16 Μαΐου 2020

Πρωτοβουλία μουσικών-καλλιτεχνών: σχόλιο πάνω στις εξαγγελίες κυβέρνησης και ΥΠ.ΠΟ

Κάτω από την πίεση των διαμαρτυρόμενων εργαζόμενων στο χώρο της τέχνης, η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟ αναγκάστηκε να προχωρήσει στις εξαγγελίες της 7ης Μαϊου. Οι εξαγγελίες αυτές, όπως φάνηκε, μοναδικό σκοπό είχαν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να διχάσουν τους εργαζόμενους.

Εντάσσουν στα μέτρα στήριξης αυτούς που εργάστηκαν σε πολλαπλούς εργοδότες στο διάστημα 15.3 έως 30.4 (εν μέσω καραντίνας δηλαδή), στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία δεν εργάστηκε.

Το κριτήριο της συγκέντρωσης 50 ενσήμων από 1.6.2019 έως 1.3.2020 ώστε να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος, αφορά ελάχιστους, αφού οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε σε διαφορετικές δουλειές ταυτόχρονα για να βγάλουμε τα προς το ζην. Μάλιστα αρκετοί από εμάς αναγκαζόμαστε στην ανασφάλιστη εργασία και έτσι είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρώσουμε 50 ένσημα του ίδιου επαγγελματικού κωδικού μέσα σε 12 μήνες, πόσο μάλλον σε 9 τη στιγμή που το επάγγελμα δέχθηκε πλήγμα από τις απόκριες ακόμα, πριν το lockdown.

Αναγγέλλεται το άνοιγμα σχολών χορού, δραματικών σχολών κ.τ.λ., όπου στα μαθήματα υπάρχει έντονη σωματικότητα και είναι αδύνατον να διεξαχθούν διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για τα ωδεία (ακατάλληλος εξαερισμός, μικροί χώροι). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στέλνει ΜΑΤ στις πλατείες και στα πάρκα. Για αυτούς που θα δουλέψουν με αυτούς τους επικίνδυνους υγειονομικά όρους θα σημαίνει λιγότερες ώρες εργασίας άρα και λιγότερα εισοδήματα και αποκλεισμό τους από τα μέτρα στήριξης.

Σε ότι αφορά την έναρξη συναυλιών και παραστάσεων από 15 Ιουλίου τηρώντας όλα τα δικαίως αυστηρά υγειονομικά μέτρα, μιλάμε για ασύμφορες παραγωγές που για τους εργαζόμενους θα σημαίνει μικρότερες αμοιβές, χειρότερες συνθήκες εργασίας, δραματικά λιγότερες δουλειές και για το κοινό που θα είναι ελάχιστο (και φτωχότερο) κατά πάσα πιθανότητα ακριβότερα εισιτήρια.

Το Μητρώο Καλλιτεχνών αρχικά δεν έχει να κάνει με την οποιαδήποτε στήριξη των εργαζομένων στο θέαμα-ακρόαμα. Είναι μια προσπάθεια καταγραφής όσων εργάζονται στο χώρο. Η πλατφόρμα, όπως διαπιστώσαμε ανοίγοντας την, είναι μια πρόχειρη και ελλιπής δουλειά, η οποία μεταξύ άλλων είτε εξειδικεύει εξοργιστικά πάνω σε χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων είτε εξαφανίζει άλλες εργασιακές ιδιότητες.

Ο διπλασιασμός των επιχορηγήσεων ΑΜΚΕ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες) εκτός του ότι είναι ένα ψέμα (50% δε σημαίνει διπλάσιο), τα χρήματα αυτά δεν θα καταλήξουν στους εργαζόμενους αλλά στην κάλυψη των υγειονομικών μέτρων από τις παραγωγές.

Εξήγγειλαν πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης που μας καλεί να δουλέψουμε 3 μήνες για 333ευρώ το μήνα. Αυτό σαν μέτρο είναι τουλάχιστον εξοργίστικο δεδομένου ότι κανένας δε μπορεί να ζήσει με αυτά τα χρήματα.

Καλούμαστε να αποδείξουμε την εργασιακή μας ιδιότητα μέσα σε ένα σύστημα που δε μας αφήνει να δουλέψουμε νόμιμα.

Αφού “πέτυχε” το υγειονομικό πείραμα στα εργοστάσια και μάλιστα με θύματα, συνεχίζουν το πείραμα της ανοσίας αγέλης στον πολιτισμό.

Μετακυλούν συστηματικά την ευθύνη της κατάστασης που έχουμε βρεθεί στις δικές μας πλάτες και παροτρύνουν τον καθένα να διαχειριστεί την κατάσταση του ατομικά, σπέρνοντας διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους που θα παίρνουν ψίχουλα και σε αυτούς που δε θα πάρουν τίποτα.

Όπως είπε και η κα.Μενδώνη, “η αγορά θα αυτορυθμιστεί”.

Η αγορά αυτορυθμίζεται χρόνια τώρα με θύματα εμάς, τους εργαζόμενους, που βλέπουμε τα δικαιώματα μας ένα-ένα να εξαφανίζονται.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: