11 Μαΐου 2020

Ινδία, νέες συλλήψεις αγωνιστών | Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι κλιμακώνει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις


Στις 14 Απριλίου, ο αγωνιστής για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και δημοσιογράφος  Γκόταμ Ναβλακά και ο ακαδημαϊκός και μελετητής των προβλημάτων των Ντάλιτ, Ανάντ Τελτούμπντι παραδόθηκαν στην Ινδική Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (NIA). Ο πρώτος στο Δελχί και ο δεύτερος στο Μουμπάι. Και οι δύο έχουν ηλικία άνω των 65 και παρόλα αυτά οδηγήθηκαν σε φυλακή αρμοδιότητας της NIA παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού στη χώρα. Η σύλληψη και η παράδοσή τους σηματοδοτούν το τελευταίο επεισόδιο σε μια διετή αλυσίδα διώξεων που έχουν υποστεί αγωνιστές για τα δημοκρατικά δικαιώματα ως τιμωρία για την δημόσια κριτική που έχουν ασκήσει στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι.


Μια εβδομάδα πριν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας είχε απορρίψει το αίτημά τους για παράταση της ημερομηνίας σύλληψης και παράδοσης στην ΝΙΑ, λόγω των αυξημένων κινδύνων για μόλυνση από τον κορονοϊό στις φυλακές. Νωρίτερα στις 16 Μαρτίου, το δικαστήριο είχε απορρίψει την προκαταρκτική ένσταση εγγύησης που ζητούσε να μην προφυλακιστούν μέχρι την δίκη για τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί. Οι δύο έχουν κατηγορηθεί για την γνωστή υπόθεση Bhima Koregaon ή αλλιώς Elgaar Parishad, για την οποία έχουν προφυλακιστεί και άλλοι αγωνιστές της αριστεράς, μεταξύ αυτών και ο επαναστάτης ποιητής Βαραβάρα Ράο. Αφορά τα βίαια επεισόδια που έγιναν το 2018 στην πόλη Bhima Koregaon στην περιοχή Πούνε της πολιτείας Μαχαράστρα.

Κατηγορούνται για συνωμοσία κατά του κράτους και σχέδιο δολοφονίας του Μόντι! Τότε πραγματοποιήθηκε μια μαζική εθνική συγκέντρωση χιλιάδων Ντάλιτ ως ανάμνηση της μάχης που δόθηκε ενάντια στους Βραχμάνους Μαράθα ( 1), την ανώτερη κάστα που τους καταπίεζε για αιώνες. Με αφορμή επίθεση ακροδεξιών κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης ξέσπασαν επεισόδια που έδωσαν την ευκαιρία στην αστυνομία να επέμβει. Οι ινδικές κρατικές και αστυνομικές αρχές ισχυρίστηκαν από την αρχή πως η συγκέντρωση για τα διακόσια χρόνια από την ιστορική μάχη και τα επεισόδια οργανώθηκαν από τους παράνομους Μαοϊκούς, μια προσφιλής τακτική απέναντι σε κάθε γνήσια λαϊκή αγροτική ή εργατική κινητοποίηση. Για να γίνει πιστευτή η θεωρία για μαοϊκή υποκίνηση οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία προχώρησαν στην κατασκευή μιας ογκώδους δικογραφίας με κατασκευασμένα στοιχεία, στοχοποιώντας γνωστές προσωπικότητες του επαναστατικού και δημοκρατικού κινήματος και διανοουμένους που ασχολούνται συστηματικά με τα δικαιώματα και τις πολιτικές καταπίεσης των κατώτερων λαϊκών τάξεων, ιδιαίτερα των Ντάλιτ.


Ο Γκόταμ Ναβλακά υπήρξε γραμματέας της Λαϊκής Ένωσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα (PUDR) και συντάκτης στην αριστερή περιοδική κοινωνικό-οικονομική επιθεώρηση The Economic and Political Weekly. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Παλιότερα είχε μεταφραστεί στα ελληνικά το κείμενο του “Days and Nights in the Heartland of Rebellion”(2), (Ημέρες και νύκτες στην καρδιά της εξέγερσης, βιβλιοθήκη Αντιγειτονιών). Ο Ανάντ Τελτούμπντι θεωρείται ένας από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους των αιτημάτων και των δικαιωμάτων των Ντάλιτ στην Μαχαράστρα αλλά και σε όλη την Ινδία. Διδάσκει στο Ινστιτούτο Διοίκησης της Γκόα, από την οποία κατάγεται. Μηχανικός, συγγραφέας, γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων (CPDR) στη Μαχαράστρα, εκτελεστικό μέλος της Οργάνωσης Συντονισμός για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα (CDRO) και μέλος του προεδρείου του Πανινδικού Φόρουμ για τα Δικαιώματα στην Εκπαίδευση (AIFRTE). Συστηματικός επικριτής των ακροδεξιών και ακραίων ινδουιστικών κύκλων που ασκούν επιρροή στο κυβερνητικό κόμμα και στο ινδικό κράτος κράτος, πρόσφατα επέκρινε με δημόσια επιστολή την δεξιά φονταμενταλιστική ινδουιστική ομάδα, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Επιπλέον –εξ αγχιστείας- είναι μέλος της οικογένειας του Μπιμράο Ράμτζι Αμπεντκάρ, του πρώτου υπουργού Δικαιοσύνης της ανεξάρτητης Ινδίας και αρχιτέκτονα του ινδικού συντάγματος. Ο Μπαμπασαχέμπ Αμπεντκάρ, όπως είναι γνωστός στα εκατομμύρια των φτωχών Ινδών θεωρείται κορυφαίος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Ντάλιτ, ενάντια στο σύστημα των καστών, τον ινδουιστικό ρατσισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις και τιμάται σε όλη την χώρα. Ούτε αυτή η συγγενική σχέση εμπόδισε την ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι να οδηγήσει τον Ανάντ Τελτούμπντι στην φυλακή, ακριβώς την ημέρα που οι Ινδοί γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του Αμπεντκάρ. Οι συλληφθέντες προστίθενται σε αυτούς που έχουν ήδη φυλακιστεί για την ίδια υπόθεση, από τον Ιούνιο του 2018 που ξεκίνησε το κυνηγητό και η εκτύλιξη της σκευωρίας. Στις φυλακές χωρίς δίκη βρίσκονται οι Sudhir Dhawale, Rona Wilson, Surendra Gadling, Shoma Sen και Mahesh Raut, ενώ αργότερα το ίδιο έτος συνελήφθησαν η γνωστή δικηγόρος - υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σούντα Μπαραντουάζ, ο επαναστάτης ποιητής Βαραβάρα Ραο και οι ακτιβιστές Αρούν Φερέιρα και Βέρνον Γκονζάλες

Οι συλλήψεις ξεσήκωσαν σάλο στην Ινδία και πλήθος οργανώσεων, κομμάτων και προσωπικοτήτων από όλο το δημοκρατικό και αριστερό φάσμα στιγμάτισαν την κυβερνητική επιθετικότητα. Οι συλληφθέντες με δημόσιες επιστολές τους κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μόντι και κάλεσαν σε μαζική κινητοποίηση αλληλεγγύης. Ο Τελτούμπντι δήλωσε χαρακτηριστικά πως η δίωξη τους είναι προάγγελος για νέες πιο εκτεταμένες επιθέσεις στο δημοκρατικό κίνημα, και πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει να έρθει η ώρα της δικής του δίωξης. Όλοι καταλαβαίνουν πως ο Μόντι στριμωγμένος από τα αδιέξοδα της οικονομικής και εθνικιστικής πολιτικής του προσπαθεί να εκφοβίσει τα κοινωνικά κινήματα αντίστασης. Στο πρόσωπο των αγωνιστών διανοουμένων της υπόθεσης Elgaar Parishad, επιτίθεται στις λαϊκές μάζες της Ινδίας και στις διεκδικήσεις τους.

Σημειώσεις
  1. Η μάχη έγινε κοντά στο χωριό Koregaon Bhima, στις όχθες του ποταμού Bhima, στην Μαχαράστρα, την 1η Ιανουαρίου 1818. Από την μια μεριά ήταν ένα στρατιωτικό σώμα κυρίως ιππέων Πέσβα, της συνομοσπονδίας των Μαράθα ή Μαράτα και από την άλλη ντόπιοι Ινδοί των κατώτερων καστών κυρίως Ντάλιτ μαζί με Βρετανούς της εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών. 
  2. https://issuu.com/antistasistisgeitonies/docs/days-and-nights
  3. Το άρθρο βασίστηκε σε δημοσιεύματα των ινδικών ΜΜΕ μεταξύ αυτών του άρθρου με τίτλο « The anatomy of a crackdown: How activists are being targeted in India» της ιστοσελίδας peoplesdispatch.org, που μετέφρασε ο Γ.Μ. και του άρθρου με τίτλο «Teltumbde and Navlakha surrender before NIA» από την ιστοσελίδα frontline.thehindu.com.
4. Στο βίντεο η Ινδή συγγραφέας Αρουντάντι Ρόι μιλά για τις συλλήψεις των δύο αγωνιστών: https://indiacivilwatch.org/arundhati-roy-on-arrests-of-dr-anand-teltumbde-and-gautam-navlakha/

Δεν υπάρχουν σχόλια: