24 Ιουνίου 2020

Είναι μόνο πολιτική η βρώμικη αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ;


Βρωμάει και ζέχνει η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της νυν κυβερνητικής Νέας Δημοκρατίας και του πρώην κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα! Βγάζουν στη φόρα φωνητικά και γραπτά αρχεία που υποκλέπτουν ο ένας από τον άλλο, κατηγορούν ο ένας τον άλλο για διαπλοκή με ντόπια και ξένα συμφέροντα, για μίζες και παρεμβάσεις μεταξύ τους και στη δικαιοσύνη, για τις σχέσεις τους με επίσημους αντιπροσώπους -και όχι απλά και μόνο επιχειρηματιών- άλλων κρατών, στην περίπτωσή μας το Ισραήλ, εμπλέκουν μέχρι και τις γυναίκες και τα παιδιά τους χωρίς κανένα δισταγμό. Τα δεκάδες δις ευρώ πάνε και έρχονται σα να ήταν ...στραγάλια την ώρα που στο λαό λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να ζήσει ούτε καν αξιοπρεπώς. Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται αντικρουόμενα συμφέροντα. Διαιρεμένος όταν αφορά αυτά, ενωμένος όταν αφορά την επίθεση στο λαό!

Δεν είναι "άπλυτα" αυτά που βγαίνουν στη φόρα. Είναι ο τρόπος που δουλεύει αυτό το σύστημα. Η σαπίλα δεν έχει να κάνει με τη φυσιολογική διαπλοκή του κράτους και των πολιτικών διαχειριστών του με τους ιμπεριαλιστές, τα περιφερειακά τους τσιράκια και την ντόπια αστική τάξη που εξυπηρετούν αλλά με το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα στο σύνολό του που τσακίζει εργατική τάξη και λαό.

Όσο για το τι παίζεται σε σχέση με όλα αυτά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες μια συνέντευξη στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes του καθόλου τυχαίου κ. Μιωνή -που οι δραστηριότητές του δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και σε πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ του Ισραήλ- τον Δεκέμβρη του 2018 που οι σχέσεις με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέλι - γάλα μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά συμπεράσματα! Τα πάντα είναι στο στόχαστρό του. Τουρισμός, ενέργεια, νερό, φαρμακευτική και γεωργική οικονομία, κάθε είδους επενδύσεις σε ένα οικόπεδο που προσφέρεται για μοιρασιά και για την οποία εξελίσσεται μεγάλος ανταγωνισμός αλλά και ευθεία πολιτική παρέμβαση κατά του "αντισημιτισμού" όπως βαφτίζεται η εναντίωση του ελληνικού λαού στη σφαγή των Παλαιστίνιων. Πίεση για ποιο στενές σχέσεις με το κράτος δολοφόνο! Επιβεβαιώντάς μας για άλλη μια φορά για το ρόλο του ντόπιου αστικού κόσμου στο σύνολό του!

Την αναδημοσιεύουμε από το Capital.gr:

Σ. Μιωνής: Υπάρχουν εκπληκτικές συνέργειες που πρέπει να εκµεταλλευτούµε

Υπάρχει ενδιαφέρον για τουλάχιστον δύο µεγάλες ιδιωτικοποιήσεις – Οι Ισραηλινοί επιχειρηµατίες είναι διατεθειµένοι να πάρουν µεγαλύτερα ρίσκα από τους Ευρωπαίους – Έµφαση σε Ενέργεια και Τουρισµό

Ο Σάµπυ Μιωνής είναι ένας γνωστός επιχειρηµατίας διεθνούς κύρους και επικεφαλής του Ισραηλινο-Ελληνικού Εµπορικού Επιµελητηρίου. Ο κ. Μιωνής έχει αναπτύξει ιδιαίτερα µεγάλη φιλανθρωπική δράση και είναι γνωστός για τον ακτιβισµό του υπέρ του κράτους του Ισραήλ και κατά του αντισηµιτισµού. Είχε, µάλιστα, πρωτοεµφανιστεί στο ελληνικό κοινό ως ένστολος εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού στην επιχείρηση κατά του τουρκικού πλοίου "Mavi Marmara".

- Κύριε Μιωνή, πώς κρίνετε σήµερα τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ;

Οι σχέσεις του Ισραήλ µε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι, θα έλεγα, εξαιρετικές. Για εµένα, που είµαι Έλληνας και Ισραηλινός και έχω δουλέψει χρόνια για να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά, είναι σαν οι χωρισµένοι γονείς µου να τα ξαναφτιάχνουν. Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πολύ στενή συνεργασία σε στρατιωτικά θέµατα και σε θέµατα ανταλλαγής πληροφοριών και ενέργειας. Η συνεργασία σε επίπεδο πρωθυπουργών είναι πολύ στενή και είναι ξεκάθαρο ότι έχει δηµιουργηθεί ένας άξονας συνεργασίας µεταξύ δηµοκρατικών χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός νοµίζω, έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα µόνο να κερδίσει έχει από µια στενή συνεργασία µε το Ισραήλ. Μια συνεργασία που το Ισραήλ πάντα ήθελε, αλλά στην οποία στέκονταν εµπόδιο κάποιες λαϊκίστικες φωνές στην Ελλάδα σε συνδυασµό µε τον υφέρποντα αντισηµιτισµό, που δυστυχώς πάντα υπάρχει. Νοµίζω ότι τελικά η λογική της Realpolitik έχει υπερισχύσει και ακόµα και η ελληνική κοινή γνώµη έχει καταλάβει ότι το Ισραήλ είναι µια µικρή όαση δηµιουργίας και δηµοκρατίας µέσα σε µια έρηµο ακραίων φανατικών που θέλουν να το καταστρέψουν.

- Ποιος είναι ο στόχος του Ισραηλινο-Ελληνικού Επιµελητηρίου υπό την ηγεσία σας;

Παρόλο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ στους τοµείς που ανέφερα, δυστυχώς δεν έχουµε δει ακόµη τις εµπορικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται ανάλογα. Βέβαια, η Ελλάδα δέχεται 600.000 Ισραηλινούς τουρίστες τον χρόνο, µιας και οι Ισραηλινοί λατρεύουν την Ελλάδα, τη µουσική της, τους ανθρώπους της και το φαγητό της. Πέραν όµως του τουρισµού, οι εµπορικές συναλλαγές παραµένουν σε σχετικά χαµηλά, θα έλεγα, επίπεδα, εδώ και πολλά χρόνια. Σκοπός του Επιµελητηρίου είναι να βοηθήσει ισραηλινές εταιρείες να καταλάβουν καλύτερα πώς πρέπει να κινηθούν προκειµένου να αναπτύξουν συνεργασίες µε αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι εµπορικές σχέσεις χτίζονται πουλώντας µερικά εκατοµµύρια ευρώ ελιές, λάδι και φέτα. Πιστεύω ότι µπορούν να υπάρξουν συνέργειες µεταξύ εταιρειών των δύο χωρών καθώς βρίσκονται κοντά γεωγραφικά αλλά και σε θέµατα κουλτούρας, κάτι που δηµιουργεί πολύ καλές συνθήκες συνεργασίας.

- Δώστε µας µερικά παραδείγµατα.

Οι ισραηλινές εταιρείες χαρακτηρίζονται από την εξωστρέφεια. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν σύνορα. Δραστηριοποιούνται σε όλον τον κόσµο. Οι ελληνικές εταιρείες, δυστυχώς, είναι εσωστρεφείς και, εξαιτίας της κρίσης, δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, κατασκευάζουν όµως καλά προϊόντα. Από την άλλη, η ισραηλινή οικονοµία είναι τόσο δυνατή τα τελευταία 20 χρόνια, που οι εταιρείες έχουν µεγάλη ρευστότητα και πρόσβαση σε κεφάλαια µέσω ενός πολύ υγιούς τραπεζικού συστήµατος και µιας πολύ ισχυρής κεφαλαιαγοράς. Νοµίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν οι συνθήκες να δηµιουργηθούν συνεργασίες µεταξύ οµοειδών εταιρειών. Πριν από µερικούς µήνες είδαµε την εξαγορά της Εurodrip από µια ισραηλινή εταιρεία. Πιστεύω ότι µπορούµε να δούµε πολλές παρόµοιες συνεργασίες. Για παράδειγµα, στις 19 Δεκεµβρίου ήρθε στο Ισραήλ αντιπροσωπία των εµπορικών επιµελητηρίων της Ελλάδας και της Κύπρου. Θεωρώ την ποιότητα των ελληνικών εταιρειών σε πολλούς τοµείς world class. Αυτό που χρειάζονται είναι κεφάλαια και επαφές µε τις διεθνείς αγορές. Οι ισραηλινές εταιρείες αυτό ακριβώς µπορούν να τους προσφέρουν, εκτός βέβαια από τη γρήγορα αναπτυσσόµενη ισραηλινή αγορά. Άλλοι τοµείς συνεργασίας, εκτός από τον τουρισµό, όπου υπάρχει ακόµη πολύ έδαφος, µπορούν να είναι η γεωργική τεχνολογία, η φαρµακοβιοµηχανία, ο τοµέας της φαρµακευτικής κάνναβης και οι startups τεχνολογίας. Το Ισραήλ, αν και µια µικρή χώρα, είναι το Silicon Valley No 2, έχει ανά πάσα στιγµή τουλάχιστον 3.000 startups. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήµονες και µηχανικούς, αλλά δεν τους εκµεταλλεύεται, και γι’ αυτό βλέπουµε το τραγικό φαινόµενο του brain drain.

- Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν δηµιουργηθεί ακόµη οι συνεργασίες αυτές;

Με µια λέξη, η αβεβαιότητα. Είναι δύσκολο για µια εταιρεία να αποφασίσει να επενδύσει σε µια χώρα όπου το φορολογικό καθεστώς αλλάζει συχνά και όπου όλες οι µεγάλες επενδύσεις γίνονται αντικείµενο πολιτικής αντιπαράθεσης και ενίοτε δικαστικών ερευνών, που στο τέλος δεν οδηγούν πουθενά, αλλά ταλαιπωρούν τους επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, νοµίζω ότι οι Ισραηλινοί επιχειρηµατίες είναι διατεθειµένοι να πάρουν µεγαλύτερα ρίσκα από τους Ευρωπαίους. Οι Ισραηλινοί ζουν σε εµπόλεµη ζώνη, έχουν διαφορετικά όρια ρίσκου.

- Σε κάποιους ίσως να έκανε εντύπωση η ανάληψη του Επιµελητηρίου από εσάς, ίσως λόγω της ύπαρξης του ονόµατός σας στη Λίστα Λαγκάρντ.

Αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει εντύπωση είναι οι αντισηµιτικές επιθέσεις που δέχτηκα από ακροδεξιά ΜΜΕ και πολιτικούς που είναι γνωστοί για τις ρατσιστικές τους θέσεις και τις νεοναζιστικές τους καταβολές και σχέσεις. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ γνωρίζουν ότι κάποια κέντρα δεν βλέπουν µε καλό µάτι τη συνεργασία των δύο χωρών, τυφλωµένα από τον ρατσισµό τους. Αυτό που είναι εντυπωσιακό ήταν ότι προσπάθησαν να παραπλανήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη και την ελληνική Βουλή µε ψευδείς καταγγελίες και ψευδορκίες και να παρασύρουν κρατικούς λειτουργούς σε ένα φανταστικό σενάριο µε κακούς Εβραίους και "δράκους". Φυσικά, όλα αυτά κατέρρευσαν µε µεγάλο κόστος για το γόητρο της Ελλάδας, µιας που έφτασε στο σηµείο να αµφισβητηθεί µέχρι και το Ολοκαύτωµα από το βήµα της Βουλής στο πλαίσιο των εναντίον µου επιθέσεων. Μεγάλες εφηµερίδες του εξωτερικού, όπως η "Le Monde" και η "Liberation", καταδίκασαν ευθέως τις επιθέσεις αυτές εναντίον µου και κατονόµασαν τους εκδότες και τους πολιτικούς που ήταν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της αντισηµιτικής αυτής επίθεσης εναντίον µου. Πέραν της ασχολίας µου µε το Επιµελητήριο, όπως γνωρίζετε, είµαι και συν-επικεφαλής του Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency, που είναι κρατικός οργανισµός και υπό την αιγίδα του γραφείου του πρωθυπουργού του κράτους του Ισραήλ. Ως ακτιβιστής, λοιπόν, κατά του αντισηµιτισµού, έχω επιτεθεί σε αντισηµίτες πολιτικούς µε υπέρµετρες φιλοδοξίες, που προσπαθούν να ξεπλύνουν το παρελθόν τους µέσα από κάποια mainstream κόµµατα. Απειλήθηκα ευθέως ότι, αν δεν σταµατήσω, θα µου καταστρέψουν τη ζωή. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να κάνουν και, όπως είναι φανερό, απέτυχαν, κάνοντας συγχρόνως κακό στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αυτές οι παρακρατικές, µαφιόζικης φύσης οµάδες, που εκβιάζουν επιχειρηµατίες και οποιονδήποτε διαφωνεί µαζί τους, κάνουν τεράστιο κακό στην ελληνική οικονοµία. Φυσικά και προσέφυγα στη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι στιγµής έχω κερδίσει όλα τα δικαστήρια και είµαι βέβαιος ότι θα κερδίσω και αυτά που έπονται. Οι Εβραίοι δεν είµαστε πια πρόβατα για σφαγή. Έχουµε ένα ισχυρό κράτος και ξέρουµε πώς να αντιµετωπίζουµε και να τιµωρούµε τις αντισηµιτικές οµάδες που προσπαθούν να µας βλάψουν, όσο και αν κάποιοι νοµίζουν ότι είναι στο απυρόβλητο.

- Πιστεύετε θα υπάρχει ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά για το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων;

Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τουλάχιστον δύο µεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύω ότι, αν γίνει η αρχή, θα υπάρξει και µεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά. Εξαιτίας των καθυστερήσεων, το πρόγραµµα αντιµετωπίζεται µε µια κάποια καχυποψία. Έχω, όµως, την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να προχωρήσει. Υπάρχει επίσης εδώ και πολλά χρόνια µεγάλο ενδιαφέρον και για έργα αφαλάτωσης, που θα έριχναν το κόστος του νερού στα νησιά περίπου 75%. Δυστυχώς, οι τοπικές συντεχνίες έχουν σταθεί εµπόδιο σε αυτές τις προσπάθειες, που θα έφερναν επενδύσεις και δουλειές και θα µείωναν το κόστος στους καταναλωτές. Στο Ισραήλ, τουλάχιστον το 50% του νερού που καταναλώνεται προέρχεται από αφαλάτωση ή από ανακύκλωση. Η Ελλάδα θα µπορούσε να εκµεταλλευτεί αυτήν την τεχνολογία χωρίς κανένα κόστος, µιας και τα έργα αυτά γίνονται µε το σύστηµα της παραχώρησης.

- Πώς βλέπετε τη συνεργασία στον τοµέα της Ενέργειας;

Η συνεργασία αυτή έχει πολύ µεγάλη σηµασία, όχι µόνο οικονοµική, αλλά και γεωστρατηγική. Η συνεργασία στα ενεργειακά θα βάλει τις σχέσεις των δύο χωρών σε άλλη βάση. Η ελληνική εταιρεία Energean αγόρασε δύο από τα "οικόπεδα" φυσικού αερίου του Ισραήλ. Αυτό δεν ήταν κάτι απλό και δείχνει τη διάθεση συνεργασίας του Ισραήλ µε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, η ΜΕΤΚΑ ανέλαβε την κατασκευή ενός µεγάλου ενεργειακού έργου για λογαριασµό ενός πασίγνωστου Ισραηλινού επιχειρηµατία, του οποίου µάλιστα οι παππούδες είχαν έρθει στο Ισραήλ από τη Θεσσαλονίκη.

- Στον τουρισµό βλέπετε περαιτέρω ανάπτυξη;

Γνωρίζω ότι ισραηλινές εταιρείες ψάχνουν να αγοράσουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα και αρκετές το έχουν ήδη κάνει. Επίσης, χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν αγοράσει σπίτια στην Ελλάδα και όχι µόνο τουριστικά ακίνητα, αλλά και ακίνητα για επένδυση. Οι Ισραηλινοί λατρεύουν την Ελλάδα. Πιστεύω ότι τα επόµενα χρόνια, ακόµα πολλές χιλιάδες Ισραηλινοί θα αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα, που είναι κιόλας ο βασικός τουριστικός προορισµός τους. Δεν µπορείτε να φανταστείτε πόσοι Ισραηλινοί απευθύνονται στο Επιµελητήριο ενδιαφερόµενοι για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Στους Ισραηλινούς το real estate στην Ελλάδα φαίνεται πολύ φθηνό. Στο Τελ Αβίβ είναι δύσκολο να βρει κανείς διαµέρισµα µε λιγότερο από 9.000 ευρώ το τετραγωνικό. Πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί θα επενδύσουν πολλές εκατοντάδες εκατοµµύρια σε διαµερίσµατα και σπίτια στην Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους, επενδύουν σε µικρά ακίνητα, µέχρι 250.000 ευρώ, αλλά το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, γνωρίζω ότι τουλάχιστον οι πέντε µεγαλύτερες εταιρείες του χώρου αναζητούν ξενοδοχεία στους τουριστικούς προορισµούς. Έχουν µάλιστα ιδιαίτερη προτίµηση σε ξενοδοχεία που µπορούν να µετατραπούν σε all inclusive, κάτι που είναι πολύ διαδεδοµένο στο Ισραήλ.

- Φαίνεστε πολύ αισιόδοξος.

Και είµαι. Γνωρίζω τις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Δεν έχω καµία αµφιβολία για τα ωραία πράγµατα που µπορούµε να χτίσουµε µαζί. Υπάρχουν εκπληκτικές συνέργειες που πρέπει να εκµεταλλευτούµε. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ µπορούν να γίνουν ένας άξονας ανάπτυξης, δηµιουργίας και συνεργασίας µε τεράστια οφέλη για όλους. Είναι ένα κλασικό win, win, win!

* Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια: