03 Μαΐου 2020

Πώς πεθαίνουν οι φτωχοί στη Νέα Υόρκη.


Της Jasmine Duff *

Το Van Dyke είναι μια σειρά από 22 πολυκατοικίες κτισμένες με τούβλα, στο Brownsville, στο φτωχότερο τμήμα του Μπρούκλιν στην Νέα Υόρκη. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID-19, συμπεριλαμβανομένης μιας μητέρας και του γιου της, τα άψυχα σώματα των οποίων ανακαλύφθηκαν μόνο αφού οι γείτονες ειδοποίησαν τις υπηρεσίες του δήμου εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς που ανέδυε το διαμέρισμα. Γι αυτούς τους θανάτους δεν υπάρχουν αφιερώματα στα Μέσα ούτε καν σύντομες νεκρολογίες. «Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει αυτήν την εβδομάδα. Αρκεί», είπε η Λίζα Κένερ , πρόεδρος της ένωσης κατοίκων του Van Dyke στο Poltico.(1)

Δεν είναι τα μόνα διαμερίσματα στα οποία έχει εισβάλλει ο ιός. Περίπου μισό εκατομμύριο Νεοϋορκέζοι ζουν σε συγκροτήματα που διευθύνονται από την Αρχή Στέγασης της Νέας Υόρκης (NYCHA), η οποία ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης για την αναμόρφωση των δημόσιων κατοικιών. Αρχικά, οι κάτοικοί τους ήταν σχεδόν αποκλειστικά οικογένειες λευκών εργατών. Τώρα είναι πλειοψηφία οι Αφροαμερικάνοι, οι Λατίνοι και άλλοι μη λευκοί κάτοικοι.

Για δεκαετίες, διαδοχικές κυβερνήσεις απέσυραν δισεκατομμύρια δολάρια από την χρηματοδότηση προς την NYCHA και οι οικιστικές μονάδες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα . «Όλα γερνούν ταυτόχρονα, γιατί όλα ήταν χτισμένα ταυτόχρονα», δήλωσε ο καθηγητής Νίκολας Μπλουμ, συγγραφέας βιβλίου για την Δημόσια Στέγαση στην Νέα Υόρκη τον 20ο αιώνα (Public Housing That Worked New York in the Twentieth Century) στους New York Times το 2018. " Άρα είναι σαν ένα χρονικό παράθυρο 30 ετών μέσα στο οποίο χτίστηκαν όλα τα δημόσια κτίρια για στέγαση, και τώρα βρισκόμαστε προ πολλού σε εκείνο το 30ετές διάστημα όπου θα έπρεπε να είχαν επισκευαστεί ή ανακαινιστεί πλήρως. Πολλά από αυτά τα κτίρια είχαν υποστεί περισσότερη από την κανονική φθορά". Το Van Dyke έχει πολλές ομοιότητες με άλλα γειτονικά στεγαστικά συγκροτήματα. Ένα από αυτά πήρε το όνομά του από τον Marcus Garvey, τον Τζαμαϊκανό μαύρο εθνικιστή. Σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια ανατολικά του Marcus Garvey βρίσκεται το Woodson Houses, ένα ψηλό 25όροφο κτίριο που πήρε το όνομά του από τον ιστορικό Carter G. Woodson. Μέχρι στιγμής, έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί από τον ιό. Λίγα τετράγωνα βόρεια βρίσκεται η Glenmore Plaza, όπου κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου πέθανε στο διαμέρισμά της. Δεν την πήραν από εκεί παρά μόνο την επόμενη μέρα.

Η Αρχή Στέγασης της Ν. Υόρκης (NYCHA) είπε στο «The City» ότι δεν καταγράφει τα τεστ, τις ασθένειες ή θανάτους που σχετίζονται με το COVID-19. Οι κάτοικοι έχουν αφεθεί στο έλεος του θανάτου. Η Τζέσικα, από την γειτονιά της νότιας Τζαμάικας στο γειτονικό Κουίνς, είπε στο «The City» πως οι κάτοικοι προσπαθούν να κάνουν έλεγχο στις εισόδους αλλά κανένας δεν τους βοηθά. «Έχουμε ηλικιωμένους. Έχουμε ανάπηρους σε αυτό το κτίριο και κανείς δεν μας ελέγχει», είπε. «Γυρνούμε από πόρτα σε πόρτα. Αλλά ανησυχώ για τους ανθρώπους που μένουν κάτω από μένα. Ξέρω ότι υπάρχει ένας γέρος με φιάλες οξυγόνου στον κάτω όροφο»

"Τα περισσότερα συγκροτήματα της NYCHA είναι 50 έως 80 ετών. Σύμφωνα με την Curbed NY, η αρχή έχει καθυστερήσει να κάνει εργασίες συντήρησης ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μερικά προβλήματα έχουν δευτερεύουσα σημασία. Άλλα όμως αποτελούν σοβαρή απειλή για τους ενοίκους Βαφές που περιέχουν μόλυβδο, παλιές καμινάδες και ανελκυστήρες που χρειάζονται επειγόντως επισκευές. Κάποιες εργασίες γίνονται κατά τη διάρκεια της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων μερικών επισκευών έκτακτης ανάγκης και αφαίρεσης μούχλας , με δικαστική εντολή σε διαμερίσματα ατόμων που πάσχουν από άσθμα. Η εργασία αυτή τη στιγμή γίνεται από εργαζόμενους χωρίς μάσκες προσώπου - παρόλο που είχαν ενημερωθεί από την NYCHA να βρουν ή να φτιάξουν οι ίδιοι μάσκες προσώπου εάν μπορούσαν. Το The City (2) ανέφερε ότι στους εργαζόμενους έχουν δώσει οδηγίες να μπαίνουν στο διαμέρισμα ενός ασθενή μόνο εάν ο κάτοικος «μένει σε ξεχωριστό δωμάτιο πίσω από μια κλειστή πόρτα μέχρι να ολοκληρωθεί η επισκευή».

Σε μια ενημέρωση τον Μάρτιο, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο παρομοίασε τον κοροναϊό ως ένα «μεγάλο ισοσταθμιστή» που επηρεάζει όλους. Νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ζεις σε ένα αρχοντικό ή να ζεις στις στενές και φτωχές πολυώροφες οικοδομές του Μπρούκλιν, στις οποίες μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός μέσω των ασυντήρητων υδραυλικών δικτύων και των ρωγμών στα κτίρια και σπείρει τον θάνατο. Πριν μπορέσουν οι ένοικοι να λάβουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, χωρίς κανείς να κάνει διαγνωστικά τεστ , χωρίς να γνωρίζει κανείς από τι ασθενεί μέχρι να πεθάνει. Έτσι πεθαίνουν οι φτωχοί ! Είναι μια εμπειρία που πιθανότατα δεν θα βιώσουν ποτέ οι πλούσιοι και οι ισχυροί. Πολλοί κάτοικοι στις δημόσιες κατοικίες απευθύνονται σε νοσοκομειακά τμήματα έκτακτης ανάγκης – τα οποία είναι υποχρεωμένα να παρέχουν φροντίδα σε όσους το ζητούν– για ιατρική περίθαλψη. Αλλά ακόμη και αυτά τώρα είναι αναγκασμένα να περιθάλπουν μόνο τους σοβαρά άρρωστους.

Όταν περισσότεροι από εβδομήντα κάτοικοι του δημόσιου συγκροτήματος κατοικιών Grenfell στο Λονδίνο κάηκαν ζωντανοί, ο Νιγηριανός ποιητής Ben Okri έγραψε: «Σε αυτήν την εποχή της λιτότητας οι φτωχοί πεθαίνουν για την ευημερία των άλλων». Εάν οι κάτοικοι στις δημόσιες κατοικίες της Νέας Υόρκης είχαν πρόσβαση σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, ζούσαν σε μεγαλύτερους χώρους , είχαν υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητες για τεστ, είχαν διαμερίσματα που δεν ήταν σε τέτοια κατάσταση στα οποία οι εργαζόμενοι για την συντήρηση τους εργάζονται χωρίς μάσκες προσώπου και έπρεπε να διαταχθούν από το δικαστήριο για να αφαιρέσουν τη μούχλα από αυτά, πόσοι θα είχαν πεθάνει; Όπως έγραψε ο Okri για τους θανάτους στο Grenfell:

«Δεν πέθαναν όταν πέθαναν, οι θάνατοι τους συνέβησαν πολύ πριν. Συνέβησαν στο μυαλό των ανθρώπων που δεν τους είδαν ποτέ τους. Συνέβησαν στο περιθώριο του κέρδους. Συνέβησαν στους νόμους. Πέθαναν επειδή έπρεπε να εξοικονομηθούν χρήματα. Εκείνοι που ζουν τώρα είναι νεκροί. Εκείνοι που ανέπνεαν προέρχονται από τη ζωντανή γη. Αν θέλετε να δείτε πώς πεθαίνουν οι φτωχοί, ελάτε να δείτε τον Πύργο Grenfell».


Παραπομπές του μεταφραστή


(1) www.politico.com/states/new-york/albany/story/2020/04/10/coronavirus-wreaks-havoc-on-new-york-citys-public-housing-1274821

(2) thecity.nyc/2020/04/nycha-employees-to-get-masks-to-protect-against-coronavirus.html

• Το άρθρο της Jasmine Duff δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2020 στην αριστερή αυστραλιανή ιστοσελίδα «Redflag» . Αναδημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο της επιθεώρησης «Μηνιαία Επιθεώρηση» απ΄ όπου και το διαβάσαμε . Την μετάφραση για λογαριασμό των «Αντιγειτονιών» έκανε ο Γ.Μ. Το αγγλικό κείμενο βρίσκεται στην διεύθυνση mronline.org/2020/04/27/how-the-poor-die-in-new-york/

Δεν υπάρχουν σχόλια: