην δεχτεί να πληρώσει για άλλη μια φορά την κρίση του συστήματος.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούσαν και η Λαϊκή Αντιφασιστική  Δράση, το TKP/ML, η ΟΚΔΕ, το Κόκκινο Δίκτυο και το Λαϊκό Μέτωπο από την Τουρκία που συμμετείχαν και στην πορεία.

















19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Καλύτερη απόδειξη πως οι Κομμουνιστές μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν το καθήκον τους ημέρα εργατικής πρωτομαγιάς είναι όταν ο οπορτουνισμός Σκούζει. Συνεχίζουμε τον αγώνα με τελικό στόχο την ανατροπή του Καπιταλισμού να οικοδομήσουμε Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου. Ούτε βήμα πίσω.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Δυστυχώς για εσάς φίλε μου το πρόβλημα είναι ότι δεν σκούζει ο οπορτουνισμός όπως λες αλλά οι κραυγές ενθουσιασμού των ΜΜΕ. Με τέτοιες ατάκες χιλιοειπωμένες νομίζεται ότι θα υπερασπιστείτε την πολιτική του κόμματός σας;

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και υπερασπίζουμε τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και βέβαια την στρατηγική του ΚΚΕ που έχει στόχο την εργατική λαική εξουσία τον Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου μέσα απο την Κοινωνική συμμαχία. Τι δουλειά είχατε με 5ο φαλαγγίτες Τροτσκιστές αν δεν είστε οπορτουνιστές...

Ανώνυμος είπε...

Οι Κομμουνιστές επιδιώκουμε την ανοιχτή ιδεολογική αντιπαράθεση και ζύμωση και αυτό γίνεται μέσα στην κοινωνική συμμαχία. Οποιος έχει τα κότσια ιδού η Ρόδος.... η ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Εμπρός.....

Ανώνυμος είπε...

Επανάσταση με αντιπροσώπους οι οποίοι καθορίζουν πότε, αν, πως κτλ θα κατέβει ο λαός και η εργατική τάξη στο δρόμο κι άμα λάχει δεν τους καλούν κιόλας (για το καλό τους βρε αδερφέ) δεν έχει ξαναγίνει.

Καλές εκλογές λοιπόν!

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Όντως οι δυνάμεις του ΚΚΕ έκαναν το "καθήκον" τους: Να δυσφημίσουν την Εργατική Πρωτομαγιά και το ανατρεπτικό της μήνυμα, το μήνυμα ταξικού αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ στο σύστημα και τους εκπροσώπους του. Και να το αντικαταστήσουν με "συμβολικές" κινήσεις, κινήσεις που συμβολίζουν την πλήρη υποταγή του στην αστική τάξη και τη "νομιμότητά" της. Μέσα από την αφωνία του για την Πρωτομαγιά όλη την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και μέσα από τη διγλωσσία του μόλις τα κυβερνητικά στελέχη άνοιξαν τα χαρτιά τους, φάνηκε και κάτι ακόμη για το ψευτοΚΚΕ: ότι η υποταγή του στην αστική τάξη και το κεφάλαιο συνδυάζεται με το φόβο και την αποστροφή του προς τις λαϊκές μάζες και την εργατική τάξη. Αυτούς τους "παρακατιανούς" που δεν έπρεπε να μάθουν για τα κακοστημένα σόου στο Σύνταγμα, μπας και χαλάσουν τη σούπα και την "υπεύθυνη" διάταξη που είχε συμφωνηθεί με τους μπάτσους και την κυβέρνηση. Δεν είχαν θέση οι πλατιές λαϊκές μάζες στην παράσταση του Συντάγματος και γι' αυτό δεν καλέστηκαν. Ήταν πριβέ! Απαλλαγμένη από τους "ανεύθυνους" που άλλοτε κάνουν μαζικούς αγώνες κλονίζοντας το αστικό σύστημα χωρίς την έγκριση του ψευτοΚΚΕ και άλλοτε δεν ψηφίζουν "όπως πρέπει" και τους εγκαλεί!!!
Ναι, το σύστημα μπορεί να κοιμάται ήσυχο την "επόμενη μέρα", όταν γνωρίζει ότι η έννοια του κομμουνιστή συγχέεται με αυτήν τη θλιβερή στάση.

Κ.Μπ.

Ανώνυμος είπε...

...Οργανώσεις της αριστεράς με πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ...... Το ΚΚΕ δεν είναι οργάνωση της αριστεράς. Είναι Μπολσεβίκικο Κ.Κ και τίποτα άλλο. Την αριστερά την είδαμε 4.5 κυβέρνηση να σφάζει τον λαό. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.....

Ανώνυμος είπε...

Τι μας λες ρε φιλε θα κατέβουμε στο δρομο και θα βαλουμε σε κίνδυνο τους συντρόφους μας να κολλήσει ο ενας τον αλλο,,τι κουραφέξαλα ειναι αυτα που λες..?  Εχετε σοβαρό πρόβλημα και πονο μεγάλο

Ανώνυμος είπε...

Δεν ηταν άμεση αναγκη να πείτε κατι για το ΚΚΕ με το ζόρι   .Υπάρχουν ευκαιρίες για κριτική..Μην πέφτετε χαμηλά,,,, ετούτο εδω τωρα ειναι μιζέρια Αυτο που φοβάται η καθε κυβέρνηση ειναι Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ των εργατων...Αυτο τους έδειξε το ΚΚΕ σήμερα 
υγ 

Εσεις  δυσκολεύεστε να βρείτε που θα συγκεντρωθείτ, έχετε αλλα προβλήματα.τι συζητάμε τωρα.? Δεν ειναι καλυτερα να τα λύσετε.και να αφησετε τις ζηλιες..
Δεν σας προσφέρουν τίποτα
 

κουσιατε ναζνταροβια

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον μπορούσατε να κάνετε μια συγκέντρωση με ολες τις συνθήκες ασφαλείας και να το παρουσίασετε σαν σόου κτλ καλά κάνατε και μπράβο σας.
Από κει και πέρα η πρωτομαγιά είναι κάλεσμα αγώνα για τους ζωντανούς και όχι ημέρα μνήμης για τους νεκρούς (που σωστό κ καλό να γίνονται) και μέρα συμβολισμών. Και το στραβό που έκανε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ κατ' επεκταση ήταν ότι δεν κάλεσε το λαό κ την εργατική τάξη. Η πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα, ταξικής γιορτής και μνήμης της εργατικής τάξης και του λαού κι όχι των κομμάτων και των σχηματισμών. Δεν λειτουργεί με αντιπροσωπείες η ταξική πάλη. Και επειδή έρχονται δύσκολες μέρες, μιας και διάφοροι νόμοι (πχ απαγόρευση πορειών κτλ) ισχύουν κ αύριο και τη Δευτέρα και μετά από αυτήν, θα καλεστεί οποίος λέει τον εαυτό του κομμουνιστή, αριστερό, προοδευτικό ή και δημοκράτη να παλέψει είτε με το λαό και την εργατική τάξη στο δρόμο να γράφει ιστορία ή με αντιπροσωπείες και συμβολικούς ακτιβισμους έξω και χωρια από το λαό.

Ρ.Σ.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Ενοχλητική η αναφορά στο ΚΚΕ; Το εντυπωσιακό είναι το πόσο δυσκολεύεστε όλοι εσείς που μπήκατε εδώ και υπερασπίζεστε τις επιλογές σας βρίζοντας. Και μετά διαμαρτύρεστε από πάνω γιατί κόβουμε τα σχόλιά σας!

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Τα σχόλια σχολιαστών που υποστηρίζουν το ΚΚΕ (εδώ ξεχνάνε τις συνήθεις επισημάνσεις τους ότι το ΠΑΜΕ είναι κάτι άλλο!) που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα είναι τα πιο ενδεικτικά για το πως αντιλαμβάνονται την πολιτική αντιπαράθεση. Έχουμε αδημοσίευτα κάμποσα άλλα, πολύ περισσότερα από τα δημοσιευμένα, που χαρακτηρίζονται στην καλύτερη περίπτωση ως οχετός! Δεν είναι απλά προβοκατόρικα είναι και τόσο χυδαία που συναγωνίζονται ως προς το ύφος και το ήθος τους το ύφος και το ήθος των χρυσαυγιτών.
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το πως διαπαιδαγωγούνται μερικοί και η δημοσίευσή τους δεν αποκαλύπτει κάτι καινούργιο, άλλωστε τι να αντιπαρατεθεί κανείς σε βρισιές. Δεν το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να τους κάνουμε τη χάρη να συμβάλουμε στον εξευτελισμό αυτών που εκπροσωπούν οι κομμουνιστές αλλά και γιατί θεωρούμε ότι η πλειοψηφία του κόσμου που ακολουθεί αυτό το κόμμα δεν χαρακτηρίζεται από αυτόν τον βόθρο!
Είμαστε ανοιχτοί στην αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε με πολιτικούς, ιδεολογικούς και κινηματικούς όρους σε κάθε τι άλλο είμαστε κλειστοί!

Β.Τ. είπε...

Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ όλη την εβδομάδα έβγαιναν στα κανάλια και λέγανε από την πρώτη στιγμή ότι θα γιορταστεί κανονικά η πρωτομαγιά και αντιμετώπιζαν όλη την επίθεση από τα ΜΜΕ. Όλη την εβδομάδα γινόντουσαν περιοδείες σε εργοστάσια, εργοτάξια και λοιπούς χώρους δουλειάς για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Ίσα ίσα σήμερα έδειξε ότι οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα, έδωσε το έναυσμα για τη συνέχεια. Σε όλο τον κόσμο αυτό το αίσθημα έδωσε.
Προφανώς και έπρεπε να τηρήσει τα μέτρα προστασίας επειδή νοιάζεται για την υγεία του λαού. Όχι γιατί το λέει η κυβέρνηση. Γι'αυτό και δεν πραγματοποίησε συγκεντρώσεις μόνο στο κέντρο, αλλά ταυτόχρονα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.
Αλήθεια αν κατέβαινε όσος κόσμος κατεβαίνει κάθε χρόνο στα μπλοκ του ΠΑΜΕ θα ήταν εύκολο να το διαχειριστει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των διαδηλωτών;; Το να κάνουμε κριτική αφ'υψηλού για άλλους ενώ δεν βρισκόμαστε στη θέση τους το μόνο εύκολο είναι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει κινητοποιήσεις των υγειονομικών, των εργαζομένων στα σουπερμάρκετ, στον κλάδο τις εστίασης κι άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πρωτοστάτησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Το να λέμε ότι καλεί τον κόσμο να κάτσει σπίτι και να μην βγάζει άχνα είναι μια κριτική εκτός πραγματικότητας.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν έβγαιναν όλη την εβδομάδα, ούτε λέγανε ότι η Πρωτομαγιά θα γιορταστεί κανονικά. Μόλις γίνανε οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης η οποία ξεκαθάρισε ότι η καραντίνα θα τελειώσει από Δευτέρα και όχι από 27/4 που λέγανε αρχικά τότε και το ΚΚΕ άρχισε να ανακοινώνει το τι θα κάνει. Ο δε γραμματέας του σε συνέντευξη στο OPEN δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα γίνουν συμβολικές κινήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στις γειτονιές και παντού στη χώρα καλώντας το λαό ουσιαστικά να μην συμμετάσχει. Εδώ να σε ρωτήσω το εξής: Αν η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι η καραντίνα θα τελείωνε στις 27/4 την ίδια στάση θα κράταγε το ΚΚΕ; Ή αλλιώς: η υπόθεση με τον κορωνοϊό θα αργήσει να τελειώσει, η κυβέρνηση μπορεί να καταργεί την καραντίνα για να επανακκινηθεί η οικονομία αλλά εξακολουθεί να απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, εξακολουθεί να απειλεί με πρόστιμα και πάει λέγοντας. Για πόσο καιρό λες ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις;

Όσο για τις άλλες κινητοποιήσεις που αναφέρεις κατ' αρχήν δεν πρωτοστάτησαν μόνο οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αλλά και άλλοι! Και σε αυτές όμως το ΠΑΜΕ, όπως δυστυχώς και άλλοι, τις συμβολικές κινήσεις επέλεξαν. Το πρώτο ζήτημα που έθεταν στις ανακοινώσεις τους ήταν ότι κάποιοι συνδικαλιστές θα κινηθούν και πως δεν πρέπει εργαζόμενοι και υπόλοιπος λαός να συμμετάσχουν για λόγους ασφαλείας. Ήταν ολοφάνερος ο εκνευρισμός συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε νοσοκομεία όταν τους χάλαγε ο σχεδιασμός. Σε μια δε περίπτωση που ήμουν παρών όταν είδαν ότι ο κόσμος που συγκεντρωνόταν τότε και μόνο ειδοποίησαν άλλους από την περιοχή να έρθουν (Νέα Ιωνία).

Το να προβληματίζεται κανείς για το πως πρέπει να γίνονται οι διαδηλώσεις σε εποχή πανδημίας είναι άλλο από το να λέει στο λαό εσύ μη διαδηλώνεις, κάτσε ήσυχα σπίτι σου και εμείς θα κινηθούμε για χάρη σου. Πολύ περισσότερο όταν αυτός ο λαός δεν προστατεύεται ούτε στους χώρους δουλειά του ούτε στα μέσα μαζικής μετακίνησης και ακόμη περισσότερο όταν τα μέσα προστασίας του (νοσοκομεία και σύστημα υγείας συνολικά)είναι υποβαθμισμένα μέχρι εκεί που δεν παίρνει.

Όταν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αρχίσουν να γίνονται ορατές ακόμη περισσότερο απ' ότι σήμερα, και σχετικά σύντομα με βάση και την κυβέρνηση, τότε πως θα πρέπει να αντιδράσει αυτός ο λαός; Ή μήπως θα πρέπει να αναθέσει την αντίδρασή του σε υπεύθυνους συνδικαλιστές;

Β.Τ. είπε...

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη μεταφορά της ημερομηνίας για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Από την πρώτη στιγμή βγήκε δημόσια και αρνήθηκε αυτή τη μεταφορά (https://m.902.gr/eidisi/politiki/222752/proshimatiki-i-kyvernitiki-apofasi-gia-metafora-toy-eortasmoy-tis-protomagias). Ξαναλέω αν νομίζουμε ότι η τήρηση των αποστάσεων έγινε επειδή υπάρχει η καραντίνα κι όχι για να προστατεύσουμε την υγεία των διαδηλωτών και του υπόλοιπου πληθυσμού είμαστε βαθιά νυχτωμενοι. Η είκονα με χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, μετέφερε σε όλο τον κόσμο το κλίμα της Πρωτομαγιάς. Και έδειξε ότι μπορεί ο λαός να εμπιστευτεί τα σωματεία και τα συνδικάτα.
Το να ανακοίνωνε ώρα και μέρος σε τέτοιες συνθήκες γνωρίζουμε ότι ενείχε κινδύνους από πολλές σκοπιές. Κανείς δε ρώτησε τα συνδικάτα και διάφορους φορείς του κινήματος και του είπαν άστο μην έρθεις θα είμαστε εμείς μόνο για την πρωτομαγιά.

Δεν είπα ότι μόνο το ΠΑΜΕ ήταν στους αγώνες αυτούς, σε μερικούς αναπόφευκτα ήταν, αλλά ότι πρωτοστάτησε.
Είναι τουλάχιστον αστείο όταν σε χώρους δουλειάς έχει απευθύνει σε τόσο κόσμο για να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις (βλ. Συνδικάτo επισιτισμού τουρισμού), στάσεις εργασίας (βλ. Beat), συμβολικές μέρες δράσης (βλ. Νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ), την πρωτομαγιά και άλλα πολλά, με κύρια αιτήματα την προστασία σε χώρους δουλειάς, να λέμε ότι λέει στον κόσμο να κάτσει σπίτι του. Πραγματικά μια ανάγνωση δικιά σας που είναι εκτός πραγματικότητας. Και μάλιστα όταν η παρουσία σας στους εργασιακούς χώρους, εκτός από μερικούς, είναι μηδαμινή. Εκτός αν νομίζουμε ότι το κίνημα γίνεται μόνο με προτροπές από το διαδίκτυο να κατεβαίνει ο κόσμος στους δρόμους. Δε μπορείς να κάνεις κριτική για τον άλλο σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όταν δε ξέρεις καν πως είναι να είσαι στη θέση του.
Τί άλλο θα μπορούσε σύμφωνα με εσάς να κάνει σε αυτές τις συνθήκες;;

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

"Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη μεταφορά της ημερομηνίας για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Από την πρώτη στιγμή βγήκε δημόσια και αρνήθηκε αυτή τη μεταφορά". Δεν διαφωνώ! Αυτό ακριβώς λέω. Ότι περίμενε την κυβέρνηση για να καταγγείλει δήθεν την απόφασή της και μετά να ανακοινώσει τι θα κάνει. Κι ας κυκλοφορούσαν οι αφίσες της Πρωτομαγιάς από μέρες πριν χωρίς καλέσματα, κι εντάσσονταν οι άλλες συμβολικές, όπως λες και εσύ, κινητοποιήσεις στην προετοιμασία της Πρωτομαγιάς όπου και πάλι δεν ανακοινώνονταν τίποτα συγκεκριμένο.

Όσο για τα υπόλοιπα που επιστρατεύονται συνεχώς ως το μεγάλο επιχείρημα και αφορούν την εμβέλεια τη δική μας σε σύγκριση με τον εμβέλεια του ΚΚΕ μόνο ως αστεία μπορώ να αντιμετωπίσω γιατί αν το τραβήξουμε κι άλλο και δούμε ποιοι κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό κίνημα τότε και το ΚΚΕ χαμένο είναι! Μπορεί να είμαστε λίγοι αλλά όπου είμαστε δίνουμε μάχες και δεν περιοριζόμαστε στο διαδίκτυο. Είναι άλλο να διαφωνείς μαζί μας και άλλο να μας αποδίδεις ανύπαρκτα πράγματα. Στο κάτω κάτω ποτέ δεν δηλώσαμε πολλοί, ξέρουμε πολύ καλά πόσοι είμαστε. Άλλοι είναι που είναι ευχαριστημένοι μονίμως επειδή από την υπόλοιπη Αριστερά ήταν περισσότεροι (με εξαίρεση κάποια χρόνια πριν που τους περνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ) κι ας είναι όσο περνά ο καιρός όλο και λιγότεροι! Ας μείνουμε λοιπόν στην ουσία.

Και η ουσία της διαφοράς μας είναι στη φράση: ο λαός να εμπιστευτεί τα σωματεία και τα συνδικάτα. Εμείς δεν θέλουμε να τα εμπιστευθεί! Θέλουμε να τα κάνει δικά του πρώτ' απ' όλα η εργατική τάξη και μετά όλα τα εργαζόμενα στρώματα. Να γίνει ο συνδικαλισμός από υπόθεση λίγων ειδικών σε υπόθεση όλων που δεν θα συμμετέχουν σε αυτά μόνο κάθε εκλογές αλλά σε όλες τους τις διαδικασίες και θα τις καθορίζουν αυτοί.

Μπορεί κανείς να μη ρώτησε κανέναν και να μην έδωσε απάντηση αλλά όταν το κλίμα βοά συμβολικές κινήσεις στο κέντρο και στις γειτονιές (αλήθεια στις γειτονιές καλέσατε τον κόσμο να κατέβει από τα μπαλκόνια του και να κινηθεί μαζί σας ή μήπως και πάλι θα ήταν επικίνδυνο;) τότε το μόνο που μπορεί να εκλάβει κανείς ως κάλεσμα είναι το "μείνετε εσείς στα σπίτια σας, βγείτε στα μπαλκόνια σας και χειροκροτείστε και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς". Αν αυτό δεν είναι η αποθέωση της ανάθεσης τότε τι είναι; Και δεν το καταλάβαμε έτσι μόνο εμείς!

Ειλικρινά Β.Τ., μιας και είσαι ο μόνος σοβαρός που γράφει εδώ και δεν αναφέρεται σε σώβρακα, παντελόνια αντρικά, ξεβρακώματα συριζόπουλα, χαφιέδες και προβοκάτορες όπως άλλοι υποστηρικτές του ΚΚΕ και των οποίων τα σχόλια δεν δημοσιεύω. Γιατί το ΚΚΕ δεν ανακοίνωσε έστω και αυτές τις συμβολικές κινήσεις του πριν την Δευτέρα το απόγευμα; Πότε άλλοτε ανακοίνωσε τι θα κάνει την Πρωτομαγιά μόλις 4 μέρες πριν; Αν η κυβέρνηση ανακοίνωνε την απελευθέρωση των μετακινήσεων νωρίτερα αντί τις 4 Μάη, υποκριτικά όπως σωστά δήλωσε και ο Κουτσούμπας, πάλι το ίδιο θα γινόταν; Με δεδομένο ότι οι κίνδυνοι από τον κορωνοϊό θα παραμείνουν για πολύ καιρό και με δεδομένη επίσης την επίθεση του συστήματος σε ότι έχει απομείνει πότε θα καλεστεί ξανά μαζική διαδήλωση; Ποιος και με ποια κριτήρια θα το αποφασίσει;

Αλήθεια επειδή κάπου σε σχόλιο το διάβασα και αυτό! Τι θα πείραζε αν κατέβαιναν 30000 με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και ας έφταναν στις ....Τζιτζιφιές; (Που δεν αρκούν για κάτι τέτοιο αλλά λέμε!).

Β.Τ. είπε...

Τώρα είδα ότι είχε και δεύτερη απάντηση το σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση.
Όταν αναφέρομαι στην επιστημονική κοινότητα δεν εννοώ την επιστημονική ομάδα της κυβέρνησης, αλλά και τους γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες που δε βάζουν την οικονομία πάνω από τη δημόσια υγεία. Εκτός, κι αν οι αποστάσεις κι οι μάσκες δεν παίζουν κανέναν ρόλο στη προστασία, οπότε και στους χώρους δουλειάς έχει δίκιο η εργοδοσία που λέει ότι παίρνονται όλα τα μέσα προστασίας. Γιατί για τη δικιά σας πορεία δε μιλάω για το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αλλά τις εικόνες που διαδίδονται στο ίντερνετ από τα τρολ της ΝΔ και δείχνουν τον ένα δίπλα στον άλλον και πολλοί χωρίς μάσκα (τις εικόνες που ξαναλέω χρεώνουν στο ΠΑΜΕ..γιατί άραγε;;). Κι αν τα μπλοκ του ΚΚΕ μλ και μερικών άλλων οργανώσεων μπορεί να τηρούσαν τις αποστάσεις, όταν καλείτε μαζί με άλλους "ψεκασμένους" που έλεγαν δε θέλουμε άλλους γιατρούς, αντί να διαχωρίσετε τη θέση σας με αυτούς, τότε έχετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης!
Τώρα, τη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση τη διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, όχι το ΚΚΕ, το οποίο ασφαλώς και συμμετείχε μέσω των μελών του. Τον εορτασμό όπως είπες τον ξεκίνησε το ΚΚΕ κανονικά βγάζοντας αφίσα και ανακοίνωση πάνω από μια βδομάδα πριν. Το ΠΑΜΕ που δρούσε μέσα στους χώρους δουλειάς καλούσε τους εργαζόμενους στο δρόμο κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης υπονόμευσης της συγκέντρωσης. Και αυτό το πέτυχε. Είτε σε Αθήνα, είτε στον Πειραιά, είτε στην Καλλιθέα, είτε στο Περιστέρι και όπου αλλού χιλιάδες γιόρτασαν δίνοντας το έναυσμα για την συνέχεια. Γιατί μαζικοί αγώνες θα γίνονται όσο και να κρατήσει η πανδημία,όπως ποτέ δε σταμάτησαν, με τα μέτρα που το εργατικό κίνημα απέδειξε ότι ξέρει να παίρνει. Αν ήταν όλοι αυτοί αντιπρόσωποι τότε το ΠΑΜΕ θα ήταν πρώτη δύναμη στη ΓΣΕΕ. Δεν υπήρχε εργαζόμενος που να ήθελε να κατέβει στη συγκέντρωση και να του είπε το σωματείο του ή το συνδικάτο του κάτσε σπίτι και θα 'μαστε εμείς για σένα.
Το να λέμε εκ του ασφαλούς γιατί δεν είπε σε ανακοίνωση ώρα κι ας είχε 30.000 άτομα στα λόγια εύκολο είναι. Λες και ο κίνδυνος προβοκατσιας είναι ανύπαρκτος, τη στιγμή που θα το σιγονταραν και τα κανάλια που περίμεναν σαν τους λύκους όλη την εβδομάδα, αλλά δυστυχώς για αυτούς δεν τους έκατσε.
Κι είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι τους ενόχλησε που το ΠΑΜΕ δε συμβιβάστηκε, ότι 4 μέρες μετά ακόμα συζητάνε για το ΠΑΜΕ στα ΜΜΕ. Τόσο πολύ του πόνεσε που είδαν την εργατική τάξη οργανωμένη. Αν είχαν θέμα με την άλλη συγκέντρωση και το ΠΑΜΕ είναι το συμβιβασμενο, γιατί δεν ασχολούνται καθόλου με αυτήν ενώ έχουν όλα τα πλάνα να τη δυσφημίσουν; Και απεναντίας χρησιμοποιούν αυτά τα πλάνα για να την πουν στο ΠΑΜΕ;

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Νομίζω ότι το ζήτημα είναι πολύ απλό.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι αν κατεβάσει μαζικά κόσμο στο δρόμο γιατί θα τον βάλει σε κίνδυνο. Δεν εμπιστεύεται πλατιά τις μάζες στο να κινηθούν. Θεωρεί ότι ο Πλατύς κόσμος δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα προστασίας.

Επιλέγει να κινείται συμβολικά και δια αντιπροσώπων. Έτσι φυσικά δεν γίνεται κίνημα. Για κάθε κινητοποίηση χρειάζεται ΩΡΑ ΤΟΠΟΣ ΓΕΓΟΝΟΣ για να υπάρχει ως κινηματική διαδικασία.

Υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση επάρκειας από τους σχολιαστές του ΚΚΕ που είναι ππράγματκα εκτός πραγματικότητας.Το κόμμα της εργατικής τάξης υπάρχει , τα σωματεία είναι ισχυρά αλλά η επίθεση σε όλα τα επίπεδα περνάει.

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Ας αναρωτηθούμε αν για τους επόμενους μήνες δεν κάνουμε διαδήλωση και ο νόμος περιστολής διαδηλώσεων ψηφιστεί...Τι θα υπάρχει την επόμενη μέρα;

Πρόκειται να να μας επιτρέψουν να διαδηλώσουμε όπως πρίν;