20 Μαΐου 2020

ΤΟ ASSOCIATED PRESS ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ “ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΡΘΙΟ” ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑ

Από το iefimerida.gr ενημερωθήκαμε, ότι το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων των Η.Π.Α., Associated Press, δίνει συγχαρητήρια στους εθελοντές φοιτητές ιατρικής, που «ενίσχυσαν» το νοσοκομείο Σωτηρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πριν λοιπόν οι εθελοντές φτάσουν στην «ύψιστη τιμή» από το Associated Press, είχαν λάβει συγχαρητήρια και από στελέχη της δικιάς μας ντόπιας αστικής τάξης. Γιατί οι φοιτητές δεν έγιναν εθελοντές από το πουθενά. Σε κάλεσμα καθηγητών από το Σωτηρία και στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας ανταποκρίθηκαν. Και η κυβέρνηση και το υπουργείο αξιοποίησαν τη διάθεση των φοιτητών για βοήθεια, για να μην προβούν σε καμία μόνιμη πρόσληψη υγειονομικών.

Κατάφεραν δηλαδή με όχημα τους εθελοντές φοιτητές (και όχι μόνο) να παρακάμψουν το αίτημα των υγειονομικών για μόνιμες προσλήψεις. Το κατεστραμμένο δηλαδή σύστημα υγείας (με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων!) και οι υγειονομικοί που ακόμα και για τα δεδομένα του συστήματος έδιναν μία άνιση μάχη, θα στηρίζονταν με μπαλώματα και εθελοντές.

Τα συγχαρητήρια από το Associated Press μπορούν να γίνουν απολύτως ερμηνεύσιμα και κατανοητά. Το αμερικάνικο σύστημα υγείας είναι υπόδειγμα για τα δεδομένα του καπιταλισμού. Στην Αμερική δεν υπάρχει καν η συζήτηση για δωρεάν υγεία και η ταξική ανισότητα στην πρόσβαση στην περίθαλψη είναι το λιγότερο εξόφθαλμη. Περίπου το 30% των Αμερικάνων είναι ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες είναι 1-2%. Από τους ασφαλισμένους το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ή ομαδική ασφάλιση από τον εργοδότη τους. Η υγεία επομένως στην καρδιά του καπιταλισμού δεν είναι παρά ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου και ένας ακόμη ταξικός αποκλεισμός φτωχότερων στρωμάτων.

Έχοντας κατά νου αυτά, αλλά και κυρίως, ότι ο εθελοντής στα μάτια του συστήματος είναι ένας τζάμπα εργαζόμενος δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν τα συχαρίκια του Associated Press. Ίσα ίσα, που και αυτό το πρακτορείο ειδήσεων, αλλά και κάθε άλλο αστικό Μέσο Μαζικής Εξαπάτησης θέλει να πείσει τους φοιτητές – μελλοντικούς γιατρούς από τα τώρα, ότι η ιατρική δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα. Ότι οι «καλοί εργαζόμενοι» για το σύστημα είναι στην ουσία αυτοί που δε χρειάζεται να τους πληρώσει. Είναι τα ίδια μέσα που τόσα χρόνια ξέπλεναν κυβερνήσεις που πετσόκοβαν τους μισθούς των υγειονομικών. Τα ίδια μέσα που με κάθε ευκαιρία θα κατασυκοφαντήσουν απεργίες, αγώνες και διεκδικήσεις υγειονομικών. Τα ίδια μέσα που πείθουν τον κόσμο, ότι «καλός εργαζόμενος» είναι ο απεργοσπάστης εργαζόμενος.

Είμαστε με τη λαϊκή αλληλεγγύη. Αν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας ζήταγαν (ή και ζητήσουν στο μέλλον) τη βοήθεια μας, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα πηγαίναμε να τους συμπαρασταθούμε και να τους στηρίξουμε. Οι υγειονομικοί όμως όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας απαιτούσαν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών. Όχι μπαλώματα στις τρύπες του Ε.Σ.Υ. με εθελοντές. Και κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στην περίφημη πλέον στάση της ΚΝΕ, που καλούσε μαζικά όλο το προηγούμενο διάστημα φοιτητές να πάνε να δουλέψουν τσάμπα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Περιττό να σημειώσουμε ότι κάποιοι από τους 56 φοιτητές που «βράβευσε» το Associated Press ήταν μέλη της ΚΝΕ. Και όταν φτάνεις να σε συγχαίρει ένα από τα μεγαλύτερα πλυντήρια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σίγουρα κάτι δεν κάνεις σωστά…

Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: